• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zamównie PCB do Uniampa ?

potwierdzam, płytki dotarły, wykonanie jak najbardziej dobre
w przeciwieństwie do płytek symka ścieżki są szerokie :wink:
mnie tylko martwią małe pola na kondensatory 47uF/65V... trudno znaleźć tak małe średnicowo i wysokie kondziorki... przynajmniej ja takich nie mam
poza tym 2h roboty i 50% jednej płytki :]... a gdzie tam 3 sztuki :lol:
a i w niektórych miejscach soldermaska zalepiła otworki, ale można przez nią spokojnie przepchnąć nóżki elementów

maxdila napisał:
mnie tylko martwią małe pola na kondensatory 47uF/65V... trudno znaleźć tak małe średnicowo i wysokie kondziorki... przynajmniej ja takich nie mam
duzych kondow to ja mam jeszcze ponad setke. a male kupisz w kazdym sklepie

maxdila napisał:
2h roboty i 50% jednej płytki :]... a gdzie tam 3 sztuki
najwiecej czasu zabieraja zworki :???:

Płytki dotarły całe i zdrowe-dobrze wykonane bez zastrzeżen jedynie do czego mozna sie przyczepic to do samej paczki,bombelki w kopercie prawie wogóle nie mialy powietrza jakby płytki byly wsadzone w normlana koperte bez bombelków,podziekowania dla Questera ;)

potwierdzam, płytki dotarły, wykonanie jak najbardziej dobre
w przeciwieństwie do płytek symka ścieżki są szerokie

w symie to nie bylo nie wykonanie,a projekt - zeby byl taki maly musialy byc sciezki male ktore sie zmieszcza.

Soldermaska za to nieschodzi ;) wszystko b dobrze, dziurki niektore zaklejone i wiekszosc da sie przebic nozka elementu.

dzis wezme sie za lutowanie jednego, braklo mi elementow niestety na 8 kitów (dla siebie) i nie moge dostac termistora w swoich okolicach niestety.

Co do pakowania - super, myslalem ze dostane luzem plytki w kopercie, a tu solidnie zapakowane,super :)

jeszcze jedna uwaga, płytki cienkie, pod naporem elementów się wyginają.... puste płytki prosto z paczki juz są lekko wygięte :cry:
niby nie wiele szkodzi ale mogło by być na grubszym laminacie

PS. Tasior wiem że w symku był taki projekt ale w niektórych miejscach i tak mogły być punkty lutownicze poszerzone

maxdila napisał:
jeszcze jedna uwaga, płytki cienkie, pod naporem elementów się wyginają
Widzę, że nie miałeś za dużo do czynienia z PCB :) Każda bez wyjątku płytka jednostronna się wygina - im dłuższa tym badziej to widać. Laminat ma grubość 1,5mm czyli standard; na takiej grubości laminatu wykonywanych jest 90% PCB.
Nawiasem mówiąc na temat wygięć laminatu pisał niedawno nawet Irek (o czym wspomniał powyżej Tasior).

Aby była jasność: wszystkie bez wyjątku płytki są lekko wygięte - tak te jak i te z poprzedniego zamówienia i jest to normalne - wynika to z cech fizycznych samego jednostronnego laminatu. W czasie montażu elementów wygięcie zmniejsza promień i to także jest normalne.

cudny90 napisał:
jeszcze jedna uwaga, płytki cienkie, pod naporem elementów się wyginają

Ale zależy o jakich elementach mówisz ... Rezystory, czy zworki? Bo one zasadniczo różnią się wagą :lol:

wlutuj elementy to się dowiesz które co ściągną płytkę w banana

żeby było jasne - nikomu nic nie zarzucam tylko stwierdzam fakt.... nie miałem jeszcze tak szerokiej pcb więc możliwe że dopiero teraz to zauważyłem

pozdrawiam

idę jak burza :razz:

pytania: dlaczego na płytce są miejsca na kondensatory (nie elektrolityczne np. c23) których nie ma w spisie... nie czytałem całego wątku o uni może tam jest wyjaśnienie ?
oraz czy elektrolity c6 i c27 robią za kondensatory wejściowe ?... czy nie lepiej wstawić np. 2,2uf mkt

maxdila napisał:
czy elektrolity c6 i c27 robią za kondensatory wejściowe ?... czy nie lepiej wstawić np. 2,2uf mkt

C6 i chyba C28 nie C27 to są jak piszesz kondesatory wyjsciowe z racji tego 4,7 uf mkt sa trudno dostepne dlatego sam konstruktor-Irek poleca zamiane na 2,2 uf mkt w pierwszych prototypach uniampa byl kodnesator elektrolityczny 4,7uf w pozniej fazie zostal zamieniony wlasnie na 2,2 mkt :)

Da się zastosować jakiś inny potencjometr, mam obecnie 50 k skręcony prawie na minimum w kompie to samo i mały zakres do regulacji.Tyle co dziś odpaliłem uni i nie wiem czy to norma.
Może jaki preamp?.

ja tez w sumie myślałem właśnie żeby dać taki 50k ale w tej sytuacji może jakiś inny? I przy okazji chciałem spytać jaki możecie polecić w rozsądnych pieniądzach - bo np. te Alps są strasznie drogie...

bart2111 napisał:
Da się zastosować jakiś inny potencjometr, mam obecnie 50 k skręcony prawie na minimum w kompie to samo i mały zakres do regulacji.Tyle co dziś odpaliłem uni i nie wiem czy to norma.
Może jaki preamp?.
domyslam sie ze nie jest to potencjometr logarytmiczny, takie są właśnie objawy...
image035.jpg

potencjometr liniowy ma zbyt mały opór na początku :P

Powrót