• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[3-drożne] Zephyr Le - kit YBaudio

marian, próbowałeś może SB23 w OZ, szukam opinii ludzi którzy już coś takiego popełnili. Interesuje mnie 2x SB 23 na stronie w OZ. Nie podoba mi się miękki charakter grania tego głośnika.

Witam :)
Czy te skosy na froncie oprócz efektu stylistycznego maja jakiś wpływ na charakterystykę wysokich i średnich? (rozpraszanie fal)
Będzie jakaś zauważalna różnica w dźwięku przy ich braku?
Taka uproszczona w formie "kanciasta" konstrukcja tez ma swoich sympatyków.
Pozdrawiam.

Tak jak powiedział pawel_luk1 ale w przypadku identycznej obudowy tylko bez skosów wpływ dyfrakcji nie jest bardzo duży.

Czy ktoś jeszcze próbował zbudować te kolumny?

Jestem aktualnie w trakcie budowy, wczoraj przygotowałem zwrotnice, jednak mam pewne obawy.
Mianowicie po podłączeniu zwrotnicy do wzmacniacza i wpięciu głośnika niskotonowego do testów, gra on dość cicho w porównaniu do pozostałych. Myślałem, że popełniłem gdzieś błąd, ale po złożeniu drugiej zwrotnicy - efekt ten sam. Czy tak powinno być ?
Martwi mnie to, że zwrotnica zawiera tak dużo elementów, do tego sporo cewek i rezystorów.

Jakieś dodatkowe opinie po zmontowaniu tych kolumn ?

A zamocowałeś ten głośnik niskotonowy w obudowie? Czy tak po prostu na bez obudowy?

Głośniki były w obudowie ?
Jeśli nie to bez sensu jakiekolwiek porównywanie i odsłuchiwanie.
Głośnik nisko tonowe i średniotonowe umieszcza się w obudowach .
Głośniki wysokotonowe najczęściej mają komorę za membraną która jest wystarczająca i nie potrzebują w obudowie dodatkowej komory.
Dopiero w obudowie można robić pomiary , korekty pasma przenoszenia oraz SPL głośnika aby zgrać wszystko w całość.

To poczytaj o zwarciu akustycznym na łamach portalu naszego forum i będziesz wiedział czemu bas w takiej konfiguracji jest cichy :)
https://diyaudio.pl/content.php/59-Obudowa-po-co

A dlaczego Ciebie to martwi? :)

każdy element wprowadza pewne zakłócenia do toru audio, a ta zwrotnica jest bardzo rozbudowana
z kolumn diy 3drożnych ta jest akurat najbardziej skomplikowana
do tego pojemności kondensatorów rzędu 82uf, 270uf, 56uF

jeszcze jedno pytanie odnośnie zwrotnicy, czy na schemacie w miejscu średniotonowego nie powinno być odwrotnie oznaczone + oraz - przy głośniku?

Oj chłopie... Wiesz, że za dużo elementów w zwrotnicy zuoooo, a co to głośnik odwrócony w fazie to nie. Nie szukaj dziury...

każdy element wprowadza pewne zakłócenia do toru audio, a ta zwrotnica jest bardzo rozbudowana

Może się nie znam, ale jak dla mnie, to ta zwrotnica jest bardzo prosta jak na konstrukcje 3 Way i bardzo dobrze przemyślana.

To teraz wyobraź sobie ile elementów jest chociażby we wzmacniaczu. I każdy wprowadza pewne zakłócenia... :biggrin:
IMHO zwrotnica jest bardzo dobra. Akustyczne filtry LR2, szerokie zgranie fazowe, łagodny przebieg impedancji, która nie schodzi do niebezpiecznych wartości.
Jednym słowem, nie ma się do czego przyczepić. ;)
Przy filtracji LR2, średniak zawsze wychodzi w przeciwfazie.

a ta zwrotnica jest bardzo rozbudowana

Nie jest :) Jest zwrotnicą prostą i bezpieczną.

do tego pojemności kondensatorów rzędu 82uf, 270uf, 56uF

Tylko 82uF jest w torze sygnałowym i musi taki być aby skleić głośniki niskotonowy i średniotonowy.
Pozostałe dwa to korektory impedancji, dzięki którym głośnik wysokotonowy jest bezpieczniejszy i pewnie lepiej się fazuje od dołu. A bas nie będzie się wzbudzał :)

jeszcze jedno pytanie odnośnie zwrotnicy, czy na schemacie w miejscu średniotonowego nie powinno być odwrotnie oznaczone + oraz - przy głośniku?
Nie, jest tak jak być powinno.

Nie rozumiem czegoś - skoro Ci nie odpowiada ilość elementów - to czemu robisz te kolumny?

Wrzuć zdjęcia zwrotnicy, jestem ciekaw jak rozmieściłeś cewki.
Zdjęcia obudowy też możesz wrzucić.

Wrzuć zdjęcia zwrotnicy, jestem ciekaw jak rozmieściłeś cewki.
Zdjęcia obudowy też możesz wrzucić.

Jeżeli coś jest nie tak z moją zwrotnicą, to mile widziana krytyka ;)
Póki jeszcze nie zmontowałem ich w obudowach, mogę coś poprawić.

Nie rozumiem czegoś - skoro Ci nie odpowiada ilość elementów - to czemu robisz te kolumny?

To nie tak, że nie odpowiada mi ilość elementów, nie znam się na liczeniu zwrotnic, dlatego interesuje mnie skąd potrzeba, aż tak dużej ilości cewek i dużych kondensatorów.
Ten model był polecany przez wiele osób. Słyszałem sporo dobrego o projektach YB Audio, dlatego mój wybór padł akurat na tą konstrukcję.

To teraz wyobraź sobie ile elementów jest chociażby we wzmacniaczu. I każdy wprowadza pewne zakłócenia...
IMHO zwrotnica jest bardzo dobra. Akustyczne filtry LR2, szerokie zgranie fazowe, łagodny przebieg impedancji, która nie schodzi do niebezpiecznych wartości.
Jednym słowem, nie ma się do czego przyczepić.
Przy filtracji LR2, średniak zawsze wychodzi w przeciwfazie.

Dziękuje za wyjaśnienie. Teraz wszystko jasne.

Powrót