Sub zgodnie z oczekiwaniami się wyrabia, po katowaniu go na w miarę znośnych głośnościach, praktycznie 8-17 godzin dziennie, uzyskał to pierdzielnięcie jakiego mu brakowało.
Ogółem daje rady, nie spodziewałem się że tak szybko będzie różnica. Obsłuchuję kawałki które znam do porzygu, mam je w telefonie, ipodzie, samochodzie, kompie w pracy, przesłuchane na masie sprzętu. Więc chyba w miarę obiektywnie obrazują co się zmieniło.
Tak po większym obsłuchaniu, nie jest to według mnie jakiś super sub kinowy, w filmach oczywiście robi robotę, bo bez niczego mruczy przy 28Hz, w filmach akcji potrafi zrobić niezłe zamieszanie, ale bez szaleństw. Zapewne wina średnicy 8" nie ruszy takiej masy powietrza jak 12".
W muzyce lepiej, przynajmniej na razie, doskonale dogaduje się z satelitami i jak coś jest dobrze złożone w utworze to bas jest i wszystko się klei.
Jak bas jest przesadzony, a tego jest sporo w dzisiejszej muzyce pop, to słychać to mocno.
W każdym razie o ile na początku typowa metalowa stopa perkusyjna nie bardzo brzmiała, to już jest bardzo ok i ogółem nie ma problemu z szybkim basem.
Wybronił się, krótko mówiąc, pewnie będzie już tylko lepiej.
Niestety mimo iż według winisd dwa tunele o średnicy wewnętrznej 36mm, z lejkowatymi zakończeniami po obydwu stronach o promieniu 10mm, powinny wystarczyć, to niestety nie wystarczają i na dużych głośnościach jak jest głębsze walnięcie to potrafią zaświstać.
Problemu w tym nie ma specjalnego, bo przy takiej głośności miał bym sąsiadów pod drzwiami szybciej niż ból głowy.
Jeszcze pozostaje odpalić jakąś grę i sprawdzić jak tam się odnajduje. Zwłaszcza metro 2033 po tym względem było fajne, dużo ambientów o niskiej częstotliwości ech, pomruków, skrzypnięć.
Co do wzmaka, to pewnie skończy się na dx300 i full opcji, tak po przemyśleniach, nie oszczędzałem do teraz to co na koniec będę sięszmacił :]
Projekt wzmaka na razie powstaje.
Na szybko:
- obudowa rack 2U,
- 4 stereofoniczne wejścia zbalansowane, w tym jedno izolowane trafem (dla konsol (PS3, X360, itd.), by śmieci nie leciały po masie),
- funkcje, mono, mute, dim, razem ze sterowaniem z buta,
- opcja zdalnego załączani wraz ze startem PC,
- jeden albo dwa wzmacniacze słuchawkowe, pewnie jeden ale coś co nie zdechnie przy 55 Omach,
- wyjście na drugą parę monitorów, XLR zbalansowane na trafach separacyjnych (drugie głośniki będą przy TV, napędzane tymi dwoma LM3883 monoblokami, wszystko stoi w salonie, więc ciach i video z PC/konsoli leci na TV, a wzmaki w kolumnach startują, bas leci w suba).
- design w stylu shadow hills oculus, żeby nie było za łatwo.