• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zestaw elementow (KIT) do uniampa

bart210 mIKI Sam nasz admin zadecydował, że będzie czarna maska. A firma to beznadzieja jeden kicz powinni być same ścieżki pomalowane a nie cała PCB. Nic nie widać i to jeden wielki błąd tej PCB.

bprzem Wypalił UNiamp-a na tej PCB. Więc chyba OK jest.

Już mnie nerwy biorą z tymi problemami :evil:

Hm, ja sie nie znam na takich sprawach, ale co jest z nią nie tak?
Polutowałem wczoraj rezy diody i kondy a fajnie wszystko idzie, miernik, spis elementów i heja, w 2h to zrobiłem narazie. Czasami mi się zlewały cyną dwa punkty ale i tak leżące na jednej ścieżce, inaczej przecież się nie da;)

Ja już mam prawie wszytko polutowane, zostały jeszcze tranzystory końcowe i sterujące oraz rezystory emiterowe. Teraz zabieram się za wiercenie radiatora.
Starałem się tak lutować, żeby cyna zalewała tylko punkt wokół nóżki, nie żadne sąsiednie, nawet jak są na jednej ścieżce.

Jak polutuje to strzele fotke i zaznacze podejrzane miejsca i pomożecie sprawdzić czy tam ma być zwarcie czy nie:) w sumie jedno takie miejsce mam - R40 i R45 sie stykaj?:)

Wiem wiem, ale one mi się zlały akurat cyną i nie widzę już czy tam była ścieżka czy nie :D
Ok dzięki, jak będę miał jeszcze jakiś problem to dam znać :D

No to git;) Ale tak czytam o tych problemach w innych tematach i aż się boje co to będzie... Dobrze, że na razie trafa nie mam :D

mialem dzisiaj wyslac kolejne zestawy przed praca ale jak zobaczylem kolejke na poczcie po 10 osob do okienka to zrezygnowalem :???:
tymczasem doszly czesci z polinka i jutro postaram sie wyslac wiecej zestawow...

melisław, herminator, dolphin i c4meleon - wasze przesylki w drodze
doplphin - doplacisz mi za czesci z polinka

Mam pytanko, czy zostały jakieś wolne nieopłacone zestawy:> Chętnie porównałbym uniAmpa z LMami.

CaMIkaZEe, tak, mam 3 zestawy z PCB i bez toshib i kondow z zasilacza oraz jeden z brakujacymi detalami (gniazd chyba zabraklo)
cena 70zl za czesci + PCB

Ludzie :!: Nie nadużywajcie cyny a nie będzie problemów w lutowaniem. Po co komu widoczne ścieżki na PCB :?: Jeśli nie będziecie sadzić "glutów" cynowych to wszystko będzie OK i nie będzie mikrozwarć, które wynikają z błędu montażu (nadmiar cyny), a nie sposobu i jakości wykonania PCB. Widział ktoś kiedyś PCB z soldermaską tylko na samych ścieżkach ? :o Nie szukajcie dziury w całym. Przy okazji nadmienię, że czarna solder maska nie jest tylko moją decyzją i wypraszam sobie takie pomówienia - dla tych co wątpią proponuję sobie przypomnieć wątek o PCB do UniAmpa.

Pawel S.: Kabelki użyłem swoje bo są ładniejsze :P WIMY wywaliłem na koszt kondów o założonej pierwotnie przez Irka wartości (akurat miałem w swoich zapasach takie kondy o śr. 5mm) :)

Powrót