• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zestaw fx-300+

helix dark blue + jasna alpinka = poprawne brzmienie na gorze? :/ moze w tym problem?
czy to inne helixy?
tak to helixy db podpiete bez zwrotnicy, dol do wzmaka jakiegos starszego kenwooda a wysokie do radia bezposrednio pasmo podzielone zwrotnica w radiu, suwak pd radiem ustawiony na 3way (dzieki temu przednie kanaly odpowiadaja za wysokie a tylne za srednio niskie ) gra to moim zdaniem dobrze , a moze to kwestia przyzwyczajenia

zebys mial poziom jakosciowy fx-300 w samochodzie to bys musial wydac ponad 1000zl na same glosniki. gotowy zestaw jest jeszcze drozszy
tak wiec wydaje mi sie ze tu jest problem

czyli pewnie moim problemem jest jednak zasilanie i akustyka pomieszczenia ;( jaki wzmak polecacie do 300-400 pln do tych kolumienek?

Witam, mam pytanie odnośnie kolejności przy budowie pomiarach i symulacji, czy kolejność jaką przedstawię jest dobra?

1. dobieramy głośnik niskotonowy+wysokotonowy
2. dobieramy typ obudowy i wymiary
3. budujemy paczki
4. dokonujemy pomiarów TS głośnika
5. dokonujemy pomiarów mikrofonem głośnika w obudowie bez zwrotnicy
6. projektujemy/symulujemy zwrotnicę wg pomiarów z pkt. 4 i 5
7. dokonujemy pomiarów mikrofonem - głośników w obudowie ze zwrotnicą
8. poprawki: zwrotnicy, wytłumienia, BR,
9. pkt. 7
10. efekt zadowalający=wykończenie paczek

Składam wg projektu ale równolegle chciałbym trochę liznąć tematu pomiarów i może się przy tym czegoś nauczyć

Jeśli kupujesz markowe głośniki, to punkt 4 możesz w zasadzie pominąć. Jeśli koniecznie chcesz go wykorzystać, to powinien się on znaleźć pomiędzy punktem 1., a 2. Do punktu 5. dodajesz zapis oraz pomiarów impedancji. Z punktu 6. możesz usunąć zapis z pkt. 4. Dobrze było by również dodać punkt 0. Zadajemy pytanie na forum, koniecznie określając swoje oczekiwania i podając kwotę, jaką możemy przeznaczyć na kolumny. Reszta właściwie się zgadza ;)

Poprawiona ścieżka konstruktora hobbysty:

0. Zadajemy pytanie na forum, koniecznie określając swoje oczekiwania i podając kwotę, jaką możemy przeznaczyć na kolumny
1. dobieramy głośnik niskotonowy + wysokotonowy + ew. średniotonowy
2. dokonujemy pomiarów TS głośnika niskotonowego lub sięgamy do specyfikacji
3. dobieramy typ obudowy i wymiary
4. budujemy paczki, zgodnie z logiką fornirujemy przed frezowaniem
5. dokonujemy pomiarów mikrofonem pojedyńczych głośników w obudowie bez zwrotnicy, oraz pomiarów impedancji.
6. projektujemy/symulujemy zwrotnicę wg pomiarów z pkt. 5, konstruujemy zwrotnicę
7. ODSŁUCH + dokonujemy pomiarów mikrofonem - głośników w obudowie ze zwrotnicą
8. poprawki: zwrotnicy, wytłumienia, BR, itp.
9. pkt. 7

Ostatnia edycja:
7. ODSŁUCH + dokonujemy pomiarów mikrofonem - głośników w obudowie ze zwrotnicą
ponowny pomiar mozna sobie odpuscic. w przypadku SW bedzie to to samo co w symulatorze

akurat tutaj bym to inaczej zrobil
albo wykanczasz skrzynki przed frezowaniem, albo budujesz nowe skrzynki
nie widze sensu fornirowania po frezowaniu. mozna, ale to za duzo roboty

akurat tutaj bym to inaczej zrobil
albo wykanczasz skrzynki przed frezowaniem, albo budujesz nowe skrzynki
nie widze sensu fornirowania po frezowaniu. mozna, ale to za duzo roboty

oczywiście logiczne z tym fornirowaniem, już się poprawiam ;)

---------- Post dodany o 12:12 ---------- Poprzedni post o 12:06 ----------

ponowny pomiar mozna sobie odpuscic. w przypadku SW bedzie to to samo co w symulatorze

Jeśli wszystko wykonamy prawidłowo, ale jak się o tym przekonać poza Odsłuchem?

jezeli uzyles takich samych elementow do zwrotnicy co do symulacji i nie pomyliles sie przy montazu to bedzie to samo
jak pomyliles sie z montazem to faktycznie lepiej sprawdzic

pierwsze pomiary w SW

pierwsze pomiary w SW

jeszcze w zimie polutowałem jigga, głośniki dostałem ;), odpaliłem SW, kalibracja przeszła bez problemów, karta SB

pierwszy pomiar impedancji na szybko "zimnego" GDN-a
pierwszy pomiar.JPG

Witam właśnie mam zamiar kupić materiał (płytę18) i wykonać obudowy fx300 , i tu moje zapytanie . Z czego wykonać obudowę , mdf , wiórów ka , czy sklejka . Sklejka płyta 1250x2500 to koszt 150zł( nie wiem czy drogo? ,czy warto?) wiem że mdf i wiórów ka, są tańsze. Powiem tak, że rozważam użycie sklejki ponieważ będzie można okleić fornirem później, a do tego czasu jakoś będzie to wyglądało ?.

jak potniesz pod katem to nawet fornirowac nie trzeba ;)
ale sklejka jest baaaaardzo droga
jak znajdziesz MDF to bierz MDF
jak nie bedzie MDFu to bierz wior + HDF zeby zakryc laczenia plyt

Co do przyklejenia forniru to jakiego najlepiej użyć kleju?
I jakich przewodów użyć do połączenia głośników we wnętrzu kolumny.

Pattex Universal Classic lub butapren (przynajmniej sam takich klejów używałem).

Do wysokotonowego wystarczy 1,5mm^2, a do dwóch pozostałych 2,5mm^2.

1 rozumiem że klej wikol czy rakpol odpada
2 czyli zwykły (polski) przewód miedziany wystarczy (nie musi być to jakiś hi-endowy drogi markowy przewód )
3 jak łączyć głośniki czy lutować przewody czy użyć końcówek

1. Słyszałem, że ludzie używają tego typu klejów, ale nie używałem wikolu do fornirowania, więc nie pomogę.
2. Tak, kupić po prostu dobre kable w sklepie elektronicznym lub allegro. Drogie audiofilskie kable nic nie dają, to tak zwane audiovoodoo.
3. Jestem zwolennikiem końcówek, nie ma ryzyka przegrzania styków przy głośniku oraz w przypadku modyfikacji dużo łatwiej rozmontować głośniki. W przypadku, gdy naszło by cię na sprzedaż głośników to nie lutowane zawsze łatwiej pójdą ;)

Na klejach wikolowych klei sie na 2 sposoby. Prasa lub zelazko.

Polecam najtansze markowe kable jak ciebie stac. Np procab ls15

Lutowanie pewniejsze, ale sam czasami zakladam konektory

Jak mocujecie głośniki do frontu? na wkręty? czy na śrubki? gdzieś widziałem takie gniazda pod śruby, ktoś podpowie jak to się nazywa? i co się najlepiej sprawdza? i jeszcze jedno czy pod pierścień kosza daje się jakąś przekładkę wytłumiającą? czy nie jest to potrzebne

Nie na temat...

wiekszosc podstawowych pytan powinno wyjasnic to

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
http://pawel.lutuje.se/wymiary_ARN150+GDWK_PJ(GDN14SCX+PJ).PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
http://pawel.lutuje.se/plytka_14_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar link do zdjec z budowy tych monitorow

uzyj czego ci wygodniej
wkrety ladne kupisz u kolegi konradrak, a sruby w kazdym sklepie "żelaznym"
te gniazda pod sruby to nakretki kłowe lub pazurkowe
alternatywa to rampa

jezeli masz frezowany MDF to uszczelki nie potrzebujesz, ale zawsze mozesz dac

Powrót