• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zestaw PA 2.2

Reakcji
37
witam

Powolnymi krokami kompletuje na własny użytek mały zestaw do nagłaśniania nie dużych imprez... i salonu. Puki co okazyjnie zdobyte po sztuce AWX184 i BSW184 do roli subwooferów. Kolumny top wstępnie 3way, już mam na bas i wysokie potencjalnych kandydatów tylko trzeba się zabrać za to. Na chwile obecną mam problem z zasileniem całości.

Chciałem zaciągnąć na bas ADS PLX2400. Miałem, jestem pewny za ten wzmacniacz, cena używek ok 1800zł. Byłoby ~800W na głośnik. Tylko do tego musiałbym zakupić drugi wzmacniacz na górki.

Druga opcja to LD systems DP4950, 4 kanały po ~800W na 4ohm. Miałem na testach i porównywałem pod basami (innymi) 18" z T-amp TA2400. Co prawda były to porównania na głośnikach 8ohm i na mocy nie było różnicy tylko ld miał trochę przyjemniejsze brzmienie. Problem w tym że to był obciążony jeden kanał i do tego na 8ohm, nie wiem co się będzie działo na 4ohm. Do tego cena 2000zł za nówkę. Nie trzeba kupować drugiego bo jednym wzmacniaczem obsłużę wszystkie kolumny.

I tu pytanie czy ktoś się zetknął z tym wzmacniaczem i może coś powiedzieć.

Dodać jeszcze chce że nie chce zostać przy 2szt basów, celuje w 4szt jak tylko zdobędę głośniki, ale dopiero za rok. Więc wtedy ADS spokojnie 4 taki głośniki napędzi ale nie wiem czy LD sobie poradzi z takim obciążeniem.

Głośniki maja teoretycznie 500W ale cewka 4" więc trochę więcej przyjmie. Puki co sprawdzałem na wzmacniaczu ok 300W i głośnik chciał dalej jeść...

---------- Post dodany o 17:20 ---------- Poprzedni post o 17:20 ----------

Ostatnia edycja:
witam

Odgrzebuje temat bo w końcu jest na to zapotrzebowanie i czas.
Założenie podstawowe czyli zestaw 2.2 nie zmienione, ale szczegóły inne. Kolumny top 2-way oparte na CP380M i CM15/G od beymy, basy zostały na ravemasterach tylko obudowy inne niż w pierwszym poście.

Od strony elektronicznej, kolumny do dyspozycji będą miały zasilanie 4x1000W/4ohm w postaci modułów wzmacniaczy impulsowych od dxaudio, zasilane z transformatora. Do tego odpowiednie przedwzmacniacze oraz dodatkowe zabezpieczenia, choćby detektor DC bo ten w wzmacniaczu nie działa... sprawdzone. Całość sterowana z pod dcx2496, a wszystko zaszyte w jednego case 7U razem z mikserem cyfrowym x-air sterowanym z urządzeń przenośnych.

Na razie mam połowę materiałów ale w weekend rusza budowa nowych basów.

Sposób na szybkie wykonanie 14 otworów pod rączki, najpierw otwornicą, wyciąć większość wyrzynarką, resztę frezarką

Dzisiaj jeszcze zaległe podfrezowania rączek od wewnątrz i składanie do kupy.

Kolejny dzień zmagań, jutro jak dobrze pójdzie będzie wszystko gotowe, po frezowaniu i w oczekiwaniu na HDF.

Skończone, teraz czas na klejenie HDF. Generalnie bas zrobiony z 18mm wiorówki, góra z 12mm. W przypadku górki udało się zejść wagą do 11kg puki co, jak się zamknę w 22kg to będę szczęśliwy :)

W przyszłym tygodniu przymiarka z kratą perforowaną na przód.

Mała produkcja puszek do rączek :)

Ostatnia edycja:
Dotarła dzisiaj blacha, kilka wersji w różnych grubościach. Zdążyłem tylko boki dogiąć, ale przymiarke musiałem zrobić. Nie jest źle :) na zdjęciu blacha grubości 1mm, rozstaw Rv 6-8

Przez ten tydzien szło mozolnie przez etap oklejania HDF'em, ale jutro koniec i w weekend powinienem skończyć wszystkie frezy, tym samym obudowy skończone i przygotowane do malowania.

W temacie malowania poczyniłem przygotowania i na próbę kupiłem farby milesi z utwardzaczem, izolant itd, w weekend testy.

Przed wyrównaniem krawędzi z ciekawości przymierzyłem krate, w takiej opcji też ciekawie wygląda :)

Nigdzie w sklepie tanio nie znalazłem blach perforowanych wykonywanych pod projekt. Blachy wykonuje znajomy, cena za gotową blache do nadstawki wyszła chyba 30zl przy wstępnych kalkulacjach, do basu podobnie.

Trochę czasu w święta to powrót do tematu, case zamówiony, będzie w wtorek, a puki co montaż gniazd w panelu :)

Powrót