• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Pomiar, pomiarem a ja bym sie zapytał po co?
Obudowe dobierasz doświadczalnie, zwrotke projektujesz na "żywym" organizmie więc po co ci to?

Pomiar impedancji rozumiem.

No i ktoś dotknął sie już do tych STX ze szklanymi membranami?
http://www.stx.pl/wm-stx-6-5-1-5-200-8-f-s-fg.html
moje beda wyslane we wtorek

Czy ktoś z forumowiczów jest w posiadaniu tych http://www.stx.pl/wm-stx-5-1-160-16-f-a-fc.html głośników?
tez wyjada we wtorek

Jak jest z jakością wykonania i zgodnością parametrów zmierzonych z danymi w karcie katalogowej?
tego nawet nie chce mi sie komentowac.

Kiedyś niektóre STX-y miały trwale odkształcony dolny resor co dla mnie było dyskwalifikujące.
primo - stx kiedys a stx od kilku lat to zupelnie inna bajka.
secundo - trwale odksztalcone zawieszenie to bledne przechowywanie glosnika i faktycznie dyskwalifikuje glosnik z uzywania

@nepez piszesz ze parametry różniły sie znacząco, a mierzyłeś te głośniki wygrzane czy moze proso z pudełka?
bo to jest raczej nie mozliwe aby różnily sie o 100%

Przecież jest norma wg której mierzy sie głośniki.
Spełnisz wszystkie założone w niej warunki to wtedy bedzie miało to sens.
Inaczej zawsze będziesz miał inne wyniki.
InacZej takie pomiary bedą bez sensu

Mam prośbę do osoby która posiada kopułki AWX i ceramik STX. Czy mógłbyś zmierzyć jaka jest średnica górnej krawędzi otworu płytki frontowej?

Ostatnia edycja:
I przy okazji mam pytanie czy rozstaw śrub którymi są przykręcone aluminiowe fronty jest jednakowy w obu głosnikach?

Załączniki

• T-STX-4-1-250-8-F-A-PC-X_-_mini.PNG
    T-STX-4-1-250-8-F-A-PC-X_-_mini.PNG
    122.1 KB · Wyświetleń: 0
  • T-STX-4-1-250-6-F-A-SC-X_-_mini---.PNG
    T-STX-4-1-250-6-F-A-SC-X_-_mini---.PNG
    131.5 KB · Wyświetleń: 0
nie mam teraz AWXa na stanie, ale front od ceramika to zupelnie inna bajka. tutaj wykonanie jest juz na duzo wyzszym poziomie. sam front jest grubszy
podana srednica w ceramiku to 41mm. w AWXie bedzie mniejsza bo front jest cienszy. chociaz sam frez jest na 3mm wiec oba moga miec takie samo

@nepez piszesz ze parametry różniły sie znacząco, a mierzyłeś te głośniki wygrzane czy moze proso z pudełka?
bo to jest raczej nie mozliwe aby różnily sie o 100%
Nic takiego nie pisałem

Hahaha, to weź sobie przetestuj inne głośniki w cenie STX-a :D Dlaczego nie spytasz o inne głośniki czy mają prawdziwe parametry? Bo są gorsze? ...aż mi się nie che tego komentować...

Bo pytam o te konkretne STXy, nie o "każde inne".

Nie pytałem o prawdziwość parametrów. Czytajcie wpisy dokładnie włącznie z ich autorstwem.

Mnie chodzi o charakterystykę i impedancję. STX nie słynie z dokładności w prezentowaniu parametrów. Był tego przykład w pomiarach AWX zamieszczonych na pewnej czeskiej stronie internetowej.

Mnie chodzi o charakterystykę i impedancję.
Pomiary każdy producent wygładza więc o co Ci chodzi ?

Poza tym nie rozumiesz chyba specyfiki takich pomiarów.
Nie porównuj tych pomiarów do pomiarów producenta bo nie to mają na celu.
Porównaj te pomiary między sobą . Bo one służą do porównania różnych głośników !
Po to zostały wykonane.

Pomiary metodą obudowy testowej oraz masy dodanej dały bardzo podobne wyniki parametrów T-S.
No i co z tego dziwne żeby dały różne.

To dlaczego ludzie mierzący Seasy twierdzą, że powtarzalność i zgodność parametrów z danymi producenta jest bardzo dobra?

---------- Post dodany o 11:54 ---------- Poprzedni post o 11:49 ----------

raven1985 czy kiedykolwiek robiłeś pomiary głośników?

no i co na tych pomiarach Ci się nie zgadza w tym AWX ?
Oprócz tego że został przesadnie wygładzony przez producenta ?
To dlaczego ludzie mierzący Seasy twierdzą, że powtarzalność i zgodność parametrów z danych katalogowych producenta jest bardzo dobra?
To kup seas-a i nie truj .

To dlaczego ludzie mierzący Seasy twierdzą, że powtarzalność i zgodność parametrów z danymi producenta jest bardzo dobra?

Charakterystyka powinna wyjść bardzo podobnie. Tak wychodzi dla seasów i nawet dla tonsilów, dla tesli tez wychodziła podobnie. Jeśli się coś nie zgadzało to raczej TS z powodu różnic warunków pomiarowych. Czechowi wyszła dziura powyżej 1khz

Powrót