• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Kupione w Nowym Elektroniku przedwczoraj. Wymówka kilka razy że nie masz kiedy zrobić zdjęć była tylko przykrywką dla czasu potrzebnego do zakupu lub znalezienia kogoś kto je ma i pozwoli zrobić zdjęcia :)

Pomojam cały ten temat ost, a bym chciał wiedzieć czy wysokotonowy ceramik jeszcze będzie dostępny i jak się on ma do popularnego seasa i tym bardziej jak wypada na tle konkurencji w obecnej cenie?

Kupione w Nowym Elektroniku przedwczoraj. Wymówka kilka razy że nie masz kiedy zrobić zdjęć była tylko przykrywką dla czasu potrzebnego do zakupu lub znalezienia kogoś kto je ma i pozwoli zrobić zdjęcia :)

Kupowałbym głośniki żeby uwiarygadniać się przed naganiaczami? Bądźmy poważni. Kupiłem już dawno te głośnik skuszony niską ceną, bo w karcie katalogowej miały niezłe parametry i miedź w napędzie ale po oględzinach organoleptycznych i pomiarach się rozczarowałem.

Jak zaoferujecie blaszaki tej klasy co ten głośnik http://www.wavecor.com/html/wf168wa05_06.html to pogadamy.

Ostatnia edycja:
Mi wmawiali, ze sam pogielem kosze glosnikow, zeby ladnie do zdjecia wyszly :D
Z tego co pamiętam zaproponowali ci nowe. Nie skorzystałeś, jak widać różne są fetysze. Dla przykładu jak mi przywieźli Electroluxa lodówkę lekko wgniecioną to po jednym wpisie podając w jakim sklepie rano na pw. miałem raport o dacie wymiany na nową z przeprosinami, skorzystałem.

""""""""""Jak zaoferujecie blaszaki tej klasy co ten głośnik http://www.wavecor.com/html/wf168wa05_06.html to pogadamy."""""""""
I widzisz Echo1 po mimo twojej wieloforumowej wojenki ludzie przychodzą do salonów i kupują kolumny STX, dobrym przykładem jest największy salon na dolnym Śląsku Fusic.

Echo1 ogarnij się, podawanie głośnika 2xdroższego już świadczy o naiwności autora porównania, a tym przykładem cenax5 przegiąłeś wręcz prymitywnie. Podaj konkurencję dla STX z +/- 30 % zamiast +500% ok? Z chęcią popatrzymy na nowe produkty, które można by wprowadzić do oferty.

Ostatnia edycja:
Z tego co pamiętam zaproponowali ci nowe. Nie skorzystałeś, jak widać różne są fetysze. Dla przykładu jak mi przywieźli Electroluxa lodówkę lekko wgniecioną to po jednym wpisie podając w jakim sklepie rano na pw. miałem raport o dacie wymiany na nową z przeprosinami, skorzystałem.

O, znowy teksty o lodowce :) To juz znaaamy. Dlaczego nie wyslalem? bo mi sie nie chcialo, po przykreceniu do obudowy koszt wyglada ok, wiec uznalem, ze nie bede ich wysylal, tym bardziej ze dzialaja jak trzeba. Nie zmienia to faktu, ze byly zapakowane bardzo kiepsko.
Niebawem sprawdze czy producent odrobil zadanie domowe z pakowania glosnikow, czy dalej ma to gdzies...

- - - - - aktualizacja - - - - -

A gdzie ten blaszak?

No ten Wavecor ma kosz blaszany.

Pogromco istnieje prawdopodobieństwo że dla Ciebie zapakują porządnie :) Ja odebrałem w zeszłym tygodniu paczkę ze średniakami i tym nieszczęsnym niskotonowym, głośniki faktycznie latały po kartonie ale dosypali trochę miękkich skrawków papieru i kosze nie były już zdeformowane.

Tam w Thorontho tho musi być bardzo niezdrowe powietrze :D

konkurencję dla STX z +/- 30 % zamiast +500% ok? .

Można też bezskutecznie szukać konkurencji dla chińskiej wiertarki, która nie wierci - ale za to ma inne zalety, bo jest tania.
Otrząśnijcie się zamiast wynajmować pieniaczy naganiaczy z kwalifikacjami rycerzy zakonu najświętszej Marii panny. Mowa jest o najtańszym stuffie z oferty, a szumicie na temat konkurencji dla niego.

skuszony niską ceną,
To powinno wystarczyć za podsumowanie całej dyskusji.

Kolega niestety przytoczył wyłącznie część stanu faktycznego.
Odnośnie "testowania" głośnika na wcisk wypowiedziałem się już podczas rozmowy telefonicznej ale powtórzę to raz jeszcze:
Standardowy odstęp cewka/nabiegunnik to zaledwie 0,2mm głośnik ma dość niski rezonans 34Hz a to oznacza, że zawieszenia są bardzo podatne i bardzo łatwo przy nierównomiernym nacisku doprowadzić do skoszenia cewki - co przy wciśnięciu będzie objawiać się tarciem - niemniej jednak przy pracy w warunkach normalnych (przy sygnale muzycznym bądź z generatora siła generowana przez cewkę jest o kilka rzędów wielości bardziej równomierna niż nawet najbardziej precyzyjne "wciskanie".

Robiliście obliczenia i pomiary jak zmienią się wymiary cewki gdy temperatura wzrośnie do np 120 stopni C?

Robiliśmy testy i wyobraź sobie ze dziwnym zbiegiem okoliczności nagrzewa się również układ magnetyczny i tez ulega rozszerzeniu

Powrót