takero napisał:
Yoshi_80 napisał/a
Jednak taki głośnik ma relatywnie wysokie fs i zejscie takiego wynalazku będzie kiepskawe wiem bo sam testuję teraz taki układ (biorac pod uwage glosnik 10-12 cali).
zejście SPLem i duża membraną osiągasz. Tak czy inaczej potrzeba mocy żeby mieć czym osiągać jako taką efektywność.
Nie w odgrodzie. Musisz mieć niskie fs bo bez tego daleko nie zajedziesz. Poniżej fs głośnikowi strasznie spada efektywność i korygowanie juz nic nie pomoże bo on nie jest w stanie zagrać tylko mieli powietrze. Sam mam teraz na chacie odgrode z głosnikami o fs 40Hz i do 50Hz schodzi to bezproblemowo , 45Hz jest juz wyraźnie słabiej, 40 słabiutko a poniżej 40 ile bys mocy nie wpopmpował to prawie nic nie słychać. Pewnie poszerzenie odgrody by coś pomogło ale juz sam fakt wysokiego fs nie pozwala nisko zejść.
W praktyce okazało sie , ze lepiej by było gdyby układy tych 2 głosników miał z 6dB mniej efektywnosci ale fs na poziomie 30Hz to miałbym lepsze rezultaty bo jakoś ten SPL i tak jest za wysoki.
http://www.audiostereo.pl...tml?temat=26307
Polecam lekturę.
Często szybki bas to brak basu..
Wątku nie przeglądałem ale domyślam sie o czym piszesz. To jest prawda, wszelkiej maści monitorki , tuby pokroju tej na arz itp sprzety z szybkim basem w praktyce prawie nie mają dołu tylko wykonturowany wyższy bas. No ale "jakie szybkie są" hehe.
Na audiostereo kiedyś misiomor mądrze pisał, że ludzie maja spaczone poczucie jakości basu i wydaje im się, że głosniki typu XLS zamulają.
Praktyka i pomiary mówią coś wprost przeciwnego, dzieki swojej konstrukcji głosniki te odtwarzają sygnał bardzo wiernie, są w stanie odtworzyć nawet najniższe składowe bez zniekształceń.
Gdy zabiera się za to "zwykły" głośnik, mam tu na myśli o nie dość odpowiedniej konstrukcji czyli jakaś 18'teczka próbujaca siegnać granice 30Hz albo głosnik w kulawo zestrojonej obudowie która daje "fajny impuls", dostajemy w prezencie 2 i 3 harmoniczną które sprawiają, że taki basik wydaje sie lepszy, szybszy. Moze sybiektywnie jest fajnie ale kłuci sie to ewidentnie z ideą wiernego odtworzenia nagranego sygnału.