• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Tonsil kontratakuje - http://www.protonsil.pl/?s=1&page=4&pid=277
(Głośnik niskotonowy GDN 17/100 cena 129.99_PLN)
:wink: :smile:
Mam prośbę do kolegi który zaprojektował zwrotnice do
GDN-18-130-8AKX+GDWK-10-200-8AKX, o zaprojektowanie
alternatywnej wersji z filtrem trzeciego rzędu w torze wysokotonowym

funk19 napisał:
Mam prośbę do kolegi który zaprojektował zwrotnice do
GDN-18-130-8AKX+GDWK-10-200-8AKX, o zaprojektowanie
alternatywnej wersji z filtrem trzeciego rzędu w torze wysokotonowym
po co ?

Haj endowa to tylko cena tego tonsila bo charke to ma jak gory skaliste :)

Z filtrem 3-rzedu nie skladaly sie te stx-y.

czy wiadomo już coś na temat daty "wydania" schematu zwrotnicy do 18AKX i jakiejś lepszej wysokotonówki?? bo czekam i czekam, a głośniki leżą i się kurzą :???:

no wlasnie moze juz ktos jest w stanie ocenic jak te nowe przetworniczki czy nowa 18 jest tak samo ok jak 15 albo lepsza i czy nowa 17 lepiej lezy obok SW :mrgreen:

18akx jest wiekszy od 15AKX wiec ma lepszy bas a graly u mnie w tej samej budzie ok 15litow. Pasmo jest troche krotsze ale jak widac na tej samej zwrotce glosniki lacza sie dosc dobrze z wysokim AKX. Jest jeszcze druga wersja zwrotki z podniesiona gora i srednimi ktora uzyskuje plaska charke pod lekkim katem.

nie no ale glosnik sie prezentuje ciekawie - ma spora efektywnosc, niby duza moc i pasmo takie ze moze nawet na 2-way od biedy by pasowal. dwa takie na kolumne i mamy 1kwat na strone :P

Tylko że tą moc należy włożyć między bajki...a do 2-way estradowego nawet nie od biedy, tylko idealnie pasuje.

No wyglada nawet nawet... pod koniec lutego powinienem je miec to cos tam o nich napisze:P

z Tonsilem 12 19 150 mógłby stworzyć naprawdę ciekawy zestaw...

No to czekamy już tylko na 18' subbas :P

takero, z tym tonislem, to napewno nie :) chyba nie wiesz co mowisz :) Mimo wszystko trzeba go uciać na ok 2,5kH a tyle ten tonsil i nie pociagnie i nie wytrzyma mocowo. No czekamy, 15' tez miało jakies sie pojawic :)

Ten tonsil co jedyne z czym był tego stxa łaczył, niczego droższego się dawać nie opłaca,a niz w cenie tonsila niżej się uciąć nie da...
Eee ? 2k5 ? Myślę że spokojnie na 4 :P

sadze ze w bardzo budzetowym "estradowym" sprzecie dolek na 3khz nie bedzie az tak dokuczliwy i ludziom czesto bardziej basu brakuje niz liniowosci srednicy... :P

Jak to rozwiązać...a no w prosty sposób, dać dwa stx'y na kolumne, i do tego tani driver od seleniuma. Spokojnie wytrzyma podział na 2 kHz, a paczka nadal będzie opłacalna bo koszt drivera to tyle samo co dwa gdwt tonsila (przy okazji sie zaoszczędzi na narożnikach, kocyku, uchwytach i innych duperelach :P ). Również nie moge sie doczekać 18'stki...mam nadzieje że będzie miała dość dobry spl.

Caleb No idzie to jakoś połączyć...na osi może będzie nawet znośnie ale pod kątem będzie już tragedia...

Shiver, gdzie widziałeś seleniuma za 80zł ?
Nie ma sensu dawać dwóch tych stxów - to jeszcze bardziej pogłębia bezsensownośc takiej konstrukcji - estrada na stxie się nie kończy...
Narazie nikt tego stxa nie słuchał, ale jakoś specjalnie bym się na niego nie napalał :P

Z tego co ja widze gdwt kosztuje 75 pln, chyba że mam jakieś kiepskie źródło. Sens jest jak najbardziej dawania dwóch gdyż dla paczki na jednym totalnie nie opłacalne jest dawanie narożników uchwytów itp...a bez tego to nawet na amatorską estrade nie da rady. Po prostu cena obudowy dla dwóch sztuk jest lepsza, zawsze tak było i będzie, więc jest sens dawania dwóch sztuk zwłaszcza że głośniki nie są drogie.

Powrót