Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
taniej będzie kupić same kosze i membranyDIGIPROCOMP napisał:albo 3way z młodszym bratem 18-130
I tu powstaje problem natury technicznej. Trzeba zacząć od tego że pewnej granicy Fs nie da się pokonać bez odpowiedniej masy. I przy względnie niedużym rozmiarze głośnika (w porównaniu do 18 cali na przykład..) mamy małą membranę, co za tym idzie musi być ciężka... Dobra, Fs jest już niski, ale mimo że układ magnetyczny może być dość mocny, wydajność wychodzi nam 70 dB :twisted: i tu klops... Bo mimo wydajnego układu magnetycznego, jednak membrana jest bardzo ciężka... To tylko taki mały, szybki przykład który nie pokazuje całego problemu zbudowania głośnika (bo to nie jest zabawa dwoma a większą liczbą parametrów) Weź pod uwagę to co tu pisałem i fakt że ten nowy głośnik STX-a ma wydajność 91dB więc to dużoWallker napisał:Czy głośnik "subniskotonowy" nie powinien mieć niższej częstotliwości rezonansowej?
zobacz nizej - 87db. to i tak wg mnie sporomelisław napisał:91dB więc to dużo
Pawel S. napisał:zobacz nizej - 87db. to i tak wg mnie sporomelisław napisał:91dB więc to dużo
Widzę że dałem się nabrać na napięciowy SPL87 dB to nawet lepiej
To ma grać nisko a nie bardzo głośno (coś za coś...)
melisław napisał:Widzę że dałem się nabrać na napięciowy SPL 87 dB to nawet lepiej To ma grać nisko a nie bardzo głośno (coś za coś...)
"Pasmo przenoszenia - 32 Hz - 23 kHz (-3 dB)" chyba troche przesłodzili :twisted:pajol112 napisał: