• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Rfck napisał:
No a kto zmusza do dawania akurat takiej malusiej płytki ?
tutaj problemem nie jest mala plytka a przestrzen miedzy tymi 2 PCB - 38mm max

no ale pewnie powiesz ze nie trzeba montowac na takim terminalu? no nie trzeba - ale jest wygodniej, szybciej i ladnie ;)

Pewnie że nie trzeba ;-) ale nie powiem bo jest ładniej niż tradycyjnie nie zmienia to jednak faktu że trzeba, jednak uspokoiło mnie żę zostało to uwzględnione ( ułożenie cewek względem siebie) i teraz nie ma się czego czepić :wink:

Tak jak pisałem wcześniej, należy wysłać ten temat do Audio Phisic i wyrażnie zaznaczyć im iż NIE WIEDZĄ CO CZYNIĄ, gdyż nad Wisłą gdzieś w Koziej Wólce już dawno o tym wiedzieli :lol: :lol: :lol:

Mitologia ma swój urok ale fakty faktami.
Gdyby nie ona nie istniałby Hiend :mrgreen:

Koralzloty, Ty chyba nie kumasz przekazu... Mógłbyś pokazać co takiego masz w domu? tak z czystej ciekawości pytam.

Wyjaśnię jeszcze tylko problem co do większego PCB - to znowu rodzi obawy, że jak zawiesimy taką cewkę na dużej dźwigni to może złamać laminat więc znowu cewki (zwłaszcza te duże i ciężkie) powinny być możliwie blisko terminala.
W przypadku tego monitora nie da się inaczej zamontować zwrotnicy niż na terminalu bo po prostu nie ma na to miejsca na tylnej ściance ( jest tam już B-R i terminal) montowanie zwrotnicy na bacznej ściance to znowu koszmar z przykręcaniem. W warunkach produkcyjnych dużo taniej poświęcić nawet kilkanaście cewek na testy niż potem wydłużać czas produkcji bo żaden pracownik za darmo tego nie robi...

Niezły offtop się zrobił :razz: Chyba wszystko już zostało napisane, dodam tylko, że wpływ ułożenia cewek na indukcyjność to jeden problem i raczej mniejszy, druga sprawa to przenikanie sygnału z jednego toru do drugiego. I tu pewnie będzie różnica w charce np. po zamianie miejscami końcówek cewki (zmiana kierunku pola magnetycznego). Mimo to, jeżeli zwrotnica została pomierzona w takiej formie i jest ok, to tak samo jak jeden z poprzedników pisał, jak miałbym kopiować taką zwrotnicę to na pewno nie rozsuwałbym cewek.
U siebie mam rozsunięte cewki na pół metra :D z trzech powodów:
1. Dlaczego by nie.
2. To był projekt zwrotnicy w/g irka i nie podejrzewam, że cewki były podłączone jakoś w kupie.
3. Zauważyłem przesłuchy między torami, gdy cewki były dość blisko siebie.
Właściwie punkty 2 i 3 są ze sobą związane.
Można by było zrobić parę eksperymentów.

ptolek napisał:
druga sprawa to przenikanie sygnału z jednego toru do drugiego. I tu pewnie będzie różnica w charce np. po zamianie miejscami końcówek cewki (zmiana kierunku pola magnetycznego).
ale to sa cewki od tego samego toru (obie na niskotonowy) wiec wg mnie problemu nie bedzie

ptolek napisał:
U siebie mam rozsunięte cewki na pół metra z trzech powodów:
1. Dlaczego by nie.
2. To był projekt zwrotnicy w/g irka i nie podejrzewam, że cewki były podłączone jakoś w kupie.
irka projekt a NEXTON to co innego :P

kupiłem ostatnio dwa akx18 i z jednym jest coś nie tak.. przy większym wychyleniu tak jakby cewka tarła, tak jakby nie była dobrze zamontowana .. a drugi daje rade jak trochę pogłośnię jeszcze.. w sumie o dużo więcej , nie wiecie co może być przyczyną ??
wydaje mi się że to się już nie wygrzeje ;/

bizonzwuesu, dokladnie, reklamuj je - powinni bez problemu wymienic na sprawne
zapytaj tylko najpierw (telefonicznie) czy wyslac oba czy tylko jeden

tak sie zastanawiam czemu w swojej sprzedazy nie maja tych samych elementow co zastosowali w zwrotnicach nextona czy fx-200 :???:

oj wydaje mi sie ze nadal bede zamawial z polinka :P

mam juz kase na aluminiowego GDNa - jutro zamawiam ;)

A testowałeś już Paweł tego stxa do auta? Miałeś komuś z forum skrzynkę robić do niego

Pawel S., charytatywny pracownik z Ciebie... Troszkę mógł byś kasować za to, coś byś zarobił, a zarobiona kasa nie poszła by na marne bo pewnie byś ją zainwestował w jakieś głośniki etc. :razz:

Powrót