• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

czy to nie jest bledem jesli tam pisze ze kolumny moga wspolpracowac z ampli ktorego impedancja wyjsciowa wynosi od 4 do 8 ohm?

były te zestawy całe, po prostu ostatnio jakiś czas były wyłączone.

Tasior napisał:
czy to nie jest bledem jesli tam pisze ze kolumny moga wspolpracowac z ampli ktorego impedancja wyjsciowa wynosi od 4 do 8 ohm?
nie , po prostu głośniki mają 8R, więc współpracują ze wzmakami które obsługują <=8R :P

No to widzę dolphin123,że nie musisz się spieszyć bardzo z budową kolumn na AWX :wink: Zaczekamy na projekt, ale myślę, że po takim czasie powinno być to już świetnie dopracowane i będą to konkretne kolumny miażdżące jakieś polskie siesty, maestro itp. oraz zawstydzą niektóre zagraniczne kolumny wyższej klasy.

elvis18, spieszyc nie spieszyc, chcialbym jednak juz miec zrobione budy na cacy i wygrzewac to wszystko, aby obiektywnie je opisac jak bedzie docelowa zwrotka

no jak STX opublikuje dobrze opracowaną zwrotkę i dolphin123 oceni je pozytywnie to bye bye monacor & vifa.

te "kina" STXa może i przyzwoite ale wyglądają wybitnie dupowato.

amdr mysle ze ciezko bedzie to porownac mi do kepa, bo mialem go jakis czas temu, a druga sprawa ze to inna cena, wiec bede go ocenial pod katem jakosc/cena i zobaczymy przede wszystkim czy w tej cenie jest bezkompromisowy

Nawet jak mam wziąć 300zł za KEPy i 200 za XT19 to nie dołożę nic do STX'a (440zł) i od razu mogę kupić komplet na 5.0 :) Jakoś mi szkoda 300zł na kolejne XT19 kiedy można od 320zł licytować na allegro 4szt. XT25.

Jakoś nie czuję Hi-End'u jak słucham swoich kolumn :roll: no nic, i tak czekam na opinie :)

dostalem dzisiaj paczke z nowym STXem - GDN 30-500-2x4 AA

glosnik jest oparty na dosc juz znanym aluminiowym odlewanym koszu
wykonany jest calkiem niezle ale i tak czasami da sie znalezc denerwujace wady (zadziory lub jakas nierownosc)
membrana to aluminiowa nowosc. ale za cholere nie widac ze to alu :???: zawieszenie gorne jest bardzo fajne - nie za duze i nie za male. wykonane jest z dziwnej gumy. wcale nie przypomina w dotyku gumy - jest bardzo sliska jakby lakierowana. no i ten "metaliczny" kolor :mrgreen:
kopolka - niedosc ze znudzily mi sie juz za duze kopolki to w dodatku nadal nie rozumiem po jaka cholere to czyms maluja?! to sie lepi jeszcze troche :???:
no i sami widzicie ze klejenie troche sie uwidocznilo :P

resor dolny - PODWOJNY! :shock:
az sie troche zdziwilem :P
miedzy resorami idzie plecionka do podlaczenia cewek. nie jest wpleciona w resor - poprostu biegnie pomiedzy. mam tylko nadzjeje ze nie bedzie sie obijala o te resory...

cewka - 50mm nawijana na chyba rowniez aluminiowy karkas. przez te gigantyczne otwory w koszu (NICZYM NIE OSLONIETE :!: ) widac ja w calej okazalosci :P
nie zdziwie sie jak dlugo posiedze przy tym otworze zeby ja podziwiac :P
uzwojenia cewek sa 2 i podlacza sie je po przeciwnych stronach glosnika. wygodne do laczenia szeregowego. ale do rownoleglego juz moze denerwowac...
terminale podlaczeniowe - no przynajmniej jest sprezynka :???: bo jakosc tego czegos nie zachwyca...

podlaczylem go narazie pod mostek TDA w celu wygrzania. nawet niezle sie rozbujal :P
ale do x-maxa to mu daleko :P

jutro zadzwonie po jakiegos kolege ze skrzynka 12" to sie potestuje ;)

No wygląda nawet nawet ;)
Nie wiem czy to takie zdjęcie a może kurz ale ten resor górny wygląda trochę jak z jakiejś pianki/gumo pianki, gdzieś w jakimś głośniku taki widziałem. Takie jakby drobinki w sobie ma połyskliwe.

Napisz od razu Pawle coś jak go "przyciśniesz" :razz:

Pawel S. napisał:
zawieszenie gorne jest bardzo fajne - nie za duze i nie za male. wykonane jest z dziwnej gumy. wcale nie przypomina w dotyku gumy - jest bardzo sliska jakby lakierowana. no i ten "metaliczny" kolor :mrgreen:
to przecież pianka jest :P

Powrót