• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

obie 8" sa juz gotowe
10 i 12" sa na etapie projektowania

ale SW mowil ze w niedlugim czasie bedzie wysyp nowych glosnikow ;)

Czegos tutaj nie rozumiem. Jeden z userow AS wyslal zapytanie do STX i wkleil w temacie awx odpowiedz ktora brzmi :

" Napisano 13.01.2011 - 16:13
Witam,pisałem wczoraj do STX-a z pytaniem o nowości,bo za kilka miesięcy będę w sporo większym pomieszczeniu a jestem zainteresowany serią AWX i dostałem odpowiedz :
Witam,
Za kilkanaście dni (chociaż z wielu względów jednak może się przesunąć data premiery) zamierzamy skierować do sprzedaży następujące modele z serii AWX:
GDM-15... AWX
GDN-15... AWX
GDN-20... AWX
GDN-25... AWX
GDN-30... AWX

Głośnik GDWK ceramiczny również przewidujemy produkować pod koniec stycznia.

Pozdrawiam
Sławomir Trzaskowski
STX "

Pytam wiec, o co chodzi? Kto miesza? Bo z tego co zrozumialem, to glosniki juz sa wlasciwie gotowe do wyprodukowania i sprzedazy masowej, a teraz dowiaduje ze dopiero beda projektowac wieksze modele?

ja rozmawialem ze Slawkiem telefonicznie 2 tyg temu i powiedzial, ze narazie 2 rodzaje 8" a reszta troche pozniej
beda 10" i 12" ale w innym terminie
chyba, ze to "troche pozniej" troche sie przyblizylo
zobaczymy

Ostatnia edycja:
podobno ciagnie liniowo do 5kHz
moze byc ciekawy

Ooo, jeżeli STX coś takiego wypuści to tylko głowy chylić. Jak ten 8' głośnik będzie rzeczywiście grał liniowo do tych 5kHz to będzie naprawdę świadczyło o klasie. Ale wątpię w to, bo niewiele 6,5' głośników gra liniowo do 5kHz.

SoundWave napisał:
8" AWX będzie najprawdopodobniej w dwóch wersjach jednej dedykowanej typowo do sub-basu/ 3way z niskim podziałem a druga do oversized 2 way lub do kolumn 3 drożnych
z pamięci Qts w granicach 0,35 Fs koło 30Hz Vas w jednej wersji koło 50L w drugiej koło 35-40 (co do Vas to nie mam pewności). Charakterystyka wersji do 2way do około 5kHz poprawna.

X-max w obydwu przypadkach koło 5-6mm pierścienie symetryzujące pole i reszta "bajerów" jak w reszcie serii AWX. Dodatkowo cewka 4 lub 6 warstwowa dzięki czemu BL na poziomie 11 do 12 Tm
cytat z kilku stron wczesniej

tylko ciekawe jaka cena?

A ja mam takie nieco inne pytanko. Jak wiadomo STX produkuje bardzo duzo glosnikow dla duzych odbiorcow i w zwiazku z tym mam pytanie. Czy ktos zna firmy/konstrukcje w jakich znajduja sie popularne glosniki STX? np seria AWX, bo poza ich firmowymi MX nigdzie ich nie widzialem. Pewnie pchaja gdzies za granice. Ma ktos jakies info na ten temat czy to tajemnica producenta?

Pewnie od akcjonariuszy i ludzi co chcą tylko $ ?

ale stx to raczej nie jest spółką akcyjną.
zreszta chyba nawet za mały jest. pare lat temu, żeby być akcyjna to spólka musiała mieć 0,5 mln zł kapitału, teraz wystarczy 100 tyś to raz a dwa. musiał by mieć w nazwie S.A, albo spólka akcyjna
A ja mam takie nieco inne pytanko. Jak wiadomo STX produkuje bardzo duzo glosnikow dla duzych odbiorcow i w zwiazku z tym mam pytanie. Czy ktos zna firmy/konstrukcje w jakich znajduja sie popularne glosniki STX? np seria AWX, bo poza ich firmowymi MX nigdzie ich nie widzialem. Pewnie pchaja gdzies za granice. Ma ktos jakies info na ten temat czy to tajemnica producenta?

pewnie tajemnica producenta. Wiesz jakby się sprawa rypła, że super wypasione, audiofilskie kolumny sprzedawane pod hi-endowymi nazwami to nic innego jak poczciwy np. fx300 tylko w innej obudowie, to ci wszyscy audiofile by podostawali palpitacji serca. a poważnie to wątpie czy by taka firma jak np. B&W (nazwa przykładowa) chcial by być kojarzona z stx. jak narazie taki trik to wyszedł totem mitte, gdzie głośniki za okolo 500 zł stoją po kilka tysięcy.

harpia kiedys korzystala, czy moze nadal korzysta z niskotonowca stxa, ktorego nie ma juz w ofercie

Szkoda, ze takie informacje nie sa dostepne, bo swiadczy to tylko o tym, ze firmy chca klienta rznac na sucho bez mydla ile sie da, bojac sie o swoja reputacje. No ale jak przykladowa kolumna kosztuje 10 tys, a glosniki do niej 1 tys to nie ma sie co dziwic, ze koszty sa tak bardzo ukrywane i tuszowane.

Powrót