• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Co do zamieszczania THD w karcie katalogowej to raczej będzie ciężko - trzeba wprowadzić pewną systematykę i nie można dla jednego głośnika podawać takich parametrów dla drugiego innych itp...

Prawdopodobnie będę mógł udostępnić pomiary THD forum.

Tylko pytanie z czym chcecie to porównywać bo mogę zrobić pomiary +- tak jak punkt odniesienia - tylko podajcie jak "oni" to mierzą (głównie chodzi o moc i odległość mikrofon-głośnik) pomijam to, że na "zobrazowanie" pomiaru ma wpływ zarówno rozdzielczość jak i stopień wygładzania - ale takich info nie zamieszcza żadna firma...

Jeszcze co do rezonansu na końcu pasma - jak już yoshi zauważył on praktycznie jest bez znaczenia bo nie denerwuje - było w planach wypuszczenie dwóch wersji z dyfuzorem i bez ale ostatecznie powstała jedna gdyż ta z dyfuzorem poza ładniejszą charakterystyką odsłuchowo wypadała gorzej. Rozwiązanie dyfuzora było podobne jak w seasie 27 tbfc/g (siateczka + "folijka")

Jeszcze za czasów jak zajmowałem się mocno hobbystycznie głośnikami intrygowała mnie ta siateczka w seasie i po jej zdjęciu ukazał mi się brake up na jakiś 15hHz co ciekawe bez siateczki również seas grał lepiej - jak widać marketingowa charakterystyka wygrała z odsłuchami :)

tylko podajcie jak "oni" to mierzą
Święto jak ktoś w ogóle jakiś wykresik namaluje :) Przeważnie jest 1W/1m z tego co oglądałem. Jak by to był ładny malunek THD w funkcji mocy, 2 i 3 harmonicznej to można by coś z tych wykresików jeszcze wyczytać. Jak to będzie tylko jeden pomiar to w sumie nie ma sensu tego zamieszczać. Najlepszy był by IMD ale chyba nie ma żadnych standardów i nikt tego nie zamieszcza więc nie będzie do czego porównać. Ale z samej ciekawości bym pooglądał :)
A CSD pokarzecie ? :)
pomijam to, że na "zobrazowanie" pomiaru ma wpływ zarówno rozdzielczość jak i stopień wygładzania - ale takich info nie zamieszcza żadna firma...
i normalizacja. Nikt też nie podaje jak te wykresiki maluje.

Chyba najlogiczniej zmierzyć przy 1W, czyli tak jak proponuje pharoh. Odległość nie powinna mieć większego znaczenia na poziom zniekształceń ale jak będzie z bliska to pewnie poprawi to pomiar.

no to nareszcie 8" (jakos nie moge sie przelamac do nowego sposobu oznaczania :/ ) trafilo w moje rece (a raczej w moja skrzynke)
UKA wozil go w samochodzie najpierw w skrzynce 15 litrow a pozniej w 23 litrach b-r
co ciekawe - zasila go tylko radiem!
w zamknietej bylo ciekawie... ale dopiero w b-r glosnik pokazal ze to prawdziwy sub mimo ze zasialby byl z radia!
mozecie wierzyc lub nie - ale ten glosnik to idealna propozycja dla kogos kto chce miec suba ale nie chce kupowac wzmacniacza ;)
jedyny warunek to radio z LPF na tylne kanaly. mile widziane tez takie ktore obsluguje 2ohm... lub dla pewnosci mozna poczekac na wersje 2x4r

co do brzmienia to glosnik ma charakter typowo subwooferowy
trudno bedzie go "ukryc" ale jest to mozliwe ;)
schodzi wystarczajaco nisko ale nie zamula. kopac to tez kopnie ale nie w taki sposob jak np MDS08 - to zupelnie inny typ glosnika

w domu tez daje rade chociaz moj wzmacniacz juz niekoniecznie...
w domu slychac bardziej prace zawieszenia. czasami przy mocniejszym basie lubi pokazac kres swoich mozliwosci. tylko ze nie robi tego "stukiem" lub "strzalem" a nieszkodliwym znieksztalceniem dzwieku...

wiecej jak bede mogl go dluzej posluchac w domu jak i w samochodzie

podlaczylem to na chwile pod wzmacniacze bez filtrowania...
w domu w zamknietej zadna rewelacja

czekam az kolega dostarczy GDN AA (50l b-r) zeby przekladac te glosniki i je porownac

Mnie interesuje głównie BR w samochodzie, bo tam w sumie jest jego zastosowanie ;) Po konstrukcji i parametrach idzie wysnuć że to raczej będzie pompka, chociaż Xmax 7mm w jedną stronę przy tej cewce raczej dragu SPL nie wróży :P czekam na opinie i porównanie.

Dokończyłem zwrotnicę do zestawu Ucher 8935a + STX ceramik , schemat dostępny w temacie z gotowymi zwrotnicami. Ogólnie brzmienie po poprawkach nie zmieniło charakteru ale dopracowałem równowagę tonalną. Brzmi to zasadniczo całkiem nieźle, jednak uczciwie powiem, że bardziej podobało mi się zestawienie Ushera 8925 z Usherem 9950-20, brzmiało weselej i z większym polotem.

yoshi, mi sie glosnik wygrzal i powoli zaczyna byc zauwazalny
moze po miesiacu grania troche zycia ta kopolka nabierze ;)

aha - i znalazlem jeden utwor gdzie bylo slychac ta gorke na kopulce :D

Paweł ja tej górki nie słyszę bo po prostu nie słyszę 18kHz, (17k wyraźnie słabiej, 18k już niebardzo). Niewykluczone, że ktoś z lepszym słuchem będzie to słyszał.

yoshi, mi sie glosnik wygrzal i powoli zaczyna byc zauwazalny
moze po miesiacu grania troche zycia ta kopolka nabierze ;)

Pamiętam, jak na jednym forum pewien użytkownik napisał, że dane urządzenie musiało być rzeczywiście ... (tu niecenzuralne słowo), skoro mózg tak długo musiał się przyzwyczajać i przekonywać do słabego brzmienia. Oczywiście nie odnoszę się w ten sposób do tego konkretnego głośnika, ale trudno nie zgodzić się z przytoczonymi słowami. W sumie w tym temacie Yoshi często pisze, że już po niedługim czasie można ocenić, czy coś brzmi dobrze, czy nie i ja takiego zdania też jestem. Więc wiesz Pawel S, nie daj się zwieść autosugestii w razie czego :).

Racjonalny jest dokładnie tak jak piszesz. Szczególnie, że zestaw z kopułkami ushera 9950 był wygrzany w równym stopniu co te STX'y czyli wyciągnięte z pudełka, wsadzone w kolumnę i od razu pomiary i odsłuchy. Stopnień "wygrzania" lub jego braku był identyczny a zestaw na tym etapie użytkowania już grał lepiej. Ostatecznie pograły parę godzin ale nie było to czekanie miesiąca czasu na przyjście "tego" brzmienia.
Skoro STX po miesiącu gry może się poprawi to co będzie się dziać z usherem? Zdegraduje się? Raczej nie, też może się poprawi.

Więc wiesz Pawel S, nie daj się zwieść autosugestii w razie czego

spokojnie, drugi glosnik nadal lezy w kartoniku
jak stwierdze ze obecnie grajacy wystarczajaco sie juz wygrzal to podlacze drugiego i porownam brzmienie wygrzenego i "swiezego"

ale oczywiscie zmiana nie jest az taka wielka zeby to byl zupelnie inny glosnik ;)

Skoro STX po miesiącu gry może się poprawi to co będzie się dziać z usherem? Zdegraduje się? Raczej nie, też może się poprawi.

no sorki, ale niestety i taki przypadek mialem
moje obecne XT19 na poczatku byly delikatne i przyjemne
po wygrzaniu wiecej szczelesci i cyka :P

ale to jedyny przypadek na niekozysc po wygrzaniu jaki znam

Czyli z waszych opinii wynika że to żadna rewelacja? Wart jest tych pieniędzy?

i tak i nie
to jest bardzo dobry glosnik ale dla osob ktore szukaja chirurgicznego brzmienia
tylko dzwiek i nic od glosnika wiecej!
jedni to polubia inni nie

yoshi ma racje ze malo zycia z tego glosnika.. ale mi on odpowiada i juz sprzedalem vify bo wole STXa ;)

Powrót