• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Nowa frezarka działa może jeszcze nie na pełnych obrotach - cały czas testujemy jej możliwości i dokonujemy pewnych modyfikacji pod specyfikę produkcji :)

MX-140 i FX-200 są dostępne w fornirze hebanowym

Sound Wave, a wypuscicie skrzynki w stylu nextonow?
wiem ze to kosztowne ale szczerze mowiac skrzynki to najgorszy element kolmn na AWXach...

cos podobnego konstrukcyjnie to chyba carpower raptor?

---------- Post dodany o 14:37 ---------- Poprzedni post o 14:34 ----------

a jednak nie - raptor ma 1 cewke a 2 resory

Ale samo rozwiązanie z punktu widzenia technicznego bardzo trafione. W ten sposób można taniej budować subwoofery o ekstremalnie dużym skoku i z niskimi zniekształceniami. No i nie bez znaczenia jest podwojona moc termiczna takiego układu.

http://www.codrive.com/tech.htm moze takie cos chlopaki z STX zbuduja?

Jak zobaczyłem, od razu przypomniało mi się że mam kosz z membraną od 30cm, dwa kosze z magnesami bez membran po 16cm, i już miałem natchnienie żeby zrobić eksperyment, kiedy zobaczyłem jak wygląda tam resor dolny, cewka i że w jednym z 16cm koszy musiałbym się pozbyć nabiegunnika co takie proste nie jest :P

Tak szybko jak mi sie zachciało, tak mi się odechciało xD

trochę bezsensowne to rozwiązanie bardzo słabym elementem jest centrowanie cewki i mocowanie jej do membrany - nie rokuje temu dobrze. Na sztukę można zrobić ale seryjna/małoseryjna produkcja to była by mordęga.

czy ktoś może mi wytłumaczyć w czym leży wyższość takiego produktu nad standardową konstrukcja?

Jedyna zaleta takiego układu teoretycznie mniejsze THD ze względu na większą symetrie układu - jednak ten sam a nawet lepszy efekt można osiągnąć prostszymi metodami.

Powrót