Obejrzyj film z kilkoma znajomymi w rzędzie na kanapie![]()
Dokładnie. Ja osobiście gdy np. czytam książkę i muzyka leci w tle to siedzę mocno z boku. Wtedy też przydaje się taka charakterystyka
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Obejrzyj film z kilkoma znajomymi w rzędzie na kanapie![]()
charki pionowe:
Nie ogladam filmow ze znajomymi, a poza tym byloby dla mnie smieszne kupowac takie kolumny do kina domowego. Do takiej zabawy wolalbym dipole, lub omnipolary. Kolumny kierunkowe w kinie? Nonsens![]()
Uzadsadnij. Właśnie ze względu na ich kierunkowość, tego typu kolumny buduje się głównie do kina. Powtarzam - pod warunkiem świetnych charek kierunkowych w poziomie ORAZ przecinania się osi głośników PRZED słuchaczem. To ostatnie jest kluczone.
Co tu uzasadniac? Po prostu uwazam, ze prawdziwa kolumna omnipolarna jest lepsza niz kierunkowa. Dzwiek z kolumn omnipolarnych ( jak cebule MBL ) jest blizszy rzeczywistosci.
Gdybym mial budowac dla siebie kino domowe, to zrobilbym je na koaxach ( pewnie beymy ), a nie jakies cuda na kiju. Dostajesz najlepsze charki kierunkowe w pionie i poziomie, ktorych nie da zadna inna typowa kolumna.
Moze jeszcze podkresle wyraznie: to co pokazales bardzo mi sie podoba, ale nie uwazam tego, za cos wybitnego, doskonalego. Tak jak kazdy sprzet ma swoja specjalizacje i nalezy go uzywac zgodnie z przeznaczeniem.
Masz jakieś pomiary dobrego coaxa?
Jakiego masz na myśli ?
Kąt promieniowania tych falowodów to umowne 90 stopni
Tu jest uproszczony artykuł dotyczący opisywanej przeze mnie koncepcji. Jednym z bardziej znanym jej propagatorów jest Earl Geddes. WARTO PRZECZYTAĆ.
http://libinst.com/PublicArticles/Se...20Speakers.pdf
Przeciez wklejalem tu recenzje - gdzie zniknela?
Ale czy w gazetach jakikolwiek produkt wypadł źle ?
Ta ocena nie jest negatywna, jest pozytywna
Z wyglądu to wierne kopie Scan Speaków serii Classic, która dawniej nazywała się Revelator. Identyczne jest wszystko: membrany, kształt resorów, rozstawienie i liczba śrub, a w przypadku wysokotonowego nawet taki szczegół jak rodzaj wkrętów
Po zajrzeniu do środka okazuje się, że kosze głośników wyglądają tak samo jak w Scan Speakach. Kopiowanie typowe jest dla producentów z Chin
Miałem pewne wątpliwości co do jakości lutów ? widziałem lepsze
Niskim tonom brakuje jednak szybkości. Również kontury nie są zbyt wyraźne, co jest w pewnym stopniu pochodną powyższego
Średnie tony dają wrażenie pewnego zawoalowania. Nie jest to granie otwarte, rześkie, wyraziste, lecz raczej spokojne i niespecjalnie szczegółowe
Ogólnie bas i środek mają miękki charakter, inny niż wysokie tony, których sposób reprodukcji nie jest do końca spójny z resztą koncepcji brzmieniowe
która zawiera bardzo szybkie i wymagające dla kolumn kawałki, zupełnie nie sprawdziła się na Akkusach,
Scena jest raczej niezbyt rozbudowana. Wszystko dzieje się niedaleko za kolumnami w przypadku mniejszych składów i niewiele dalej dla większych. Nie poraża też szerokość, która ogranicza się w większości wypadków do pola pomiędzy kolumnami.
oczekiwania fanów wglądu w odtwarzaną muzykę, zwolenników szybkości, ekspresji nie zostaną zaspokojone.
W pierwszej chwili zakres ten wydaje się równy, jednak po bliższej analizie okazuje się, że precyzja oddania na przykład fortepianu pozostawia trochę do życzenia. Jeszcze wyraźniej słychać to w brzmieniu wibrafonu, któremu brakuje harmonicznych. Od kolumn za siedem tysięcy złotych można w tej kwestii wymagać więcej.
Mimo nieidealnej kontroli basu realistycznie odtwarzają brzmienie bębna, kotłów. Oferują bardzo dużą skalę brzmienia, czym potrafią zawstydzić wiele mniejszych, a niekoniecznie tańszych kolumn. Z kolei wymagające realizacje audiofilskie, dobrze nagrany jazz elektryczny potrafią obnażyć opisane wyżej niedoskonałości.
Przyznaję, że istnieją kolumny obiektywnie lepsze za zbliżoną cenę.