• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Czy ktoś mógłby mi w tym tygodniu wysłać 5 calowego AWX'a 8R? Zrobiłbym na forum projekt z Wavecorem TW30 WA10. Akurat skrzynkę mam. Ale głośniki musiałbym mieć najpóźniej w środę.

Nie rzucajcie się tak z propozycjami pożyczenia głośników......

Potwierdza się, że projekty to większość by chciała, ale żeby zrobić coś w tym kierunku to już nie bardzo.

Nie rzucajcie się tak z propozycjami pożyczenia głośników......

Potwierdza się, że projekty to większość by chciała, ale żeby zrobić coś w tym kierunku to już nie bardzo.

Myślę że nie było by problemu z wypożyczeniem tych głośników, gdyby były dostępne, a co za tym idzie większa społeczność miała by je u siebie w domu... Może to ja mam wyjątkowego pecha, ale co wejdę na stronę STX to te głośniki są niedostępne. W zeszłym roku polowałem na 18'tkę AWX'a i w końcu się udało, po jakimś kwartale. No i przyznaję że już mi się nie chce ... W innym wątku pisałeś że nie widzisz zainteresowania Twoim projektem 3way na AWX'ach; moim zdaniem brak tego zainteresowania w dużej mierze wynika właśnie z braku dostępności głośników.
Oczywiście nie winię STX, taki model biznesowy sobie wypracowali i to ich święte prawo, jak komuś nie pasuje to może sobie sięgnąć po przetworniki innego producenta.

Witam,

jako, że nigdy nie miałem okazji słuchać głośnika wysokotonowego z metalową memebraną a pojawił się T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X chciałem Was zapytać czy tego typu głośniki faktycznie trzeba lubić? Czy aż tak różnią się pod względem brzmienia od innych? Co może w nich denerwować a co można uznać za zaletę? No i ważne pytanie, już pod kątem tego STX-a czy w ogóle warto myśleć o nim przy jego cenie, bo jak wiadomo nie ma niczego za darmo i nie mogę wykluczyć iż w szczególności dotyczy to tego typu przetworników.
Proszę o dwa słowa na bazie Waszych doświadczeń.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Najlepiej byłoby kupić 27TBFC/G aby się to tym przekonać. Wg wielu uznawany za kultowy głośnik, wg wielu nie lubiany. Kwestia gustu. Jedni wolą ushera,morela inni alu seasa. Ten nowy STX hmm.. Nie wiadomo czego się można spodziewać. Tym bardziej, że jak wcześniej już padło, tańszy jest od AWXa, więc pytanie na jakim poziomie faktycznie może być ten głośnik.. Dopóki się nie sprawdzi, to zawsze będzie wielka niewiadoma. Tym bardziej, że w cenie do ok 100zł jest już trochę wysokotonówek co pokazał audiodrivers...

Witam,

trafiony, zatopiony, właśnie od dłuzszego czasu przygladam się niesmiało 27TBFC/G. I tu jest problem bo cenę pary tych STX-ów przy nie trafionym pod wzgledem dźwięku zakupie jakoś przeżyję. Seas bedzie mi się odbijał finansową czkawką bardzo długo.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Ja lubie seasy zarówno Kt27tbfc/g jak i kt22taf/g, nie wszystkim one pasują, wydaje mi sie ze w ciemno lepiej kupić Wavecora którego słyszałem i uznaje również za świetny głosnik.

Ten seas jest tak popularny ze bez obaw mozesz go kupic. Potestujesz a jak sie nie spodoba to odsprzedasz z niewielka strata. To bardzo chodliwe glosniki ;)

@LuSzTi - czaję się na te głośniki od ponad miesiąca. Podobno mają być dostępne w tym tygodniu. Jak nie masz ich jeszcze a faktycznie pojawią się na stronie to mogę je zamówić i podesłać bezpośrednio do Ciebie a jak je wykorzystasz to mi je odeślesz.

Powrót