• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Jak zaplacisz mi przesylke w obie strony, to jutro odslylam. Pasuje?

Pogromco mitów - jest zwykłym ujadaczem robiącym celowo bagno z dyskusji. Załatwiłem Ci tak jak chciałeś w stx - nie musisz płacić przesyłkę a tu proszę, chciał ale już nie chce WIĘC PO CO BYŁA TA DYSKUSJA?

wierze ze producent stanalby na wysokosci zadania i glosnik wymienil, ale to nie o to tutaj chodzi!
NO TO SIĘ ZDECYDUJ O CO CI CHODZI, PRZECIEŻ CHCIAŁEŚ WYMIANY, CZŁWIEKU JAK MOŻNA BYĆ TAK OGRANICZONYM I NIE PAMIĘTAĆ CO CHCIAŁEŚ WCZORAJ OD STX A DZIŚ JUŻ ZMIENIŁEŚ ZDANIE!

Glosnik siedzi juz w obudowie, przykrecony, polutowany i naprawde nie chce mi sie tego dalej ciagnac

Na potrzeby forum nie było problemu żeby pojechać po stx-e i wyjąć głośnik z obudowy odlutować odkręcić. Załawiłem dzisiaj tak że nawet wyślą ci głośnik bez odsyłania uszkodzonego. PASUJE? jak sądzę chyba jednak nie bo nie to było główną przyczyną twojej akcji.
- i na tym chyba czas zakończyć dyskusję z naganiaczem p. Twórcą Mitów.

tandby, człowieku daj sobie siana. Jakie szukanie sprawiedliwości? Dobrze się czujesz?
Szczytche jak masz ochotę na siano to nie musisz mnie nim raczyć a co do szukania sprawiedliwości jak widzisz kończy się ucieczką tchórza więc rzeczywiście źle się czuję wśród szczekających kundli, którzy nie potrafią wyjść z honorem i nie załatwić sprawy do końca z resztą sprawy, którą jak zawsze sami zaczęli.

Ostatnia edycja:
Na potrzeby forum nie było problemu żeby pojechać po stx-e i wyjąć głośnik z obudowy odlutować odkręcić

Nie wiem kim jesteś, w sumie mam to gdzieś...
Ale takie z tyłka wzięte domysły to sobie z powrotem je włóż.
Myślisz że PM przykręcił tak krzywy głośnik do obudowy, a potem odkręcił żeby zrobić zdjęcie?

NO TO SIĘ ZDECYDUJ O CO CI CHODZI, PRZECIEŻ CHCIAŁEŚ WYMIANY, CZŁWIEKU JAK MOŻNA BYĆ TAK OGRANICZONYM I NIE PAMIĘTAĆ CO CHCIAŁEŚ WCZORAJ OD STX A DZIŚ JUŻ ZMIENIŁEŚ ZDANIE!
hahahah :D rozbawiłeś mnie tym.Wczoraj to ty niemal błagałeś go o to żeby to on wymienił głosnik. Nie widziałem nigdzie żeby PM chciał wymieniać głośnik.

Dopóki idzie sprzedaż, jest zarobek i zysk, dopóty nie ma powodu by cokolwiek w jej sposobie zmieniać.
Czyli mam rozumieć, że koszt jednego głośnika jest mniejszy niż opakowania i bardziej się opłaca wysłać drugi głośnik niż go lepiej zapakować? Takie podejście jest moim zdaniem brakiem szacunku do klienta.

Widzę złośliwość pełną gębą albo problemy z czytaniem.
Żeby nie było, że jestem hipokrytą - literówka w mojej wypowiedzi nie była zrobiona z premedytacją.

Zrób proszę nam wszystkim przysługę i nie wypowiadaj się więcej, bo przez twoje posty robi się tu jeden wielki syf i zamiast pomóc swojej marce szkodzisz jej.

hahahah rozbawiłeś mnie tym.Wczoraj to ty niemal błagałeś go o to żeby to on wymienił głosnik. Nie widziałem nigdzie żeby PM chciał wymieniać głośnik.
kolega chyba ma problemy z czytaniem lub nie chce czytać tak jak napisał Pogromca Mitów Przecież on wyraźnie żądał od stanby żeby załatwił koszty wysyłki we własnym zakresie. No i kto ściemnia?

Pogromca podniósł temat że jest poszkodowany przez STX. Stanby załatwia wymianę bez żadnych kosztów. Pogromca jednak nie chce już tej pomocy. Kto tu jest naganiaczem? Nagonkę w tym przypadku zrobił Pogromca gdyż jak widać wcale nie jest zainteresowany wymianą głośnika. O co tu chodzi?

od prawie miesiaca jestem warszawiakiem, a koledzy jakims dziwnym trafem nie maja dla mnie czasu... to postanowilem wykorzystac wolny weekend i umowilem sie na wizyte w STXie

mialem przyjechac na chwile, a spedzilem tam 3 godziny sluchajac wiekszosci kolumn! :D

tak wiec postanowilem podzielic sie z wami moja opinia o tych kolumnach

STX F-130 n
http://www.stx.pl/kolumny-stx-f-130-czarny.html
male 3 drozne monitory na 8" basie
bardzo malutkie rozmiary jak na 8". maja moze one z 15l pojemnosci
brzmienie konturowe z lekko wycofana srednica. basu jest dosc duzo, ale trzeba sluchac glosniej lub wlaczyc podbicie na wzmacniaczu
z racji wielkosci obudowy bas nie schodzi za nisko
glosnosci czy stereofonii nie moglem ocenic bo grala tylko jedna :(

STX F-200 n
http://www.stx.pl/stx-f-200-n-kolor-czarny.html
najwieksze zaskoczenie! nie spodziewalem sie takiego brzmienia z takich kolumn w takiej cenie! :o
pasmo w pelni poprawne z nieco wieksza iloscia niskich tonow
wysokim nie moglem nic zarzucic
srednie naturalne, lekkie i przyjemne
bas byl zaskakujaco niski i mocny jak na 16cm
bardzo mile mnie zaskoczyly tym ze potrafily poprawnie odtworzyc audiofilska muzyke, jak i zwykla wspolczesna muzyke z radia
z muzyka dyskotekowa lepiej sobie radzily na basie. potrafily pieknie "kopnac" zeby chwile pozniej przeciagnac "miekki bas" ;)
jezeli mialbym dzisiaj wyjechac z kolumnami z tego sklepu to F-200 bylyby drugie w kolejnosci! ;)

STX F-280 n
http://www.stx.pl/stx-f-280-n-kolor-calvados.html
blizniacza konstrukcja do F-200, ale na wiekszych glosnikach (zarowno sredniotonowy i niskotonowe)
pasmo rowniez pelne i poprawne, ale juz mniej "fascynujaca" srednica niz w mniejszym modelu
bas z racji na wieksze glosniki jest lepszej jakosci i potrafi nizej zagrac.
nie wiem jak glosno potrafi to zagrac bo tego nie sprawdzalem :p

STX F-360 n
http://www.stx.pl/stx-f-360-n-kolor-czarny.html
opis praktycznie jak wyzej. jedynie bas schodzi jeszcze nizej... a jakosci nie moglem sprawdzic bo staly tak niefortunnie ustawione ze odsluch nie byl zbyt dobry :/
dla maniakow glosnosci - tez nie sprawdzalem jak to glosno zagra :p
ale sprzet raczej do domu niz na imprezy

STX FS-250 n
http://www.stx.pl/stx-fs-250-n-kolor-czarny.html
cos juz nieco lepszego ;)
tutaj juz zaczynalo sie przyjemnie i dluzej sluchalem plytek audiofilskich (lub czegos lepiej zrealizowanego :p )
pasmo pelne w pelni poprawne
basu nieco wiecej, ale spodziewalem sie nizszego basu po rozmiarze
tutaj zaczynal juz dzwiek sie odrywac od kolumn ;)
scena bardzo dobra
uniwersalna kolumna dla kogos pomiedzy poczatkujacym a osluchanym
mnogosc kolorow sprawia ze kazdy znajdzie cos dla siebie. pierwszy raz widzialem bialy jesion i wyglada to ciekawie ;)
niestety zapomnialem sprawdzic na klubowej muzyce :( nie moglem sie doczekac "wisienki na torcie" ;)

o MX-140 i FX-300 nie bede nic pisal bo wszystko juz bylo na forum
ale scena w fx-300 mnie rozwalila - kolumny rozstawione bardzo szeroko i dosc blisko mnie... a mialem wrazenie ze wokalista spiewa z centralnego umieszczonego pod tv! :D

no i wisienka na torcie, czyli NEUTRINO! :D

faktycznie okazalo sie ze kolumna ma kwadratowy przekroj w rzucie od gory. moze nie wyglada to za estetycznie, ale nie ma tragedii.
zapewne wynika to z tego ze woofer gra w calej kolumnie bez zbednych komor balastowych
jest to jedyna rzecz ktorej potrafilem sie czepic! :D
fornir bez zastrzerzen, glosniki pieknie spasowane w podfrezowania, piekna tkanina na maskownicy! rowniez na koncu tunelu (kto ma dzieci ten zrozumie ;) )
podstawka solidna i estetyczna. powaznie - nie bylo sie czego czepic poza tymi proporcjami ;)

glosnik wysokotonowy juz widzielismy - wyglada identycznie jak sprzedawany ALX
woofer widzialem pierwszy raz
kosz jest albo nowy, albo przetoczony bo nie widac stozka odlewniczego jaki jest w AWXach
olbrzmi korektor fazy robi wrazenie! :D
aluminiowa matowa membrana na bardzo miekkim zawieszeniu o duzym skoku

no to odpalamy ;)
pierwsze sekundy sluchania i... mam wrazenie ze cos gra tu dziwnie...
ale muzyka sie rozkrecila i wszelkie watpliwosci minely :D
brzmienie jest zupelnie nie metalowe!
spodziewalem sie brzmienia podobnego do aluminiowego seasa 27TBFC/G. a tu niespodzianka w postaci bardzo cieplego i detalicznego brzmienia! :o
pasmo idealnie wyrownane! idealnie wpasowuje sie w moj gust ;)
wysokie zupelnie nie ostrzace - wg mnie znacznie przyjemniejsze i ciekawsze brzmienie od AWXa! :D
srednie tony - nie wiem gdzie tu byl podzial i co jaka partie odtwarzalo... ale sluchalo sie tego niezwykle wciagajaco
bas byl najlepszej jakosci z calego sluchanego asortymentu!
nawet AWXy wymiekaly!
glosnik ma bardzo duzy x-max jak na 18cm, co bylo wyraznie widoczne (mimo ze jestem krotkowidzem! :D )
basu nie jest bardzo duzo, ale jest niezwykle przyjemny, cieply a pasmo przetwarzania bylo w zupelnosci wystarczajace do codziennego sluchania
bas ma specyficzna miekka barwe charakterystyczna dla glosnikow o wiekszym x-max
przesluchalem CALA plyte easci bez przelaczania utworow :D tak brzmienie wciagalo

po zmianie plyty na bardziej dynamiczna muzyke pojawily sie pierwsze problemy
neutrino kompletnie nie nadaja sie do muzyki klubowej!
D&B tez nie okazal sie zbyt dobry na te kolumny :( jedynie pokazaly jak potrafia uspokoic fatalnej jakosci nagrania ;)
ale lepsze jakosciowo nagrania, jak moj ulubiony infected mushroom, graly nadal zachwycajaco! :D

niestety nie potrafilem sie skupic na szukaniu "dzwona" o ktory czepial sie raven - tam akustyka jest nie za ciekawa i rezonowalo wiele rzeczy razem z muzyka :/
tak wiec czepianie sie o zwrotnice dopiero po dlugim odsluchu u siebie w domu...
gdyby bylo mnie stac to bym dzisiaj z tymi kolumnami wyjechal! :D
tak mi sie spodobaly ;)

zapomnialem opisac jednej rzeczy - irkowy selektor!
cos rewelacyjnego! :D
jest sobie osobna skrzynka wielkosci odtwarzacza CD
podlaczonych jest tam kilka zestawow (ok 6 sadzac po ilosci kolumn ktore sluchalem) i dostajesz do reki pilocik
na pilocie do wyboru
- rozne kolumny
- 2 zrodla
- 2 wzmacniacze

i tak sobie siedzisz i bez ruszania tylka odsluchujesz co chcesz! :D

Ok, ale wątku nie zamykaj przy tej okazji :P

No i mają wersje z paskiem na froncie i bez niego :)
Trochę dziwne, że wenge nazywają modyfikowany heban, a orzechem palisander santos modyfikowany, ale co tam.. :)

Ostatnia edycja:
Jak grają to mogą być faworytem w swojej cenie nawet. Zobacz co rynek proponuje w nowych kolumnach do 3kzł... Niewiele...

Mnie martwi fakt znikniecia z oferty glosnika wysokotonowego ALX... Czy jest to jakos powiazane z nowymi glosnikami Neutrino?

Ale kto zapłaci 2200 za STXy??? Będą tacy??? Jak myślicie???
Mogą się obronić bo pewnie w tej kasie są dobre mimo dzwona ;)
Konkurencja w tej cenie to plastik fantastik z okleiną ;)
Fajnie że mierzą coraz wyżej .

Ciekawy jestem tych głośników niby jakieś szpecjalistyczne alu to jest ;)
Może wycofali te ALX żeby wrzucić jakąś nowość ?
Może te z neutrino wejdą do oferty .

Powrót