od prawie miesiaca jestem warszawiakiem, a koledzy jakims dziwnym trafem nie maja dla mnie czasu... to postanowilem wykorzystac wolny weekend i umowilem sie na wizyte w STXie
mialem przyjechac na chwile, a spedzilem tam 3 godziny sluchajac wiekszosci kolumn!
tak wiec postanowilem podzielic sie z wami moja opinia o tych kolumnach
STX F-130 n
http://www.stx.pl/kolumny-stx-f-130-czarny.html
male 3 drozne monitory na 8" basie
bardzo malutkie rozmiary jak na 8". maja moze one z 15l pojemnosci
brzmienie konturowe z lekko wycofana srednica. basu jest dosc duzo, ale trzeba sluchac glosniej lub wlaczyc podbicie na wzmacniaczu
z racji wielkosci obudowy bas nie schodzi za nisko
glosnosci czy stereofonii nie moglem ocenic bo grala tylko jedna
STX F-200 n
http://www.stx.pl/stx-f-200-n-kolor-czarny.html
najwieksze zaskoczenie! nie spodziewalem sie takiego brzmienia z takich kolumn w takiej cenie!

pasmo w pelni poprawne z nieco wieksza iloscia niskich tonow
wysokim nie moglem nic zarzucic
srednie naturalne, lekkie i przyjemne
bas byl zaskakujaco niski i mocny jak na 16cm
bardzo mile mnie zaskoczyly tym ze potrafily poprawnie odtworzyc audiofilska muzyke, jak i zwykla wspolczesna muzyke z radia
z muzyka dyskotekowa lepiej sobie radzily na basie. potrafily pieknie "kopnac" zeby chwile pozniej przeciagnac "miekki bas"

jezeli mialbym dzisiaj wyjechac z kolumnami z tego sklepu to F-200 bylyby drugie w kolejnosci!
STX F-280 n
http://www.stx.pl/stx-f-280-n-kolor-calvados.html
blizniacza konstrukcja do F-200, ale na wiekszych glosnikach (zarowno sredniotonowy i niskotonowe)
pasmo rowniez pelne i poprawne, ale juz mniej "fascynujaca" srednica niz w mniejszym modelu
bas z racji na wieksze glosniki jest lepszej jakosci i potrafi nizej zagrac.
nie wiem jak glosno potrafi to zagrac bo tego nie sprawdzalem
STX F-360 n
http://www.stx.pl/stx-f-360-n-kolor-czarny.html
opis praktycznie jak wyzej. jedynie bas schodzi jeszcze nizej... a jakosci nie moglem sprawdzic bo staly tak niefortunnie ustawione ze odsluch nie byl zbyt dobry :/
dla maniakow glosnosci - tez nie sprawdzalem jak to glosno zagra

ale sprzet raczej do domu niz na imprezy
STX FS-250 n
http://www.stx.pl/stx-fs-250-n-kolor-czarny.html
cos juz nieco lepszego

tutaj juz zaczynalo sie przyjemnie i dluzej sluchalem plytek audiofilskich (lub czegos lepiej zrealizowanego

)
pasmo pelne w pelni poprawne
basu nieco wiecej, ale spodziewalem sie nizszego basu po rozmiarze
tutaj zaczynal juz dzwiek sie odrywac od kolumn

scena bardzo dobra
uniwersalna kolumna dla kogos pomiedzy poczatkujacym a osluchanym
mnogosc kolorow sprawia ze kazdy znajdzie cos dla siebie. pierwszy raz widzialem bialy jesion i wyglada to ciekawie

niestety zapomnialem sprawdzic na klubowej muzyce

nie moglem sie doczekac "wisienki na torcie"
o MX-140 i FX-300 nie bede nic pisal bo wszystko juz bylo na forum
ale scena w fx-300 mnie rozwalila - kolumny rozstawione bardzo szeroko i dosc blisko mnie... a mialem wrazenie ze wokalista spiewa z centralnego umieszczonego pod tv!
no i wisienka na torcie, czyli NEUTRINO!
faktycznie okazalo sie ze kolumna ma kwadratowy przekroj w rzucie od gory. moze nie wyglada to za estetycznie, ale nie ma tragedii.
zapewne wynika to z tego ze woofer gra w calej kolumnie bez zbednych komor balastowych
jest to jedyna rzecz ktorej potrafilem sie czepic!

fornir bez zastrzerzen, glosniki pieknie spasowane w podfrezowania, piekna tkanina na maskownicy! rowniez na koncu tunelu (kto ma dzieci ten zrozumie

)
podstawka solidna i estetyczna. powaznie - nie bylo sie czego czepic poza tymi proporcjami
glosnik wysokotonowy juz widzielismy - wyglada identycznie jak sprzedawany ALX
woofer widzialem pierwszy raz
kosz jest albo nowy, albo przetoczony bo nie widac stozka odlewniczego jaki jest w AWXach
olbrzmi korektor fazy robi wrazenie!

aluminiowa matowa membrana na bardzo miekkim zawieszeniu o duzym skoku
no to odpalamy

pierwsze sekundy sluchania i... mam wrazenie ze cos gra tu dziwnie...
ale muzyka sie rozkrecila i wszelkie watpliwosci minely

brzmienie jest zupelnie nie metalowe!
spodziewalem sie brzmienia podobnego do aluminiowego seasa 27TBFC/G. a tu niespodzianka w postaci bardzo cieplego i detalicznego brzmienia!

pasmo idealnie wyrownane! idealnie wpasowuje sie w moj gust

wysokie zupelnie nie ostrzace - wg mnie znacznie przyjemniejsze i ciekawsze brzmienie od AWXa!

srednie tony - nie wiem gdzie tu byl podzial i co jaka partie odtwarzalo... ale sluchalo sie tego niezwykle wciagajaco
bas byl najlepszej jakosci z calego sluchanego asortymentu!
nawet AWXy wymiekaly!
glosnik ma bardzo duzy x-max jak na 18cm, co bylo wyraznie widoczne (mimo ze jestem krotkowidzem!

)
basu nie jest bardzo duzo, ale jest niezwykle przyjemny, cieply a pasmo przetwarzania bylo w zupelnosci wystarczajace do codziennego sluchania
bas ma specyficzna miekka barwe charakterystyczna dla glosnikow o wiekszym x-max
przesluchalem CALA plyte easci bez przelaczania utworow

tak brzmienie wciagalo
po zmianie plyty na bardziej dynamiczna muzyke pojawily sie pierwsze problemy
neutrino kompletnie nie nadaja sie do muzyki klubowej!
D&B tez nie okazal sie zbyt dobry na te kolumny

jedynie pokazaly jak potrafia uspokoic fatalnej jakosci nagrania

ale lepsze jakosciowo nagrania, jak moj ulubiony infected mushroom, graly nadal zachwycajaco!
niestety nie potrafilem sie skupic na szukaniu "dzwona" o ktory czepial sie raven - tam akustyka jest nie za ciekawa i rezonowalo wiele rzeczy razem z muzyka :/
tak wiec czepianie sie o zwrotnice dopiero po dlugim odsluchu u siebie w domu...
gdyby bylo mnie stac to bym dzisiaj z tymi kolumnami wyjechal!

tak mi sie spodobaly
zapomnialem opisac jednej rzeczy - irkowy selektor!
cos rewelacyjnego!

jest sobie osobna skrzynka wielkosci odtwarzacza CD
podlaczonych jest tam kilka zestawow (ok 6 sadzac po ilosci kolumn ktore sluchalem) i dostajesz do reki pilocik
na pilocie do wyboru
- rozne kolumny
- 2 zrodla
- 2 wzmacniacze
i tak sobie siedzisz i bez ruszania tylka odsluchujesz co chcesz!