• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica 4D pod tonsile

Reakcji
0
witam. piszę ze wzgl na to iż chcę skonstrułować samodzielnie zestaw głośnikowy BR, a jedyna rzecz której jakoś nie mogę objąć swoim małym rozumkiem to zwrotnica...

mianowicie chodzi mi o takie coś:
GDWK 9/40 odcięcie(2khz-20khz)
GD 12/5 (200hz-2khz)
GDN 16/15 (50hz-200hz)
GDN 25/40/3 (...-50hz)

czy to ma szanse zagrać?? jeśli chodzi o GDN-y to może ktoś ma lepszy pomysł???

dodam że 4D gdyż chciałbym odciążyć niski od całego "mułu" muzy z XXIw. :)

jeżeli znalazłby się na forum jakiś uprzejmy "p.magik wiedzący" to byłbym wdzięczny za przetłumaczenie zwrotnicy "jak dla idioty" co, gdzie, dlaczego, i czemu tak a nie inaczej.. może nawet pokusiłby się o jakiś z grubsza wstępny zarys w miare odpowiedniej zwrotnicy...?

Z GÓRY WIELKI DZX .^^

Moim skromnym zdaniem nie powinieneś się pchać w 4 D, skonstruowanie zwrotnicy do tego je bardzo trudne - przy 3 drogach już jest multum zabawy.

GDN 25/40/3 (...-50hz)

Tyle, ze ten glosnik ma problemy juz z 50hz, a co dopiero nizej? Ciecie pasywne przy 50hz to gigantyczne cewki i kondy.

Ogolnie glupi pomysl, masa kiepskich glosnikow co w sumie da kiepski dzwiek.

---------- Post dodany o 15:03 ---------- Poprzedni post o 15:01 ----------

Co to znaczy? Tlumacz google nic nie znajduje.

Pytanie gdzie to ma grać ( powierzchnia pokoju) , czym ma być to napędzane, do jakiej muzyki ma służyć?

no chodzi mi właśnie o to żeby 25 nie ciągnął do 200 hz.... :) "Pasywnie to ja tego nie widzę" ? "skonstruowanie zwrotnicy do tego je bardzo trudne - przy 3 drogach już jest multum zabawy" gdyby było łatwe to bym nie prosił o pomoc...:)

tak czy inaczej skłonny jestem się upierać przy czterech drogach (bo napewno nie ja jeden jestem zdania że to dobre rozwiązanie i jedynie wszechobecny dziś minimalizm odciąga potencjalnego "DIY-owicza" od takiego projektu...

może jest jakaś alternatywa żeby tej 16stki nie wstawiać 50-200 tylko np. 100-200 może szerzej? może węziej?? niewiem dlatego pytam :)

---------- Post dodany o 15:12 ---------- Poprzedni post o 15:10 ----------

"Tyle, ze ten glosnik ma problemy juz z 50hz" może pomoże obudowa i strojenie?? a ^^ to taki pozytywny wyraz twarzy o ile dobrze wiem...^^

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post o 15:12 ----------

"Pytanie gdzie to ma grać ( powierzchnia pokoju) , czym ma być to napędzane, do jakiej muzyki ma służyć?" pokój ok 4,5 na 2,5m .......... pędzone aiwą mx-z92m, muzyka każda... od metalu, przez geggae roots dancehall, po discopolo, harstyle, i muzykę klasyczną..:)

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post o 15:15 ----------

nie zapominając o hip hopie ;)

---------- Post dodany o 15:21 ---------- Poprzedni post o 15:15 ----------

a tak swoją drogą to aktualnie ten gdn 25 to w granicach 30hz obsługuje .... nie powiem- dość dynamicznie...:) z tym że "średni" dół troche przytłączający ...

Ogolnie glupi pomysl, masa kiepskich glosnikow co w sumie da kiepski dzwiek.

I głównie o to chodzi. Cztery kupy w barszczu :)
Sklonuj jakieś uznane 3 drogi na lepszych głośnikach i tyle. Zaoszczędzisz na zwrotnicy. Wg mnie ten "projekt" nie ma żadnego uzasadnienia: ekonomicznego ani jakościowego.

znaczy.. góra to pal sześć.. ale dół przecież ten gdn chodzi na biernej membranie i przwdę mówiąc jecałkiem niezły... chyba że to ja takie nie wygórowane wymagania mam...

---------- Post dodany o 15:31 ---------- Poprzedni post o 15:28 ----------

nie tyle chcę dużo co jak najbardziej miekki a zarazem możliwie dynamiczny... bo jebudubu jak będe chciał to sobie podłączę sub od kina domowego na 15cm..

---------- Post dodany o 15:33 ---------- Poprzedni post o 15:31 ----------

a niestety $ dyskwalifikuje kupienie jakichś porządnych 30stek

Mozna powiedziec, ze zestawy czterodrozne, to droga do najbardziej audiofilskiego dzwieku ale oczwiscie nie na takich glosnikach jakie posiadasz. Amatorzy maja problemy ze zbudowaniem poprawnej zwrotnicy dla dwoch glosnikow, a Ty chcesz zrobic na czterech.
Sprzedaj w cholere te stare trupy, jest tyle glupkow, amatorow starych smieci tonsila, ze nie bedzie problemu z upchnieciem tego szmelcu. Za zebrane pieniadze mozna kupic uzywane gotowce, lub zrobic jakis sprawdzony projekt 3 way.

hmm..... gotowce np.? tonsil zły jest??? a na podobnych jak nie takich samych tonsilach (prócz niskiego) zostałzrobiony ****** zestaw którego mam okazje posłuchać nie rzadko i jakoś dają radę...S8-/ jest 12 jest 16 jest 30cm na dole, takie samo gdwk + gdwt... i gra poprostu zajebiście..

---------- Post dodany o 15:49 ---------- Poprzedni post o 15:45 ----------

średnica? = wpływ na powierzchnie czyż nie? poza tym jednak w momencie gdy się oczekuje prawidłowego basu (w tym "stopy" niskich kotłów) to śr. zbliżona to powieżchni "tworzenia dźwięku" przez żywe instrumenty mam znaczenie bo 20cm głośnik nie przeniesie basu z minimum pólmetrowego basowego z centralki... czy nie mam racji?

UWAGI MODERATORA
czy kultury trzeba Cię uczyć ostrzeżeniami?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
hmm..... gotowce np.? tonsil zły jest??? a na podobnych jak nie takich samych tonsilach (prócz niskiego) zostałzrobiony zajebisty zestaw którego mam okazje posłuchać nie rzadko i jakoś dają radę...S8-/ jest 12 jest 16 jest 30cm na dole, takie samo gdwk + gdwt... i gra poprostu ...

Primo nie tak ostro. Dla Ciebie może grać świetnie, ale jak osłuchasz się z czymś naprawdę dobrym to diametralnie zmienisz zdanie.

średnica? = wpływ na powierzchnie czyż nie? poza tym jednak w momencie gdy się oczekuje prawidłowego basu (w tym "stopy" niskich kotłów) to śr. zbliżona to powieżchni "tworzenia dźwięku" przez żywe instrumenty mam znaczenie bo 20cm głośnik nie przeniesie basu z minimum pólmetrowego basowego z centralki... czy nie mam racji?

Nie przeniesie go na pewno z taką samą głośnością, kwestie brzmieniowe to inna bajka. Zasadniczo do odsłuchu domowego spokojnie starczy 25cm woofer dobrej klasy, zapewni odpowiednie pasmo dość niskie zniekształcenia i skuteczność pozwalającą czasem nieco "przywacić" :)

Nie przeniesie go na pewno z taką samą głośnością, kwestie brzmieniowe to inna bajka. Zasadniczo do odsłuchu domowego spokojnie starczy dobry 25cm woofer dobrej klasy, zapewni odpowiednie pasmo dość niskie zniekształcenia i skuteczność pozwalającą czasem nieco "przywacić"

Przy 12m2 - Sąsiadom nie da spokoju :flapper: Akustyka pokoju też ma znaczenie daje pewne podbicie w pewnych częstotliwościach:)

"Primo nie tak ostro." znaki "?" to w moim odczuciu bardziej ciekawość i zainteresowanie :)

woofer 25..? no spoko czyli w sumie tak jak zakładałem na początku tylko w takim razie gdzie go odciąć bo raczej pasywny?

Akustyka pokoju też ma znaczenie daje pewne podbicie w pewnych częstotliwościach

Takie same niezależnie od średnicy głośnika. Różnica jest taka że większe-zwykle ale nie zawsze-grają niżej stąd mylne wrażenie że pokój jest dla nich za mały.

Nie na temat...
"Primo nie tak ostro."
Chodzi raczej o kulturę słowa ;)

Polecam Ci stronę główną, teorie zwrotnic itd. Rozjaśnisz sobie że kwestie o które pytasz, to nie jest taka prosta sprawa że dajesz "jakiś tam filtr i jest git". Potem wróć i przemyśli się sprawę na nowo.

"Przy 12m2 - Sąsiadom nie da spokoju Akustyka pokoju też ma znaczenie daje pewne podbicie w pewnych częstotliwościach" no generalnie z takiego wychodziłem założenia... dlatego chcę tylko ten dół jakoś rozparcelować bo w obecnej konfiguracji z bierną membraną mi to nie odpowiada..:/

---------- Post dodany o 16:11 ---------- Poprzedni post o 16:08 ----------

schodzi nisko ale mało dynamicznie... ;/

Powrót