• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica by mlodedrwale

Reakcji
0
Hej.
W końcu pomierzyłem parametry swoich głośników (stx - gdn17/80/8/ss i gdwk 11/200/8aj) i zaprojektowałem taką oto zwrotnicę:

Wykresik:
zwrotka1.jpg

I schemacik:
zwrotka2.jpg

Wiem że charakterystyki głośników nie są doskonałe (tak jak by powiedzieć że wszechświat jest spory ;) ) ale czy taka zwrotnica się sprawdzi, czy jest całkiem do bani?

Pozdrawiam!

Wygląda w porządku, nie sprawdzałem, ale ... z jakiego powodu masz w sekcji wysokotonowej filtr 3-go rzędu? Wydaje mi się, że spokojnie wystarczyłby 12 dB/okt.
Podział trochę wysoki. Spróbuj pokombinować z jego obniżeniem. Przynajmniej o jakieś 0,5 – 1,0 kHz

te sopranówki są nie do spalenia. jeśli nie sieją charmonicznymi to ok
nie podobają mi się troche te charakterystyki są jakieś problemy z fazą.

ja bym sprobował dać na basówke filtr 6dB/okt + korektor impedanji to w połączeniu z naturalnym spadkiem charki da nam 12dB/okt sopran zostawił bym 12dB/okt

w twojej zwrotnicy widać że faza niejest ani zgodna ani przeciwna dla tego w normalnych wypadkach niepolecana opcja czyli filtry roznych rzędów moze się sprawdzić. sprawdź co powie SW

Sorry że zmieniłem wykresy w drugim poście, ale coś mi się pokaszaniło na kompie:(
A co do korekcji impedancji, to głupia sprawa, ale nie mogę spbie poradzić z wstawieniem cewki tam gdzie powinna się ona znajdować

jest to coś w rodzaju przystawki do kompa która umozliwia wszelakie pomiary z wykorzystaniem speaker warkshop

[ Dodano: 2005-01-13, 14:34 ]
młodedrwale jak mozesz to zapodaj mi wyeksportowane pomiary STX'ów 11/100 i 17/80/8SS ok ?? wojtekp@poczta.3.pl

Barteque, mnie pytasz? Jeśli tak, to jasne że skończyłem. Jak masz części, to w godzinkę można go złożyć :)

dobra więc tak nie podoba mi się pomiar on axis sopranówki. zmniejsz czas bramki do 6ms i połuz coś na podłodze. kolumny na wysokości 100-150cm nad ziemią

[ Dodano: 2005-01-13, 19:55 ]
słuchaj popraw te pomiary bo juz widze że on axis są na 90% zrombane....

Wiatygodnosc tego pomiaru jest wielce podejzana, nie sadze zeby tej wysokotonowce latala charakterystyka +-10dB! Pomiary samych glosnikow najlepiej wykonywac z 0,5m a nawet 0,25m wtedy pomieszczenie nie bruzdzi.

Co do zwrotnicy to dziwi mnie ze ufacie bezgranicznie programom. 4,7uF czy o zgrozo! 15uF i cewka 0,1mH to filtr o ogromnej dobroci ktory przy rezonansie ma spadek impedanacji pewnie do zera omow!!!

ZAWSZE PO WYKONANIU ZWROTNICY TRZEBA WYKONAC POMIAR IMPEDANCJI!!!!!!

irek, nie ufam programowi, tylko na razie wszystko związane z tematem audio jest dla mnie nowym lądem, na którym nie czuję się zbyt pewnie. Dopiero się uczę, staram się czytać jak najwięcej , ale zanim wszystko poskładam sobie do kupy musi minąć trochę czasu. Dlatego o wyrozumiałość proszę i za wyrozumiałość dziękuję.

Pozdrawiam!

mlodedrwale jestem i tak pełen podziwu. nie zadajesz idiotycznych pytań jak większość nowych. odrazu zabrałeś się za pomiary, brawo tylko tak dalej!! naprawde jetem pod wrazeniem!!

Ta zwrotnica jest całkiem do bani.

Irek uwierz głośniki potrafią latać +-10dB :) . Robienie pomiaru z odległości 25 cm ?? Bez przesady , pomiar ma być wiarygodny a nie taki jaki sobie wymarzliśmy. Skoro pomiar ma być wykonywany z 1m to się go robi z metra a nie bliżej żeby było "ladniej".

Mała podpowiedź dla mlodedrwale co to za filtr 15u kond i 100u cewka ? No i jak ch-ki głośników się nakładają to wypadkowa ch-ka zestawu powinna być wyższa a nie niższa :) .

Sound Wave, dzięki, fajnie przeczytać coś takiego.

Yoshi_80, Już wiem, że jest do bani. Będę nad nią pracował, ale dopiero jak zrobię nowe pomiary głośników, bo te, jak pisał Sound Wave mogą być całkiem spaprane.

Czołem.
Sound Wave,
połuz coś na podłodze. kolumny na wysokości 100-150cm nad ziemią
mlodedrwale,
panowie moze troszke nie na temat filtrów m.drwala a na temat odbić od podłogi.
Jesli po podniesieniu kolumny na 1/3 -1/2 wysokosci pomieszczenia to oprzyj o nią pod sporym katem (około 50- 60 stopni ) płytę / sklejkę długą na około 0.7metra ( taka piramida). na to układam poduche tak by też się łamała na boki.
Wglada to tak jakby kija od szczotki oprzeć i powiesic puszystą poduche zaostrzająć dłońmi giecie . Piesze tu o odbiciach od podłogi . Poprze uzyskanie 2ch opadajach pod katem boków uzyskuje się teoretyczne odbicie na boki .
całosc pochylona jest do przodu wiec i odbicia cą pod katem wzgledem scian bocznych .
teoretycznie :-)

[ Dodano: 2005-01-14, 20:19 ]
tak mi sie przypomniało
myslałem kiedys by ustawiac nisko zestaw ( na taborecie ) i kierowac pod katem w góre . Nie bedzie prostopadłych sian a podłoga bedzie pod kątem bo mikrofon bedzie znacznie wyzej niz kolumna .

mlodedrwale, zobacz pobaw się . Warto polatac z zestawem po całym pokoju .
NAWET NA BALKON.

Yoshi ale pomiar z 25 czy 50cm to standard! Zobacz sobie pomiary Vify czy innych firm wlasnie wysokotonowce mierza z malej odleglosci zeby zniwelowac wplyw pomieszczenia. Tym sposobem mierzy sie lepiej glosnik i nie ma tu zadnej mowy o oszukiwaniu. Dla glosnikow wiekszych pomiar trzeba robic z wiekszej odleglosci. Dl malego monitorka skokojnie wystarczy 0,5m a kolumny trojdrozne mierzy sie z 1,5 lub 2m bo nawet 1m to za malo!
Wiem ze glosnik moze miec charakterystyke +-10dB ale ten STX takiej nie ma wiec ewidentny blad pomiarowy. Kolega dopiero sie uczy ale i tak trzeba go pochwalic ze dobrze zaczyna.

Problem w tym, że z im mniejszej odległości się mierzy tym lepiej wychodzi pomiar. Skrajnym tego przykładem jest pomiar NearField z 1cm gdzie ch-ka wychodzi naprawdę super , tylko czy jest ona wiarygodna ? Tak do pewnej częstotliwości , kilkuset Hz w zależności od wielkości głośnika.

Tu musze przyznać rację irkowi ,że podstawa to dobre przygotowanie pomieszczenia do pomiarów. Przy super wytlumionym pokoju , dobrym ustawieniu można uzyskać zadziwiajaco dobre wyniki jak na sprzęt pomiarowy własnej roboty za tak niskie pieniądze.

Zaprojektowanie zwrotnicy to jest cieżka sprawa , szczególnie jak ma się takie pomiary jak kolega. Coś z tego zrobić to ręce opadają ;) .
mlodedrwale spróbuj zrobić pomiar jeszcze raz. Tym razem zwróć uwagę na jak najlepsze wytumienie pokoju , szczególnie pierwszego odbicia od podlogi (musi zniknąć). Popróbuj różnych ustawień kolumna/mikrofon. Możesz też zamieścić wykres odpowiedzi impulsowej dla wysokotonowki , zobaczymy jak to jest z twymi twoimi odbiciami od scian. Pomiary na pewno da sie zrobić lepsze ale widziałem też troche poiarów Sound Wave'a róznych stx'ów i ch-ki wcale lepsze nie były.

Powrót