• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica GDN 13/40/2 4Ohm + GDWK 10/80 - własny projekt.

Po doliczeniu podbić spowodowanych akustyką pokoju pasmo wysokotonowe może być za ciche. Niemniej ta wersja wygląda dużo lepiej od poprzednich.

od razu lepiej. Ale głosnik wysokotonowy nadal jest za nisko odcięty. Przydałby sie mu jakiś dodatkowy kondensator tak z 10uF, regulacja cewka szeregową od 0,2 do 0,33mH i rezystor tłumiący przed fitrem.
Również opadanie niskotonowego w zakresie częstotliwości podziału jest zbyt łagodne. Zobacz wersję II rzad bez RC

Troszkę pokombinowałem. Wiem, że użycie 24 dB na wysokotonowca Tonsila to przerost formy nad treścią. Ale powiedzcie coś o tej konfiguracji:

trzy-24dB.jpg

Link do dużego obrazka

Głośniki są połączone w przeciwnej fazie. Wysokotonowy cofnięty o 1,7 cm.

to wygląda najlepiej. Ale dlaczego stosujesz nietypowe wartosci kondensatorów ? beda z tym trudności.

Kalkulatora używam na początku potem dobieram elementy ręcznie. Zawsze można złożyć kondensator z różnych wartości. Założyłem, że właśnie tak zrobię. Z 2, 3 szt. na jeden.

To co mam je wyrzucić? :-) Bo jeżeli miałbym robić coś co mi się nie podoba w brzmieniu to byłoby to rzeczywiście bez sensu. Koszt zwrotnicy wyjdzie ok 240 zł (polink). Za cenę głośników i zwrotnicy to tych tonsili nie kupię dużo lepszych głośników do których i tak będzie trzeba zrobić zwrotnicę.

Koszt zwrotnicy wyjdzie ok 240 zł (polink)

czlowieku, do duzo lepszych glosnikow robilem tansze zwrotnice bo to nie mialo sensu!
tak wiec zamiast na sile komplikowac sobie sprawe zastosuj filtry 2, max 3 rzedu (na wysokotonowke) i to na standardowych elementach zeby nie wyszlo za drogo
no i zanim kupisz drogie elementy to przydaloby sie tego posluchac czy aby napewno dobra zwrotnice zrobiles...

no wlasnie musisz zrobic zwrotnice
tak wiec pomysl czy jest sens odrazu inwestowac w drogie elementy?
kupisz czesci za 240zl i okaze sie ze cos jest nie tak - i co dalej? bedziesz kupowal kolejne drogie czesci?

Jeżeli kupię cewki rdzeniowe i kondensatory nie koniecznie te droższe to czy mocno zmieni się dźwięk po wymianie na lepsze elementy. Nie chodzi mi o jakieś subtelne różnice ale o "rozjechanie się" całej zwrotnicy?

duza roznice w brzmieniu uslyszysz po przesiadce z elektrolita na foliowy w torze wysokotonowki
reszta to juz tak male roznice ze ja nie przeplacam

Kolejna poprawiona zwrotnica. Po 12 dB w obu torach. Głośniki połączone w przeciwnych fazach. Wysokotonowy bez przesunięcia względem niskotonowego (brak wyrównania centrów akustycznych). Kondensatory i rezystor o znormalizowanych wartościach. Cewki - wiadomo, zawsze można trochę odwinąć, więc nie zaokrąglałem.

Kalkulatora używam na początku potem dobieram elementy ręcznie. Zawsze można złożyć kondensator z różnych wartości. Założyłem, że właśnie tak zrobię. Z 2, 3 szt. na jeden.
Nie taka kolejność. Powinieneś zaożyć że to co ci wychodzi z kalkulatora zwrotnicy jest celem który realizujesz kondensatorami z szeregu znamionowego. Nastepnie podstawiasz takie zwrotnice na typowych elementach które umozliwiają realizacje celu. Robisz to zanim zaczniesz słuchać, a nie po fakcie dostosowujeac jak najblizej sie da wartosci kondensatorów.
Własnie dlatego stwierdziłem ze masz zbyt skomplikowaną zwrotnice z niepotrzebnymi jej obwodami.

---------- Post dodany o 16:30 ---------- Poprzedni post o 16:25 ----------

Kolejna poprawiona zwrotnica. Po 12 dB w obu torach. Głośniki połączone w przeciwnych fazach. Wysokotonowy bez przesunięcia względem niskotonowego (brak wyrównania centrów akustycznych). Kondensatory i rezystor o znormalizowanych wartościach. Cewki - wiadomo, zawsze można trochę odwinąć, więc nie zaokrąglałem.

Gorzej niż było

widzisz, a jednak da sie ;)
teraz to wyglada juz jak normalna zwrotnica
to bym zaryzykowal i odsluchal ;)

---------- Post dodany o 18:36 ---------- Poprzedni post o 18:35 ----------

pokaz jeszcze to samo ale w przeciwfazie

W przeciwnej fazie
1212znormalizowanaprzeciwfaza.jpg

Link do dużego obrazka
Nastąpiła mała zmiana. Cewki nieznacznie się różnią na obu zwrotnicach. W poście powyżej podmieniłem pod "Linkiem do dużego obrazka" obrazek na ten tutaj przedstawiony, ale w fazie.

Ostatnia edycja:
Ta ostatnia zwrotnica nie jest zbyt dobra, zgranie fazowe występuje w miejscu podziału ale np w zakresie 1.5-3kHz głośniki pracują w przeciwfazie co widać na tym ostatnim wykresie. Zamiast się odejmować, ch-ki w tym miejscu się dodają.

To pracuję dalej... Nie podobało mi się w tej wersji, że w przeciwfazie nie mogłem zejść poniżej tych 54 dB. Przy poprzednich wersjach sięgałem nawet 90 dB. Czy dobrze rozumuję, że jest to też wyznacznikiem zgrania fazowego?

Powrót