• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnice od czego zacząć? [poziom easy]

Miałem na myśli te sprzedawane na pewnym portalu aukcyjnym. Nie wiem czy to oryginały czy nie,
ale wykonane nimi przeze mnie pomiary wyglądają na w miarę prawidłowe (porównując z charakterystykami producentów
i pomiarami innych użytkowników tego forum).

mg

To ma być właśnie do JIGa na SW :)

Co do WM61a to jest coś takiego na allegro: http://allegro.pl/wkladka-mikrofonowa-panasonic-wm-61a-wm61a-i6058059885.html (Wkładka mikrofonowa Panasonic WM-61a WM61a)

Co do rezystorów - Dziękuję, zastosuje rezystor 16ohmowy :P

Co do komputera - Mam stary PC jeszcze na pamięciach DDR2 z XP wgranym więc nie będzie problemu z pomiarami :D

- - - - - aktualizacja - - - - -

Co do PREAMP VANILA - Nie ma żadnego spisu potrzebnych części a schemat który jest załączony jest nie wyraźny, ma ktoś spis części w notatniku czy coś? :D

Dziękuję! :) Biore się za składanie części :D

Mam jeszcze jedno pytanie...

Mam wzmacniacz audio który jest... hmm... uszkodzony (?) Przy ściszonym wzmacniaczu na maxa słychać szum w głośnikach, z wysokotonowców najbardziej jest ten dźwięk słyszalny. Czy ten szum będzie wpływał na pomiar głośnika?

Co do preampa ze strony, zwróć uwagę że wartość jednego rezystora jest błędna.

Mam wzmacniacz audio który jest... hmm... uszkodzony (?) Przy ściszonym wzmacniaczu na maxa słychać szum w głośnikach, z wysokotonowców najbardziej jest ten dźwięk słyszalny. Czy ten szum będzie wpływał na pomiar głośnika?

Ciężko powiedzieć, jak jest cichy to raczej nie, ale nie wiadomo co tam jest dokładnie uszkodzone
i czy poprawnie wzmacnia całe pasmo.

mg

Działać na pewno działa całym pasmem bo używam go codziennie ale sam fakt że szumi, mi to osobiście nie przeszkadza w słuchaniu muzyki ale pomimo tego szumi, myślę, że nie powinno mieć to wpływu na odczyt... :P

Zewrzyj bolec z masą na wejściu wzmacniacza. Kręć potencjometrem. Napisz czy dalej szumi i czy szum się zmienia z położeniem gałki potencjometru.

Nie wiem jak w SW, ale w ARTA możesz łatwo zmierzyć pasmo przenoszenia wzmacniacza i jego zniekształcenia. Na we L karty dźwiękowej leci sygnał z wyjścia wzmacniacza(obciążonego jakimś sztucznym obciążeniem). Na we wzmacniacza dajesz sygnał z wy L karty, a jego poziom monitorujesz we P karty(dokładna instrukcja w dokumentacji ARTA). Dziwne że w temacie nie wiele zostało powiedziane na temat ARTA, przecież to oprogramowanie jest chyba łatwiejsze i mniej upierdliwe w nauce od SW?

Co do linku do aukcji, rok temu od nich zamawiałem(z Gostynina). Przysłali mi całkiem inaczej wyglądającą wkładkę. W rozmowie Pan sprzedający chciał mnie usilnie przekonać że zamiennik jest identyczny jak poprzednie wkładki. W końcu mnie zdenerwował i powiedziałem że nie opłaca mi się robić zwrotu(3szt.), więc wkładki sobie zostawię, a komentarz jaki wystawie będzie negatywny ponieważ otrzymany towar jest nie zgodny z aukcją. Nie minęło kilka min kiedy to oddzwonił i powiedział że pokryje koszta przesyłek, a na magazynie znaleźli stare wkładki i może je przesłać. Tak one wyglądały, nawet wrzucałem je gdzieś, kiedyś na forum:

Co do tych wkładek mikrofonowych: czy ktoś uczciwie porównał działanie legendarnej już wkładki wm61a z podróbką? Ciekawe jak by wypadło porównanie przy wkładce za 2 złote.
Sam się przymierzam do mikrofonu pomiarowego i nie wiem czy ryzykować szukanie oryginału panasonica (chodź do końca nie będę pewien, bo wygrawerować parę znaczków i namalować zieloną kropkę to każdy chińczyk potrafi) czy od razu kupić np. Renkforce PHM919.

Wkładki różnią się nie tylko grawerem i kropką, jeszcze punkty lutownicze bywają różne. Co do różnic w ch-ce przenoszenia to nie wiem, ktoś jak dobrze pamiętam w wątku o ARTA wspominał o zakupie różnych wkładek i porównaniu, ale czy coś ruszyło w tym kierunku to nie mam pojęcia.

Ostatnia edycja:
Nie wiem jak w SW, ale w ARTA możesz łatwo zmierzyć pasmo przenoszenia wzmacniacza i jego zniekształcenia. Na we L karty dźwiękowej leci sygnał z wyjścia wzmacniacza(obciążonego jakimś sztucznym obciążeniem). Na we wzmacniacza dajesz sygnał z wy L karty, a jego poziom monitorujesz we P karty(dokładna instrukcja w dokumentacji ARTA). Dziwne że w temacie nie wiele zostało powiedziane na temat ARTA, przecież to oprogramowanie jest chyba łatwiejsze i mniej upierdliwe w nauce od SW?

Co do linku do aukcji, rok temu od nich zamawiałem(z Gostynina). Przysłali mi całkiem inaczej wyglądającą wkładkę. W rozmowie Pan sprzedający chciał mnie usilnie przekonać że zamiennik jest identyczny jak poprzednie wkładki. W końcu mnie zdenerwował i powiedziałem że nie opłaca mi się robić zwrotu(3szt.), więc wkładki sobie zostawię, a komentarz jaki wystawie będzie negatywny ponieważ otrzymany towar jest nie zgodny z aukcją. Nie minęło kilka min kiedy to oddzwonił i powiedział że pokryje koszta przesyłek, a na magazynie znaleźli stare wkładki i może je przesłać. Tak one wyglądały, nawet wrzucałem je gdzieś, kiedyś na forum:
Przecież cały czas tłukę o Arcie..

Nie dziwie sie, ze ludzie caly czas ida w SW, bo na naszym portalu jest cale kompedium jak to uruchomic i jak tym dzialac. Do korzystania z innych programow trzeba wykazac troche samozaparcia i checi nauki z innych zrodel, glownie zachodnich. Tutaj jest wszystko ladnie opracowane, wiec ludzie buduja jiga do SW i siedza na tym, tym bardziej ze jest to kompletne oprogramowanie.

Co prawda ja juz sie przyzwyczailem do uzycia conamniej dwoch programow ( Arta i cos do zwrotnic ) i taki schemat pracy jest dla mnie normalny. Jakbym sobie kupil Clio, to przeciez tez w nim nie zrobie zwrotnicy i trzeba jeszcze soft do zwrotnic, a na tym polu Lspcad jest kosa. Chociaz dla wiekszosci amatorow spokojnie styka darmowy Xsim czy Boxsim.

Jaki to wzmacniacz?

Sherwood Ai-5010

Zewrzyj bolec z masą na wejściu wzmacniacza. Kręć potencjometrem. Napisz czy dalej szumi i czy szum się zmienia z położeniem gałki potencjometru.

Robiłem już tak i szum był jeszcze większy. Zbierał cholernie śmieci z masy. Co do kręcenia gałką, szum wzrósł ale dosłownie odrobinę.

Btw. Części do Preampa i JIGa zamówiłem :) Na dniach będę robić płytkę pod preampa.

Nie dziwie sie, ze ludzie caly czas ida w SW, bo na naszym portalu jest cale kompedium jak to uruchomic i jak tym dzialac. Do korzystania z innych programow trzeba wykazac troche samozaparcia i checi nauki z innych zrodel, glownie zachodnich. Tutaj jest wszystko ladnie opracowane, wiec ludzie buduja jiga do SW i siedza na tym, tym bardziej ze jest to kompletne oprogramowanie.
To chyba czas najwyższy, aby napisać podstawowy tutorial do arty.

Czy wiesz, ze Win7 (poza wersją Home Edition) ma jakby "wbudowaną" maszynę wirtualną z XP-kiem? Działa to dużo lepiej, niż standardowa wirtualna platforma
http://windows.microsoft.com/en-us/w...e-in-windows-7
Nie bawiłem się tym i nie wiem. Nie używam SW, ale jeśli zrobisz testy tego programu na WIN7 z nakładką XP to się podziel doświadczeniami. Wiele osób pewnie jest tym zainteresowana i na tym skorzysta.

Powrót