Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kostki TDA prosto i tanio... 2.0 i 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kostki TDA prosto i tanio... 2.0 i 2.1

Jakiś czas temu dolphin123 prosił mnie o zrobienie czegoś takiego podejrzewam jednak że więcej osób będzie tym zainteresowana więc wklejam to tu :)
    Założenie było takie aby całość było tańsza niż 46PLN (tyle kosztuje taki gotowy kit) z tego co liczę kilka PLN udało się zaoszczędzić :) (pocztkowo układ nawet był na tranzystorach a nie na WO zysk ~1.5PLN :) )
    Płytka jest beta, na razie podaję ją pod konsultacje społeczne" :)

Schemat: (Coś mi się skopało i nie mogę plików normalnie ładować grrr)

Myślę że komentarz jest zbędny :) Sugestie, krytyka itp. mile widziane :)

Podpisuję się pod tym obiema rękami. Przydałby sie również taki układzik 2x60W + 100W sub :) ale to zapewne na scalakach :) coś ala GC plus TDA :) na jednej płytce

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
      2x60W + 100W sub ale to zapewne na scalakach coś ala GC plus TDA
      Bez problemu można zrobić taki układ na dwóch lm4780. Jeden by pracował normalnie w stereo, a drugi w mostku, przy 8 omach mostek daje około 120 watów :)

raven1985,z tej kostki można uciągnąć 2x10 watów + ~20 watów na suba, czy się może mylę?
      Sam chyba sobie coś takiego złożę w wolnym czasie :)

Skomentuj

Prosiłem ravena aby zrobił coś na wzór tego projektu:
        http://www.advanceelectronic.pl/A_12...A1554Q-52.html

Generalnie nie chodzi tu o to, aby mieć jakieś przyzwoite moce o jakich pisze ploter. Ma to być przede wszystkim bardzo mały układ, który może zastąpić dzisiejsze creative`y i logitech`y komputerowe (bo więcej mocy to nie ma) a najważniejsze, aby mogło być zasilane z przenośnego małego aku...

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Płytka jest beta, na razie podaję ją pod konsultacje społeczne"
        Dobrze byłoby odseparować od siebie potki i przerzucić je na drugą stronę pcb, aby nie były blisko kostki i radiatora (na wzór podlinkowanego A-127).
        Można też dać łącznik jednobiegunowy na zasilaniu zmostkowanego kanału dla suba. W razie potrzeby dłuższej pracy na zewnętrznym zasilaniu, można wyłączyć suba..

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
        raven1985,z tej kostki można uciągnąć 2x10 watów + ~20 watów na suba, czy się może mylę?
        Dokładnie tak.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          Dobrze byłoby odseparować od siebie potki i przerzucić je na drugą stronę pcb, aby nie były blisko kostki i radiatora (na wzór podlinkowanego A-127).
          OK. Ja założyłem że funkcje radiatora będzie pełnić kawałek blachy alu do której będą przykręcone potki :) (60-80cm2 blachy 2-3mm pewnie by stykło)
          Last edited by dolphin123; 11.07.2011, 22:59.

Skomentuj

Teoretycznie mogłoby tak być, ale jak da się kostkę z tyłu to można spróbować ją wygiąć i radiator wrzucić pod pcb:)

Skomentuj

Hej jak by ktos chciał mam dokumentacje tech i plytke do tego projektu z advenceelectronic. moge przeskanowac calosc i dac tu.

Skomentuj

raven1985 masz drobny błąd z polaryzacja głośników na schemacie. Zastanawiam się czy nielepiej byłoby dać inny mostek prostowniczy, ten jest sporych gabarytów, ja bym dał np taki :

Projekt ogólnie jest kapitalny. Prosto tanio i w dodatku 2.1 akurat do głośników komputerowych lub coś do auta.

Skomentuj

ja bym dodal jeszcze PRki przed kazdym kanalem w celu wyregulowania dopasowania zrodla sygnalu do wzmacniacza
                  z doswiadczenia wiem ze trzeba je przyciszac bo szybko sie przesterowuja

raven1985, a moglbys zrobic taki uklad samych filtrow?
                  filtry 2,1 z regulacja miedzy kolumnami i subem?
                  takie cos by bylo dosc popularne

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    raven1985 masz drobny błąd z polaryzacja głośników na schemacie
                    Nie mam tadek na dwóch kanałach odwraca fazę :) (żeby umożliwić mostkowanie) i trzeba tak podłączyć jak narysowałem.

Zastanawiam się czy nielepiej byłoby dać inny mostek prostowniczy, ten jest sporych gabarytów, ja bym dał np taki :
                    Jest wolne miejsce na płytce :) Próbowałem włożyć taki ale lepiej mi wchodził ten płaski.
                    Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    ja bym dodal jeszcze PRki przed kazdym kanalem w celu wyregulowania dopasowania zrodla sygnalu do wzmacniacza z doswiadczenia wiem ze trzeba je przyciszac bo szybko sie przesterowuja
                    tadek ma małe wzmocnienie 20dB nie powinno być problemu, jest regulacja głośności.

raven1985, a moglbys zrobic taki uklad samych filtrow? filtry 2,1 z regulacja miedzy kolumnami i subem? takie cos by bylo dosc popularne
                    zobaczymy jak czas pozwoli...

Dokładnie tak.
                    Przy 4om i zasilaniu blisko max. 18V tyle w porywach jest :)

Przydałby sie również taki układzik 2x60W + 100W sub
                    To już nie było by prosto i tanio

Skomentuj

ja bym dodal jeszcze PRki przed kazdym kanalem w celu wyregulowania dopasowania zrodla sygnalu do wzmacniacza
                      z doswiadczenia wiem ze trzeba je przyciszac bo szybko sie przesterowuja
                      Bez sensu. Masz potek od regulacji glosnosci a suba i tak dodatkowo sobie pod stereo regulujesz drugim potkiem glosnosci zmostkowanej koncowki mocy.

Panowie nie wydziwiajmy co ten uklad jeszcze nie powinien miec. Ma byc tanio i banalnie prosto jak w linku, ktory byl inspiracja.

Skomentuj

Nie mam tadek na dwóch kanałach odwraca fazę (żeby umożliwić mostkowanie) i trzeba tak podłączyć jak narysowałem

Ale patent

Skomentuj

Ale patent
                          Patent to jest dopiero wykorzystanie tadka jako sztucznej masy dla pierwszego opka :) Oszczędziłem 2 rezy i jeden kond

Skomentuj

Oszczędziłem 2 rezy i jeden kond
                            :thumbup::thumbup: oszczędność przede wszystkim

Skomentuj

To już nie było by prosto i tanio
                              Prosto i tanio to będzie ten układ. A ja mówiąc o mocach 60W +100W na suba mówiłem poważnie nawet jak by układ kosztował 250zł z trafkiem zawsze młodzi już troche elektronicy by się na to pisali.

Bez problemu można zrobić taki układ na dwóch lm4780. Jeden by pracował normalnie w stereo, a drugi w mostku, przy 8 omach mostek daje około 120 watów
                              To czemu jeszcze takiego czegoś nie widziałem

Skomentuj

tadek ma małe wzmocnienie 20dB nie powinno być problemu, jest regulacja głośności.
                                przerabialem TDA1554Q wiele razy jak i rowniez wiele podobnych zestawow
                                i zawsze wkurzalo mnie to ze przy polowie skali juz sa znieksztalcenia i nie da sie dalej regulowac glosnosci glownym potkiem
                                dlatego ja u siebie dawalem PRki i mialem dopasowane do siebie zrodlo i wzmacniacz

Skomentuj

mozna by jeszcze dprzucić rezystor + kondensator na wejście MUTE
                                  na tym TDA1554Q zrobiłem swój pierwszy wzmacniacz :)
                                  nastepny na TDA1514A, a kolejny dyskretny - różnica jednak KOLOSALNA jeśli chodzi o detale

na wzmaczniacz dokompa się nada - tak są robione niektóre najtańsze zestawy 2.1 - PROSTO I TANIO

Skomentuj

Nie na temat...

To czemu jeszcze takiego czegoś nie widziałem
                                    Ja mam takie układy w domu na płytkach smd od jaromasa. Brakuje mi jednego lm-a, filtra do suba i trafa z zasilaczem. A sam mostek testowałem i działa bez zarzutu, tak samo stereo.

http://diyaudio.pl/showthread.php/16...-lm4780/page30 od postu 295

Skomentuj

Posiadam dwa uszkodzone moduły: Lepai -LP838

Lepai LP-168HA

Na pewno budowany projekt będzie wstawiony w którąś z obudów. Chcesz raven1985 drugą obudowę?
                                      Obudowa metalowa, więc może służyć jako radiator:)

PS. Jakieś postępy przy projektowaniu pcb..?

Skomentuj

Posiadam dwa uszkodzone moduły: Lepai -LP838
                                        Na pewno budowany projekt będzie wstawiony w którąś z obudów.
                                        No to wygląda na to że będę projektował PCB jeszcze raz :d Podaj rozstaw tych potków i wymiary obudowy to dopasuje :)
                                        Chcesz raven1985 drugą obudowę?
                                        Nie. Dzięki. Nie dawano kupę takich aluminiowych obudów ze wzmaków samochodowych wywiozłem na złom bo nie maiłem co z tym zrobić :)

PS. Jakieś postępy przy projektowaniu pcb..?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X