Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kostki TDA prosto i tanio... 2.0 i 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ja chętnie przygarnę obudowę ;D

---------- Post dodany o 21:08 ---------- Poprzedni post o 21:00 ----------

może warto pomyśleć o tym żeby nie montować potencjometrów, bo każdy inaczej to zaadoptuje i po prostu potencjometr na przewodzie można zawsze przylutować, a tak to można płytkę zmniejszyć

Skomentuj

Ja nigdy więcej nie zamontuję potka na kablu. Poza tym dwa centymetry w tą czy w tą to chyba niewielka różnica.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        No to wygląda na to że będę projektował PCB jeszcze raz :d Podaj rozstaw tych potków i wymiary obudowy to dopasuje
        Mogę podesłać, ale nie będzie to koniecznością. Szybciej zamówię front pod to co zrobiłeś, niż Ty pode mnie zrobisz rozstaw potków.. PCB będę trawił sam, bo potrzebuję nieco ponad 140mm szerokości pcb, aby ją elegancko wmontować w obudowę.

Na dzień dzisiejszy to co masz zrobione wydaje się być ok.
        Jedyne co mi mnie zastanawia to wysokość kondensatorów zasilająch... Może da się przestawić D2, tak aby w razie konieczności kondensatory zasilacza położyć na pcb?

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
        ja chętnie przygarnę obudowę ;D
        Jedna będzie mi zbędna, więc możesz ją wynegocjować... :)

Skomentuj

jedna ważna uwaga - dioda zabezpieczająca owszem, zabezpiecza układ przed odwrotną polaryzacją, jeśli ktoś nie zamontuje mostka i będzie zasilać tylko z akumulatora
          ale jak ktoś będzie chciał zrobić "uniwersalnie" to mostek jednak chyba padnie....

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            Na dzień dzisiejszy to co masz zrobione wydaje się być ok.
            Ok to Ci to wyśle :)
            Jedyne co mi mnie zastanawia to wysokość kondensatorów zasilająch.
            W razie czego możesz zamontować D2 od strony druku lub jej nie montować licząc się z tym że wszytko pójdzie z dymem jak zamienisz + z - :)

Zamieszczone przez suszi Zobacz posta
            jedna ważna uwaga - dioda zabezpieczająca owszem, zabezpiecza układ przed odwrotną polaryzacją, jeśli ktoś nie zamontuje mostka i będzie zasilać tylko z akumulatora ale jak ktoś będzie chciał zrobić "uniwersalnie" to mostek jednak chyba padnie....
            Jak będzie mostek to nie ma możliwości żeby zamienić biegunowość :) ale zasilanie przez mostek przy stałym się nie opłaca bo to strata 1.2v zasilania.

Skomentuj

Ok to Ci to wyśle :)
              W razie czego możesz zamontować D2 od strony druku lub jej nie montować licząc się z tym że wszytko pójdzie z dymem jak zamienisz + z - :)
              Jak będzie mostek to nie ma możliwości żeby zamienić biegunowość :) ale zasilanie przez mostek przy stałym się nie opłaca bo to strata 1.2v zasilania.
              chodzi mi o pozostawienie możliwości zasilanie z trafa przez mostek oraz z aku bezposrednio - czyli 2 złącza a nie jedno
              jeśli jest taka możliwość, to prędzej czy później ktoś ten mostek upali

Skomentuj

No mam nadzieje że nikt nie wpadnie na pomysł podłączanie jednocześnie aku i trafa :)

Skomentuj

No mam nadzieje że nikt nie wpadnie na pomysł podłączanie jednocześnie aku i trafa
                  Hahaha Ja kiedyś podłączyłem aku pod układ równolegle do trafa, w efekcie trafo poszło z dymem :)

Skomentuj

Jak będzie mostek to nie ma możliwości żeby zamienić biegunowość ale zasilanie przez mostek przy stałym się nie opłaca bo to strata 1.2v zasilania.
                    Zamieszczone przez suszi Zobacz posta
                    chodzi mi o pozostawienie możliwości zasilanie z trafa przez mostek oraz z aku bezposrednio - czyli 2 złącza a nie jedno
                    jeśli jest taka możliwość, to prędzej czy później ktoś ten mostek upali
                    No mam nadzieje że nikt nie wpadnie na pomysł podłączanie jednocześnie aku i trafa
                    Dobra uwaga. Przydałby się patent z włącznikiem 3pozycyjnym (aku, wył, zas z trafa), gdzie przy załączeniu aku omijamy mostek.

Skomentuj

Nie na temat...
                      heh, to możecie mi kliknąć "DZIĘKI" - będę miał chociaż jedno....
                      Last edited by dolphin123; 14.07.2011, 13:14.

Skomentuj

To może tak ?

---------- Post dodany o 14:36 ---------- Poprzedni post o 14:21 ----------

Tak można podłączyć bezpiecznie i AC i aku jednocześnie. Wadą jest strata mocy na diodzie ale to typowo nie powinno być więcej niż 0.2-0.4V.

Skomentuj

Taki schemat pasuje. Diodę możesz wywalić, bo jak założy trzy-pozycyjny łącznik jednobiegunowy to nie ma możliwości żeby jednocześnie załączyć zasilanie z sieci i aku.

Skomentuj

Diodę możesz wywalić, bo jak założy trzy-pozycyjny łącznik jednobiegunowy to nie ma możliwości żeby jednocześnie załączyć zasilanie z sieci i aku.
                            Zmieściło się jedno i drugie. Jak ktoś chce to zamontuje sobie jakiś przełącznik jak nie to wstawi zwory.

Skomentuj

raven1985 Coś nowego w temacie? Już płytkę udało Ci się skończyć i czy udostępnisz tutaj projekt z PCB?

Skomentuj

Dokumentacja będzie oczywiście wrzucana jak płytka przejdzie beta testy :)

Skomentuj

Super, to zostaje tylko poczekać i można coś małego szykować:)

Skomentuj

No to zaszalałem... Byłem wczoraj w elektronicznym i zostawiłem na ten projekt 61zł... (bez przyrządów do trawienia i laminatu)
                                    Sama kostka 14,9zł, ale za potki zapłaciłem prawie 3dyszki. Teraz jestem całkowicie uświadomiony, że czasem zapas typowych elementów przydaje się zamówić w sieci.

Skomentuj

ale za potki zapłaciłem prawie 3dyszki
                                      O ! u mnie są po 3.5PLN a na allegro 1.6-3.50PLN stereo !

Skomentuj

a moze zeby bylo jeszcze taniej to zamontowac calosc na czyms takim http://stx.pl/terminal-10.html ? kupilem kiedys troche wekszy i niemapietam skad..

spokojnie zmiesci sie calosc, zeby ulatwic montarz mozna by jednak umiescic potencjometry itp na plytce

Skomentuj

dolphin123 no to rzeczywiscie budzetowy projekt
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X