Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do salonu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy może wiadomo coś już na temat zwrotki do monitorów gdn 15-100-8- awx i gdwk -10-250-8-awx, gdzie zamówić

Skomentuj

nie, nadal czekamy

Skomentuj

przetworniki dotarły , zaczynam kleić obudowy , zdecydowałem ,że monitory i centralny głośnik, będą takie same ( przygotowałem juz tak miejsce w stoliku ),
        Paweł jaki litraż powinien być do obudów tych przetworników dla monitorów (gdn 15-100-8- awx i gdwk -10-250-8-awx), obudowa monitorów kształtem ma przypominać fronty , czy bas reflex szczelinowy z przodu , a zwykły tunel okrągły z tyłu obudowy wpływa na jakość brzmienia? co ze zwrotnicą czy już jest?

Skomentuj

Zamieszczone przez mario345 Zobacz posta
          czy bas reflex szczelinowy z przodu , a zwykły tunel okrągły z tyłu obudowy wpływa na jakość brzmienia?
          Przy bas reflexie z tyłu kolumny nie powinny stać przy ścianie, przy szczelinie pamiętaj o zaokrągleniach przy wyjściu z przedniej ścianki

Skomentuj

jaki litraż powinien być do obudów tych przetworników dla monitorów (gdn 15-100-8- awx i gdwk -10-250-8-awx)
            12l
            co ze zwrotnicą czy już jest?
            To kupiłeś głośniki nie mając do nich zwrotnic?! To może się jeszcze zejść więc głośniki u ciebie poleżą w kartonach

Skomentuj

Paweł jaki litraż powinien być do obudów tych przetworników dla monitorów (gdn 15-100-8- awx i gdwk -10-250-8-awx), obudowa monitorów kształtem ma przypominać fronty , czy bas reflex szczelinowy z przodu , a zwykły tunel okrągły z tyłu obudowy wpływa na jakość brzmienia? co ze zwrotnicą czy już jest?
              Masz na stronie producenta podaną przykładową aplikację ze strojeniem... Na zwrotnicę trzeba jeszcze chwilę poczekać, ale na pewno wyjdzie do zestawienia GDWK-AWX i GDN-15-AWX.

Skomentuj

benek a co ty taki agresywny jesteś. Tak kupiłem te głośniki bez zwrotnic, bo liczę że gdzieś schemat takiej zwrotnicy będzie, ostatecznie komuś zlecę , a swoją drogą z tego co się dowiedziałem na forum to przy budowie własnego zestawu najpierw wybiera się przetworniki a dopiero później zwrotnice, no ale może ty najpierw robisz zwrotnice a póżniej szukasz przetworników pewnie też tak można ...
                sam kupiłeś te głośniki pisałeś przecież:
                Forum trochę zamiera ale coś wstawiam. Moje nowe nabytki 15 GDN AWX.
                rozumiem że miałeś wcześniej zwrotnicę - to podziel się schematem

Skomentuj

benek a co ty taki agresywny jesteś. Tak kupiłem te głośniki bez zwrotnic, bo liczę że gdzieś schemat takiej zwrotnicy będzie, ostatecznie komuś zlecę , a swoją drogą z tego co się dowiedziałem na forum to przy budowie własnego zestawu najpierw wybiera się przetworniki a dopiero później zwrotnice, no ale może ty najpierw robisz zwrotnice a póżniej szukasz przetworników pewnie też tak można ...
                  To chyba agresywnego zachowania nie widziałeś :lol: Założyłem że nie poradzisz sobie ze zwrotnicą ale jeśli komuś zlecisz albo sam zrobisz to spoko. Wg mnie wybiera sie głośniki pod kątem dostępności jakiegoś schematu zwrotki, jeśli jest to budujemy. Możesz mieć problem bo u nich nic szybko sie nie dzieje (możesz poczekać kilka miesiecy)

Skomentuj

Obraz 010.jpgObraz 009.jpgObraz 013.jpgObraz 008.jpgObraz 007.jpg
                    Prace ruszyły , wysokość kolumny lekko zmodyfikowana w stosunku do założeń ( 130 cm), kolumny wykonane z mdf 18 mm, okleina przyklejona do 3mm hdf i dopiero póżniej do kolumny narożniki kolumn będą przefrezowane i zostanie wklejony pasek drewna wenge.kolumny przednie zasypane piachem , całość bardzo ciężka , potrzeba dwóch osób do transportu , a nawet do przekręcania na boki, postaram się zważyć, na razie tyle sukcesywnie będę dodawał zdjęcia

Skomentuj

Nieźle to wygląda w skali 1:1. Jak wygiąłeś w łuk taki gruby mdf ?

Skomentuj

jak to mówią : " siła przystąpi to i prawda ustąpi" , generalnie mdf poddaje się przy wyginaniu, posiłkowałem się większą ilością ścisków stolarskich, później już tylko oklejanie fornirem na hdf, cienką płytę hdf do kolumn przyklejałem klejem poliuretanowym techniką próżniową.

Skomentuj

cienką płytę hdf do kolumn przyklejałem klejem poliuretanowym techniką próżniową.
                          Masz jakiś dedykowany zestaw do klejenia próżniowego czy jakaś samoróbka ?

Skomentuj

Jest to zestaw wykonany we własnym zakresie, ale z powodzeniem wykorzystywany w produkcji ( schody gięte),

Skomentuj

Zdradzisz jakieś szczegóły konstrukcyjne tego ustrojstwa ? Pompa próżniowa jakaś profesjonalna czy może przerobiony odkurzacz :biggrin: :-)

Skomentuj

nie wiem czy to na temat ale :
                                pompa prózniowa od jakiejś maszyny poligraficznej ( ważne aby, mogła działać non stop około 3 godzin), worek próżniowy wykonany z czarnej folii ogrodowej ( gr 1 mm), klej poliuretanowy o wolnym wiązniu icema (Henkel), oklejanioe tą metodą raczej nadaje się do obłogów i ciut grubszych oklein, kilka prób na zwykłej okleinie 0,6 mm wyszło mi tak sobie

Skomentuj

Rozumiem, że jest to zestaw 2x GDN 15-100-8 w jednej skrzyni i litraż to 12l.
                                  Oddzielasz w jakiś sposób GDNy od GDWK? Wszystko będzie w jednej komorze 12l?
                                  Interesujący projekt .. kibicuję.

---------- Post dodany o 15:38 ---------- Poprzedni post o 12:43 ----------

a czy zwrotki są już do tego zestawu 2x GDN + GDWK ??

---------- Post dodany o 18:49 ---------- Poprzedni post o 15:38 ----------

ZWROTNICA
                                  Tyle, że jest tu jeden głośnik GDN, a GDWK jest letko inny ..
                                  Zna się ktoś na tym i może przekonstruować zwrotnicę? ja jestem w noga ..
                                  Last edited by Alchemiq; 29.02.2012, 18:55.

Skomentuj

Projekt ukończony co prawda do dziś nie mam dedykowanych zwrotnic do monitorów i centralnego , ( włożyłem uniwersalne ), to i tak jestem bardzo zadowolony . Brzmienie frontów odpowiada mi poza delikatnym brakiem basu, ale myślę ,że w przyszłości dodam subwoofer.
                                    Myślałem ,że to moja jedyna i ostatnia konstrukcja , ale tak jak większość budowniczych diy audio powoli "wsiąkam" w temat

Kilka zdjęć:PICT0121.jpgPICT0163.jpgPICT0126.jpgPICT0159.jpg

Skomentuj

PICT0155.jpgPICT0126.jpgPICT0179.jpgPICT0184.jpg

Skomentuj

nie mam dedykowanych zwrotnic do monitorów i centralnego , ( włożyłem uniwersalne )
                                        Tylko nie zostawiaj ich... Wymień na docelowe i dopiero zobaczysz ile głośniki potrafią. Do GDWK-AWX+GDN-15AWX jest zwrotka, wystarczy poprosić w STXie.

Skomentuj

Kolumny zacne, nietypowe, brawo mario.
                                          Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                          Do GDWK-AWX+GDN-15AWX jest zwrotka, wystarczy poprosić w STXie.
                                          Czemu nie jest jeszcze opublikowana? A do innego zestawienia (chodzi mi o GDN15 + inna wysokotonówka) coś będzie?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X