Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC Bass-Reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC Bass-Reflex

od pewnego czasu STX produkuje coraz ciekawsze glosniki

jednym z najbardziej udanych jest glosnik do suba samochodowego

SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC
    SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.PC

jest to rewelacyjny glosnik, ale nie kazdy potrafi sobie poradzic z zaprojektowaniem odpowiedniej skrzyni do niego, wiec postanowilem zalozyc ten temat

producent zaleca obudowe bass-reflex 30 litrow strojona na 30Hz
    niestety tak duza obudowa dla 8" glosnika sprawia ze glosnik traci na wytrzymalosci mocowej a w dodatku wcale ciekawie nie gra

sprawdzilem wiec inne opcje i w efekcie tego wyszlo ze najlepiej ten glosnik gra w obudowie 23-25 litrow strojonej na 30-35Hz

skoro wiemy jaka obudowe wykonac to w czym jest problem?
    a w tym ze do niewielkiej obudowy musimy wcisnac dosc dlugi tunel. dlugi poniewaz musi miec odpowiednio duzy przekroj zeby uniknac swistow.
    tak wiec albo budujemy dlugiego "jamnika" i wciskamy tam tunel fi 7cm dlugi na 32-43cm!
    albo budujemy skrzynke z b-r szczelinowym

i taka wlasnie obudowe zaprojektowalem i prezentuje
    tu jest link do projektu!
    http://pawel.diyaudio.pl/skrzynka%20...trow%20b-r.PDF

projekt od dawna pokazuje po roznych forach, ale nie kazdy potrafi czytac rysunki techniczne i nie kazdy "widzi" co to jest

tak wiec dla tych osob kilka fotek z budowy suba i opis montazu

poszczegolne scianki sa opisane i zwymiarowane w PDFie
    do ulatwienia montazu polecam jeszcze zamowic "listewke" z 25mm plyty o dlugosci 40-45cm
    posluzy ona jako dystans do tunelu

tutaj widac ze scialem naroznik wzmocnienia frontu
    zrobilem to aby nie zmieniac przeplywu powietrza na calym tunelu.
    nie wiem ile zmian wprowadzi ten kawalek plyty, ale nie chcialo mi sie tego sprawdzac wiec odcialem

szczegolowy opis montazu:

1) laczymy front z gora. jednoczesnie laczymy nizszy bok z tunelem (mozna je juz skleic, ale pozniej bedzie trudniej frezowac)
    2) po zaokragleniu tunelu laczymy go ze wzmocnieniem frontu
    3) kladziemy front "na twarzy", do gornej scianki od dolu przykladamy wspomniana wczesniej listewke o grubosci 25mm, do tego dosuwamy zmontowany tunel.
    centrujemy to tak, zeby znajdowalo sie w docelowej pozycji. czyli do krotszego boku przykladamy kolejna plyte (dowolna 18mm, ja uzywam odpadu po scinaniu trapezu)
    tak ustawione elementy (front i wzmocnienie frontu) laczymy ze soba np wkretami (2 wystarcza na poczatek)
    4) tak polaczone elementy obracamy "twarza frontu" do nas.
    na srodku wiercimy otwor centrujacy pod cyrkiel. wazne zeby obie plyty przewiercic podczas wstepnego montazu - inaczej nie wycentrujemy otworu na kosz glosnika i otworu na glosnik
    5) teraz mozna rozlaczyc front i wzmocnienie frontu.
    nastepnie wycinamy otwor pod kosz glosnika we wzmocnieniu (fi 180mm, nie musi byc wiekszy!) oraz otwor we froncie wlasciwym (srednica zalezy od tego czy mamy maskownice czy nie).
    dlaczego wycinamy je osobno a nie razem?
    w praktyce tylko z 2 powodow. pierwszy to latwiej wyciac otwor na wylot. drugi to zaokraglenie otworu na froncie (frez dedry, R=11,1mm potrzebuje wiecej niz 18mm glebokosci) ktore tez tutaj wykonujemy (lub fazka)
    6) laczymy spowrotem, tym razem juz sklejajac (wykonane otwory pod wkrety pozwalaja uniknac ponownego ustawiania)
    7) pozostal nam do wklejenia drugi bok oraz dol. bok ustawiamy znowu przy pomocy listewki 25mm aby zachowac jednakowy przekroj tunelu. po przyklejeniu i przykreceniu boku, montujemy dolna scianke. tutaj nalezy tylko pilnowac rownoleglosci bokow do krawedzi dolnej scianki.
    8) frezujemy krawedzie pod katem, tak jak pokazalem to w przypadku suba na conrad audio.
    na tym etapie mozemy tez pomalowac tunel na czarno (lub pozniej calosc, ale bedzie trudniej o dokladnosc)
    9) przyklejamy i przykrecamy tylna scianke. tutaj uwaga! przy skrecaniu tunelu nalezy wlozyc dystansowa listewke! inaczej wkrety sciagna tunel i zmieni sie przekroj!
    10) frezujemy krawedzie tylnej scianki, i wedle uznania zaokraglenia na obudowie
    11) oklejamy, montujemy i sluchamy

gotowy sub po oklejeniu

kilka slow o brzmieniu

jak juz wczesniej napisalem jest to rewelacyjny glosnik. dlaczego?
    bo zaden glosnik innej firmy nie oferuje tak niskiego zejscia, zroznicowania brzmienia, potegi jak i szybkosci... w dodatku za 100zl!

ten glosnik w b-r zawstydza spora ilosc glosnikow 10" a nawet i zdaza sie ze zagra mocniej niz tanie 12"
    zejscie w tej obudowie jest tak dobre, ze nawet w D&B niczego mi nie brakuje

jedynie w szybszych utworach brakuje tutaj troche "kopa"
    i wlasnie dlatego niedlugo bedzie tez projekt wersji 23 litry strojonej na 35Hz gdzie ten problem juz nie wystepuje

na koniec male ostrzezenie dla mlodych!
    jezeli ktos szuka glosnika do "lupania" czy szpanowania, to niech kupi cos innego!
    niestety poczatkujacy nie sa w stanie docenic tego glosnika
    przykladem tutaj jest moj starszy brat.
    po zmianie z alpharda SW na STXa narzekal ze "alphard byl lepszy, bo gal dluzej" :/
    Last edited by Pawel S.; 12.06.2012, 16:56.

Dosyc mało miejsca zostawiłeś przy wylocie tunelu. Ale ogólnie subek do samochodu super. Juz dawno wsadziłbym takie coś do auta ale nie mam najmniejszej ochoty wydawać powyżej 100zł za wzmacniacz car audio do niego. A według Pawła tylko coś używanego powyżej stówy jest sensownym zakupem jak się nie chce wydawać dużo gotówki na audio w samochodzie.
    Last edited by gooralesko; 12.06.2012, 23:16.

Skomentuj

z tym opisem brzmienia to troche przesadziles
      ale rzeczywiscie jest to swietny glosnik
      szybki, nisko gra jak na 8", punktualny i co najwazniejsze zroznicowany brzmieniowo
      swietnie zgrywa sie z przodem

ja od siebie proponuje obudowe zamknieta co doda jeszcze glosnikowi szybkosci i "dostojnosci"
      litraz skrzyni zamknietej min 15L co daje strojenie na 51Hz
      mozna nieznacznie zwiekszyc skrzynie dla uzyskania nizszego strojenia

zastanawiam sie nad tania kolumna 3 drozna na tym glosniku :)
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A ja rozkminiam pasywnego suba w teeelu na tym glosniku w jakiejs kompaktowej obudowie :)

Skomentuj

Nie na temat...
          To Panowie do roboty :thumbup:
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

jak głośnik wypada w porównaniu z mds08/10dvc?

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
              Dosyc mało miejsca zostawiłeś przy wylocie tunelu.
              tunel nie konczy sie w poziomie, tylko zakreca w dol... dlatego wazny jest tam tez zachowany przekroj

skrzynka nie jest zadna pierwsza lepsza zasymulowana. jest to jedna z wielu opcji jakie przerabialem. tunel ma odpowiedni przekroj i nic nie swista, nawet na max mocy

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
              Juz dawno wsadziłbym takie coś do auta ale nie mam najmniejszej ochoty wydawać powyżej 100zł za wzmacniacz car audio do niego.
              a co za problem polowac na uzywki?
              przeciez juz nie raz kupowalem blaupunkty, magnaty czy toxici za 50-80zl

tylko co z tego skoro kable kosztuja drugie tyle?

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              ja od siebie proponuje obudowe zamknieta
              z zamknieta kazdy sobie poradzi. a tu chodzilo o przedstawienie tego nie latwego projektu

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
              jak głośnik wypada w porównaniu z mds08/10dvc?
              MDS10 nie mialem
              od MDS08 jest glosniejszy, schodzi nizej, gra mocniej i brzmi troche inaczej

Skomentuj

Świetny poradnik, a czy zlewa się z innymi głośnikami tak jak piszą o intertechniku?

Skomentuj

wszystko zalezy od przedniego systemu...
                  ale pomysl, juz chyba 3 samochody ktore mialy go na pokladzie wygrywaly zawody SQL

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    od MDS08 jest glosniejszy, schodzi nizej, gra mocniej i brzmi troche inaczej
                    czyli rewelacja za niecałą stówkę szkoda tylko, że dwucewkowy - albo drogi wzmacniacz, albo trzeba będzie spinać na 4r... znacie jakieś fajne i tanie monobloki stabilne przy 2r?

Skomentuj

nie rozumiem w czym problem
                      z tym glosnikiem radzi sobie kazda standardowa 2-4 kanalowka
                      do wersji 2x4r idealnie nadaja sie 5 kanalowe wzmacniacze lub cos w rodzaju car powera nano

Skomentuj

90% wzmacniaczy jest stabilne przy 2omach
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czyli można używać osobnych kanałów dla każdej cewki? Kiedyś czytałem ostrzeżenia, że takie łączenie niszczy głośnik - pisano tam o minimalnych różnicach między oboma kanałami (nawet mono). Ale skoro nie ma to takiego wpływu, to rzeczywiście problem znika :)

Skomentuj

Ja bym nie ryzykował bez pomiarów podpinanie pod osobne kanały. Plik wav puszczony z radia i pomiar oscyloskopem napięć na wyjściu wzmacniacza. O ile na samym wzmacniaczu można sprawę jednakowych poziomów załatwić, to nie wiadomo jak reguluje głośność samo radio.
                            HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                            CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                            Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

to jest totalna bzdura ktora sie bierze z braku logicznego myslenia!

glosnik 2 cewkowy spokojnie gra na jednej cewce. gra inaczej, czasami ciszej, czasami slabiej ale gra.
                              tak wiec majac nierowno wysterowane 2 osobne kanaly nic glosnikowi sie nie dzieje! poza brakiem pelnego wykozystania potencjalu glosnika

jedyna grozna sytuacja w przypadku zasilania osobnymi kanalami to podanie sygnalu w przeciwfazie (w praktyce nigdy nie wystepuje w muzyce!)
                              w takim przypadku glosnik przestaje grac (bo nie drga - sily sie znosza)
                              jak to jest krotko to nic sie nie stanie. jak dluzej to cewka moze sie przegrzac bo nie jest chlodzona poprzez ruch

Skomentuj

pablo to ja widze, ze ty nie wiesz jak mozna uzyc drugiej cewki glosnika i co potrafia dzieki niej zrobic dbdragowcy
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ciii...! przeciez to tajemnica!

Nie na temat...
                                  a propo dbdragu - skonczylismy rover. az musisz tego posluchac! niby db a jednak potrafi jakosciowo zagrac

Skomentuj

jedyna grozna sytuacja w przypadku zasilania osobnymi kanalami to podanie sygnalu w przeciwfazie
                                    To wiele wyjaśnia. Dzięki wielkie. Ja nie jestem fachowcem i pojąłem to na swój rozum. Proszę więc o nie jechanie po mnie, bo dwucewkowe głośniki to czarna magia dla mnie.
                                    HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                                    CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                                    Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

glosnik 2 cewkowy spokojnie gra na jednej cewce. gra inaczej, czasami ciszej, czasami slabiej ale gra.
                                      tak wiec majac nierowno wysterowane 2 osobne kanaly nic glosnikowi sie nie dzieje! poza brakiem pelnego wykozystania potencjalu glosnika

jedyna grozna sytuacja w przypadku zasilania osobnymi kanalami to podanie sygnalu w przeciwfazie (w praktyce nigdy nie wystepuje w muzyce!)
                                      w takim przypadku glosnik przestaje grac (bo nie drga - sily sie znosza)
                                      No tak, ale jeśli na przykład przesunięcie fazowe będzie w okolicy 90st to nie będzie już gorzej niż w przypadku tylko jednej podłączonej cewki? Nie znam wzmacniaczy samochodowych, czy w przypadku np. takiego Carpowera kanały grają dokładnie w zgodnej fazie?

P.S.: Dużym ZA jest właśnie wykorzystanie takich kombinacji na zawodach car audio, gdzieś czytałem, że pędzili dwa 3-cewkowce z 3 wzmaków stereo Tylko mi zależy głównie na wytrzymałości, szkoda mi spalić głośnik, wolę mieć pewność takiego podłączenia.

Skomentuj

zawsze mozesz podac jeden sygnal i rozprowadzic go na 2 kanaly i wtedy sa 100% takie same
                                        a glosnik 2 cewkowy mozna "wstroic" w kazda czestotliwosc w takiej samej skrzynce :)
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X