Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC Bass-Reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przeczytaj jeszcze raz poczatek pierwszego posta

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      przeczytaj jeszcze raz poczatek pierwszego posta
      Już edytowałem poprzedni post.
      Stosując się do Twojej rady odnośnie litrażu obliczyłem go na 24,7L.
      Last edited by matrix; 22.04.2018, 21:49.

Skomentuj

Wykres przy większej obudowie zawsze będzie "lepszy" teoretycznie, ale należy też zwracać uwagę na opóźnienie (w winisd group delay).

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
          Wykres przy większej obudowie zawsze będzie "lepszy" teoretycznie, ale należy też zwracać uwagę na opóźnienie (w winisd group delay).
          Można też sprawdzić wykres mocowy, przy pełnej mocy jak on wygląda, widać wtedy czy nie powstaję spadek mocy w danym miejscu co jest efektem złego strojenia i wielkości obudowy.

A najlepiej to posłuchać i ocenić co się podoba bo jeden woli córki a inny matki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
            jeden woli córki a inny matki.
            Mianem offtpu. Jeśli obie fajne to biorę obie. :)
            A wracając do tematu jak pisałem wcześniej obliczyłem skrzynkę na 24,7L. Mam nadzieję że fajnie zagra. Całość napędzę wzmacniaczem Blaupunkt GTA 250 bo taki posiadam i nie ma sensu kupować drugiego.

Największe opóźnienie będzie miała częstotliwość 27Hz bo aż 25ms. Od 40Hz wzyż opóźnienie maleje od 10ms do 1ms przy 100Hz.
            Max power w całym zakresie częstotliwości mam 0W w WinISD.
            Last edited by matrix; 22.04.2018, 22:26.

Skomentuj

A ja tak się zawsze zastanawiałem o czym wy piszecie pisząc o tym wykresie mocowym itd. , a dopiero teraz jak wpisałem winisd w google to patrzę że jest inna wersja tego programu dostępna (nowsza :p ). To potężny kombajn jest w tej nowszej wersji :) .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                A ja tak się zawsze zastanawiałem o czym wy piszecie pisząc o tym wykresie mocowym itd.
                tylko nie traktuj tego doslownie!
                te wykresy sa czysto teoretyczne i nie maja nic wspolnego z realiami

Skomentuj

Nie no wiem wiem ale zawsze się zastanawiałem o czym mowa :p .

Skomentuj

A tak na marginesie, nie mogę ogarnąć policzenia tego w excelu ale mam pomysł na liczenie obudowy o wymiarze trapezu czyli gdy skrzynia ma skośną ściankę.

Taka skrzynia składa się przecież z graniastosłupa o podstawie prostokąta (kwadratu) i graniastosłupa o podstawie trójkąta.
                    Wystarczy policzyć pojemności obu figur, objętość graniastosłupa o podstawie trójkąta podzielić przez 2 bo ścianka tworzy przekątną dzielącą figurę na dwie równe części, następnie wyniki zsumować, po czym odjąć około 4L na kosz głośnika i powinien wyjść litraż.
                    Przed chwilą tak to liczyłem jeśli chodzi o wymiary skrzyni kolegi zakładającego temat i wyszło zgodnie z litrażem jaki podał kolega.
                    Last edited by matrix; 23.04.2018, 20:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
                      A tak na marginesie, nie mogę ogarnąć policzenia tego w excelu ale mam pomysł na liczenie obudowy o wymiarze trapezu czyli gdy skrzynia ma skośną ściankę.

Taka skrzynia składa się przecież z graniastosłupa o podstawie prostokąta (kwadratu) i graniastosłupa o podstawie trójkąta.
                      Wystarczy policzyć pojemności obu figur, objętość graniastosłupa o podstawie trójkąta podzielić przez 2 bo ścianka tworzy przekątną dzielącą figurę na dwie równe części, następnie wyniki zsumować, po czym odjąć około 4L na kosz głośnika i powinien wyjść litraż.
                      Przed chwilą tak to liczyłem jeśli chodzi o wymiary skrzyni kolegi zakładającego temat i wyszło zgodnie z litrażem jaki podał kolega.
                      Czy nie prościej z wzoru na objętość graniastosłupa o podstawie trapezu?
                      Pole trapezu razy wysokość skrzyni.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                        Czy nie prościej z wzoru na objętość graniastosłupa o podstawie trapezu?
                        Pole trapezu razy wysokość skrzyni.
                        Oooo, to też rozwiązanie. Nie myślałem o czymś takim. Tylko tu trzeba znać wszystkie ściany.

Skomentuj

Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
                          Oooo, to też rozwiązanie. Nie myślałem o czymś takim. Tylko tu trzeba znać wszystkie ściany.
                          Nie wszystkie. Te same co przy Twoich obliczeniach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                            Nie wszystkie. Te same co przy Twoich obliczeniach.
                            Faktycznie, masz rację...
                            I Twój pomysł jest lepszy bo pozwala obliczyć skrzynię o podstawie niemalże dowolnego kształtu.
                            Jutro jak wrócę z pracy to usiądę i coś naskrobię w excelu.
                            Last edited by matrix; 24.04.2018, 00:15.

Skomentuj

Niestety nie mogę już edytować postu więc zmuszony jestem napisać post pod postem.
                              Nie wytrzymałem do końca pracy i namazałem już jakiś kalkulatorek. Spójrzcie na to i powiedzcie jak to wygląda.
                              Wpisujemy dane tylko w żółte pola.

->Pobierz<-

Skomentuj

W starszej wersji winisd była chyba możliwość obliczenia budy w kształcie trapezu o danym litrażu i przy podaniu ilus tam ścianek chyba jedna automatycznie obliczał jak dobrze pamiętam . Nie musiałeś nic skrobać

Skomentuj

Powyższy link nieaktywny bo był błąd. Błędnie był obliczany wymiar ukośnej ściany. Tu wstawiam nowy link

->Pobierz<-

W ogóle to póki ktoś nie sprawdzi tych obliczeń to zakładkę "wymiary do cięcia" traktować z przymrużeniem oka. Ale przynajmniej litraż raczej wylicza dobrze. Czekam na jakieś info i uwagi.
                                  Last edited by matrix; 24.04.2018, 10:47.

Skomentuj

@matrix
                                    Kupiłeś już tego STX'a?
                                    Jak wcześniej pisałem - byłem rozczarowany jego stukami.
                                    Przeszło.... ale nie do końca. Czasami, jak mi się palce "omskną" po gałce volume, to odezwą się wspomniane stuki.
                                    Głośnik wymaga wysterowania wolnym od zniekształceń i podbić niskich tonów sygnałem. I raczej nie przekraczać 100W mocy podawanej na jego terminal.
                                    W mojej skrzyni opóźnienie nie przekracza 18ms. Przynajmniej tak podaje WinISD w starej wersji. Przy tej podawanej teoretycznie wartości źródło niskich częstotliwości (skrzynia w otwartym bagażniku - brak rolety, VW Sharan) lokalizuje moje ucho na desce rozdzielczej. W sumie jest spora odległość skrzyni od fotela kierowcy, ale jest OK.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
                                      W mojej skrzyni opóźnienie nie przekracza 18ms. Przynajmniej tak podaje WinISD w starej wersji. Przy tej podawanej teoretycznie wartości źródło niskich częstotliwości (skrzynia w otwartym bagażniku - brak rolety, VW Sharan) lokalizuje moje ucho na desce rozdzielczej. W sumie jest spora odległość skrzyni od fotela kierowcy, ale jest OK.
                                      Lol.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
                                        @matrix
                                        Kupiłeś już tego STX'a?
                                        Jak wcześniej pisałem - byłem rozczarowany jego stukami.
                                        Już zamówiłem. Czekam na jego przyjście. Skrzynia zaprojektowana na litraż jaki podał kolega zakładający temat. Zobaczymy co będzie. Woofer napędzę jak pisałem Blaupunktem GTA250 a tam przy 4ohmach moc sięga zdaje się 165W w RMS ale nie wiem czy dobrze doczytałem.
                                        Zobaczymy co pokaże praktyka.

Skomentuj

Na pewno będziesz zadowolony z jego brzmienia. Tak naprawdę jest stworzony do słuchania muzy na poziomie, który pozwala na delektowanie się przez kilka godzin bez zmęczenia. Na zewnątrz go nie słychać... no może troszeczkę, ale za to wnętrze auta wspaniale wypełnia niskimi tonami. A to tylko 8 cali :)

Skomentuj

Czaruję...