Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC Bass-Reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przed wykonaniem tego suba chyba spodziewałem się czegoś ciut innego. A napędzany jest tylko wzmakiem Blaupunkt GTA 250, głośniki w drzwiach zmienione na Pioneer i radio również na Pioneer. To powinno tak grać ?

I tak ze środka

Skomentuj

na pierwszym filmiku brzmi to jakby byly nieszczelnosci w skrzyni lub za maly b-r
      ale na kolejnych juz slychac ze cos nie tak z glosnikiem :/

kosz byl prosty?
      wyslij te filmiki (poza ostatnim) do stxa i zapytaj czy masz odsylac na gwarancje

Skomentuj

Nieszczelności raczej nie ma bo oprócz klejenia skrzynia jest dodatkowo skręcana wkrętami. Co do br'a to jest złożony z dwóch jak kolega wyżej radził.
        Co do kosza głośnika to mając na uwadze wcześniejsze posty tego tematu przed zamontowaniem głośnik sprawdzałem wizualnie i raczej był ok.
        Wyślę filmiki do stxa. Tylko ciekawe jak z gwarancją ponieważ chcąc mieć solidne połączenia kable do zacisków głośnika polutowałem.

Wysłane z mojego Huawei P8
        Last edited by matrix; 03.09.2018, 07:50.

Skomentuj

Nie pojechałeś za mocno z Gainem?
          Ten głośnik bardzo szybko zaczyna stukać cewką o nabiegunnik.

Skomentuj

Raczej nie ustawiłem za dużego wzmocnienia. Na radiu bass osłabiłem, samo podbicie na wzmaku też nie za dużo. Odcięcie na korektorze wzmacniacza ustawiłem na jakieś 80-100Hz.
            Głośność ogólną na wzmacniaczu mogę jeszcze zmniejszyć bo jest na połowie ale wówczas ten bass taki słabo odczuwalny będzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
              Przed wykonaniem tego suba chyba spodziewałem się czegoś ciut innego.
              No a czego się spodziewałeś?
              To zwykły głośnik 8", ciut lepszy od domowego.
              Jeśli spodziewałeś się trzęsienia ziemi i zejścia które robi masaż wątroby, to się przeliczyłeś, z tym głośnikiem tego nie osiągniesz.

Jeśli pozostały sprzęt jest w porządku i wszystko dobrze jest ustawione, to w tym przypadku są dwie możliwości, albo głośnik jest uszkodzony albo masz za duże wymagania i go katujesz.
              A skoro tu na filmiku słychać ewidentnie pukanie cewki o nabiegunnik, no to wybacz, ale ten głośnik po prostu nie jest dla Ciebie, ponieważ chcesz więcej niż on może dać.
              Takie coś nie zalicza się do reklamacji.

W porównaniu do większego STX-a 10", to... no nie ma porównania, bo jeden STX 10" gra przynajmniej jak te 3 ósemki.

Jeśli chcesz tanim kosztem ponapierdzielać w aucie, to polecam Boschmana ALX-102SP.
              Zagra głośniej niż STX 10" i jest bardziej wytrzymały.
              Niestety ma większe zniekształcenia i mimo iż jest fan z tego że rusza całym autem, to głowa puchnie już po 10min grania :)
              Last edited by marian; 03.09.2018, 16:38.

Skomentuj

Źle mnie kolego marian zrozumiałeś, lub ja źle się wypowiedziałem.
                Chodzi o to że po pochwałach tej konstrukcji jakie przeczytałem tu na forum spodziewałem się że ów głośnik naprawdę zagra ładnie i czysto, schodząc fajnie basem nisko bez strzelania i trzasków.
                Tymczasem do różnych utworów muszę wachlować korektorem jak oparzony bo tu basu za mało a tu za dużo.
                Nie jestem zwolennikiem walenia w aucie kiedy to jedziesz jednym końcem miasta a słychać Cię na drugim. Nie chcę też w aucie napierdzielać a jedynie otrzymać ciekawą scenę z niskim basem w bagażniku. Lecz chyba rzeczywiście się przeliczyłem jeśli chodzi o ten głośnik. Zbyt dużą nadzieję w nim pokładałem.
                Poniżej filmik z ustawieniami wzmacniacza. Najzwyczajniej nie spodziewałem się że 1/3 mocy prostego Blaupunkta GTA250 będzie wywalać cewkę tego głośnika w kosmos.

Last edited by matrix; 03.09.2018, 17:33.

Skomentuj

Poniżej filmik z ustawieniami wzmacniacza.
                  LEVEL, jak kręcisz w prawo to jest ciszej czy głośniej?
                  Ten opis jakiś taki dziwny.

Pierwsze pytanie, to jak spiąłeś cewki głośnika?
                  Szeregowo czy równolegle?
                  Rozumiem że suba wpiąłeś pod mostek?

Tymczasem do różnych utworów muszę wachlować korektorem jak oparzony bo tu basu za mało a tu za dużo.
                  Tego nie unikniesz, każdy utwór muzyczny jest inaczej nagrany.

Nie jestem zwolennikiem walenia w aucie kiedy to jedziesz jednym końcem miasta a słychać Cię na drugim. Nie chcę też w aucie napierdzielać a jedynie otrzymać ciekawą scenę z niskim basem w bagażniku.
                  Ale na filmiku widać że głośnik dostaje w dupę i to ostro.
                  Volume 50 na radiu to już sporo. Też posiadam Pionka, tylko inny model, no i do 50-ciu nigdy nie dojechałem ponieważ przednie głośniki grają już zbyt głośno.
                  przycisz na radiu sygnał SUB i słuchaj po prostu ciszej.
                  A jak chcesz głośniej to kup inny, większy głośnik.

Skomentuj

- w prawo jest głośniej
                    - wzmacniacz w mostku
                    - cewki szeregowo żeby dostać 4ohmy.
                    - 50 na radiu to tak chwilowo żeby dostać większy sygnał na woofer.

Skomentuj

- w prawo jest głośniej
                      - wzmacniacz w mostku
                      - cewki szeregowo żeby dostać 4ohmy.
                      - 50 na radiu to tak chwilowo żeby dostać większy sygnał na woofer.

Zmień głośnik na 10-12".
                      Źle zrozumiałeś albo źle czytałeś. Ten głośnik jest dobry i dość melodyjny do słuchania muzyki w aucie.
                      Na filmach widać czego oczekujesz i widać też że ten głośnik ma dość.
                      Krótko mówiąc nie jest dla Ciebie stworzony:)
                      Miałem 8", 10", 12" STX.
                      Wszystkie były bardzo fajne.
                      8" - ładnie ale w sedanie za cicho.
                      10" - na mój gust wystarczajaco (biorąc pod uwage kompromis miejsca w bagażniku i możliwość głośnika)
                      12" - aż na wyrost.
                      Podkreślam wszystkie trzy w sedanie pod wzmakiem 200W/4ohm.
                      Last edited by Adzik94; 03.09.2018, 21:48.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                        Na filmach widać czego oczekujesz i widać też że ten głośnik ma dość..
                        Oczekuję a raczej oczekiwałem że głośnik niskotonowy zagra jak zagrać niskotonowy powinien. Najzwyczajniej nie sądziłem że głośnik niskotonowy może mieć takie problemy. A dlaczego takie oczekiwania miałem ? Ponieważ kiedyś dosłownie ulepiłem jakąś skrzynię bez obliczeń i z głośnikiem za 50zł który był no name i takich problemów nie miał a napędzany był tym samym wzmacniaczem. Nie mówię że grał lepiej bo nie grał z racji że był kiepskiej jakości, ale nie strzelał cewką o nabiegunnik.

Miałem też kolumny domowe DIY z głośnikami 4ohm i nie 8 a może 5" i grały basem bardzo ładnie bez strzelania cewki.
                        Nie twierdzę że głośnik jest uszkodzony, może faktycznie jak to szanowni użytkownicy zauważyliście i ja również wspomniałem o tym, za dużo od tego głośnika chciałem.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Ale na filmiku widać że głośnik dostaje w dupę i to ostro.
                        Bo ten utwór akurat jest utworem bass test.

Pokombinuję jeszcze z ustawieniami, może znajdę jakiś kompromis.

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                        Miałem 8", 10", 12" STX.
                        Wszystkie były bardzo fajne.
                        8" - ładnie ale w sedanie za cicho.
                        Ja mam miniwana w postaci Renault Megane Scenic.
                        Last edited by matrix; 03.09.2018, 22:38.

Skomentuj

Dom a auto to dwa bardzo różne środowiska akustyczne.

Chyba trochę za dużo oczekiwałeś od tego głośnika :p .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                            Dom a auto to dwa bardzo różne środowiska akustyczne.

Chyba trochę za dużo oczekiwałeś od tego głośnika [emoji14] .
                            Owszem wiem o tym ale nie chodziło o środowisko a o informację że głośniki mniejsze jeśli chodzi o wymiar, moc też miały mniejszą a grały bardzo ładnie.

Skoro już subwoofer z tego głośnika jest to postaram się poszukać jakiegoś rozwiązania żeby to przyzwoicie grało... :)

Skomentuj

Oczekuję a raczej oczekiwałem że głośnik niskotonowy zagra jak zagrać niskotonowy powinien. Najzwyczajniej nie sądziłem że głośnik niskotonowy może mieć takie problemy. A dlaczego takie oczekiwania miałem ? Ponieważ kiedyś dosłownie ulepiłem jakąś skrzynię bez obliczeń i z głośnikiem za 50zł który był no name i takich problemów nie miał a napędzany był tym samym wzmacniaczem. Nie mówię że grał lepiej bo nie grał z racji że był kiepskiej jakości, ale nie strzelał cewką o nabiegunnik.
                              Sam zauważyłeś że głośnik gra lepszej jakości basem od tych NoName i głowa nie boli ja się tego słucha.
                              Tylko niestety nie potrafi tak jak większe głośniki zatrzęść autem.
                              Obudowę masz według projektu?

Skomentuj

Obudowa jest dokładnie według projektu. Może się różnić o przysłowiowy centymetr w tą lub w tą. Tunel br też konsultowany kilka postów wcześniej.

Tak btw, oczywiście nie jest tak że zupełnie mi się nie podoba. Ogólnie jak na głośnik za tak niską cenę gra bardzo ładnie. Jak się trafi dobry utwór z ładnym i nie za mocno podbitym basem to szczerze, masuje mi plecy w aucie. Także ogólnie konstrukcja jest udana.

Zwracając uwagę na to jak ów głośnik gra może nie wyszło to jasno ale chciałem też wyrazić moją obawę o ewentualne uszkodzenie tegoż głośnika, wszak w aucie na siedzeniu kierownika nie słyszę że cewka wali o nabiegunnik.

Last edited by matrix; 04.09.2018, 07:29.

Skomentuj

O tym że ten głośnik można łatwo uszkodzić przez to że nie słychać stukania z miejsca odsłuchu pisało już kilka osób.

Możesz sobie w WinISD przeliczyć BR dla tej objętości skrzyni i 10" STXa.
                                  Obudowa niby o 5 litrów mniejsza ale może się udać:)
                                  Last edited by Adzik94; 04.09.2018, 07:38.

Skomentuj

Mogę spojrzeć ale chyba już nie będę kombinował z racji że już obudowa posklejana. Musiał bym docinać nową ściankę pod głośnik 10" bo w istniejącej już większego otworu nie wyfrezuję (brak środka otworu :) )
                                    Pokombinuję z najróżniejszymi utworami, popatrzę jak wychyla się membrana i tak ustawię zestaw żeby cewka nie strzelała.

A tak poza konkursem to spodziewałem się że głośnik niskotonowy będzie a w zasadzie powinien mieć większy magnes (dłuższy), przecież membrana powinna mieć szeroki zakres ruchów (w tym przypadku niby ma z tym że grozi to wyskoczeniem cewki poza magnes).

Skomentuj

Apetyt rośnie w miarę jedzenia:)

Skomentuj

Odnośnie zmniejszenia litrażu - wystarczy wrzucić do obudowy woreczek z piaskiem.
                                        A co do większego otworu - zawsze możesz dołożyć nowy front na 10".
                                        Ustawienie suba przeprowadził bym też inaczej. Bas testy wyciągają z każdego głośnika x-max wiec do 8" z której nie usłyszysz już pewnych częstotliwości z racji niewielkiej powierzchni membrany i nie szałowym wychyle no nijak się nie sprawdzą.
                                        Najlepiej gdybyś włączył dobrze Ci znaną piosenkę gdzie wiesz że jest dobry bas, ustaw głośność w radiu na poziom max dla głośników w aucie i wysteruj suba na 0. Następnie odłącz głośniki i przy tej ustalonej głośności podkręcaj gain we wzmacniaczu tak żeby ustawić stx'a na maxa jego możliwości oczywiście Tak by cewka się nie odzywała. Podłączasz głośniki i voila. Bez sprzętu chyba nie ma lepszej metody.
                                        Oczywiście odłączenia i podłączenia głośników dokonuj przy wyłączonym radiu.
                                        Jak będzie piosnka o słabszym uderzeniu zawsze możesz podkręcić sobie sub na radiu.

Skomentuj

Ja dorwałem głośnik JBL Stage 810 wyliczył by ktoś na szybko obudowę BR ? w linku parametry głośnika. https://drive.google.com/open?id=1LK...S1_fCvNO_7yq0E

Skomentuj

Czaruję...
                                          X