Faktycznie, są też rury kanalizacyjne 75mm (w środku 72mm), o czym nie wiedziałem, bo to nie moja branża. Przyciałem na 43cm, wyszło 32Hz. Zobaczymy efekty jutro, jak wszystko wyschnie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC Bass-Reflex
Collapse
X
-
Bez zakładania nowego tematu, krótko pochwalę się swoją konstrukcją. Założenia były oczywiste: tanio i szybko, ale dobrze:
Buda była po starym subwooferze. Odciąłem zbędną część i tylko dorobiłem nowy front.
Głośnik - 120zł
Wzmacniacz - 90zł
Kosmetyka (wykładzina, klej, listwy) - 40zł
Razem: 250 zł
Za te pieniądze? Bomba. Nie opiszę swoich wrażeń tak profesjonalnie jak wy, ale powiem jedno: jestem zdecydowanie zadowolony.
Zestaw przy odsłuchu na maksymalnej głośności w szczytowym momencie pobrał 180W. Przyjmując sprawność 55% (wg amp-performance.de), daje to 100W. W zupełności wystarczy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaPo co Ci te narożniki?
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaDlaczego wykorzystałes tylko dwa kanały w mostku?
Głośnik jest 2 cewkowy. Nie lepiej wykorzystać wszystkie 4 kanały. Masz głośnik 2x2ohm czy 2x4ohm?
Skomentuj
-
-
Liczę na to, że nie będzie miał tej przypadłości. Zapewne ktoś z ludzi decydujących o zmianach w tym czy innym modelu czyta nie tylko słowa pochwały ich produktu, ale też te negatywne.
Zresztą nie będzie katowany. To moja pierwsza konstrukcja - RMS wzmacniacza 130W... a i fantazja już nie ta co onegdaj była. Chociaż ludzie mówią, że zabawa z car audio jest nie do opanowania...
Skomentuj
-
Pierwszy odsłuch i ... tragedia!
Wystąpiły głośne stuki! Normalnie byłem nie dość, że zawiedziony to jeszcze zły.
Minęły trzy dni.
Jeszcze raz zeruję wszystkie ustawienia na radiu i wzmacniaczu. Stroję mój wzmacniacz - prostaczek Mac Audio APM 2.0 - znowu pobrzękuje.
I w tym momencie zrezygnowany pogłaśniam radio tak na ok. 45 w skali do 62 przy odsłuchu utworu (zawiera sporo niskich tonów) Ariana Grande "Side To Side" i co się dzieje?
C u d o
Wszystko mija jakby jakieś czary zadziałały!
Zero stuków czy jakichkolwiek zniekształceń, czyste i w dodatku bardzo nisko schodzące basy. Co ciekawe w samochodzie lekkie wibracje przy głośnym odsłuchu, ale na zewnątrz tego nie słychać.
Czyli tylko ja i muzyka moja... reszta niech zazdrości he he he))
Skomentuj
-
Witam wszystkich ponownie.
Wiem że temat stary jak świat ale po co zakładać nowy jak już takowy istnieje.
Przymierzam się do zakupu STX W.20.300.2x2.MC, wielu wspominało o stukaniu tegoż głośnika. Czy wciąż występują te problemy czy już to rozwiązali ?
PS. Szkoda że w pierwszym poście nie ma już zdjęć. Jakiś update ?Last edited by matrix; 22.04.2018, 19:25.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaceluj w to co ja pisalem na samym poczatku
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postasprawdzilem wiec inne opcje i w efekcie tego wyszlo ze najlepiej ten glosnik gra w obudowie 23-25 litrow strojonej na 30-35Hz
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postafotki dodaneLast edited by matrix; 22.04.2018, 21:20.
Skomentuj
Skomentuj