Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC Bass-Reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Faktycznie, są też rury kanalizacyjne 75mm (w środku 72mm), o czym nie wiedziałem, bo to nie moja branża. Przyciałem na 43cm, wyszło 32Hz. Zobaczymy efekty jutro, jak wszystko wyschnie.

Skomentuj

Bez zakładania nowego tematu, krótko pochwalę się swoją konstrukcją. Założenia były oczywiste: tanio i szybko, ale dobrze:

Buda była po starym subwooferze. Odciąłem zbędną część i tylko dorobiłem nowy front.

Głośnik - 120zł
      Wzmacniacz - 90zł
      Kosmetyka (wykładzina, klej, listwy) - 40zł
      Razem: 250 zł

Za te pieniądze? Bomba. Nie opiszę swoich wrażeń tak profesjonalnie jak wy, ale powiem jedno: jestem zdecydowanie zadowolony.

Zestaw przy odsłuchu na maksymalnej głośności w szczytowym momencie pobrał 180W. Przyjmując sprawność 55% (wg amp-performance.de), daje to 100W. W zupełności wystarczy.

Skomentuj

Po co Ci te narożniki?
        Dlaczego wykorzystałes tylko dwa kanały w mostku?
        Głośnik jest 2 cewkowy. Nie lepiej wykorzystać wszystkie 4 kanały. Masz głośnik 2x2ohm czy 2x4ohm?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          Po co Ci te narożniki?
          Żeby nie irytowała mnie za jakiś czas odklejająca się wykładzina.

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          Dlaczego wykorzystałes tylko dwa kanały w mostku?
          Głośnik jest 2 cewkowy. Nie lepiej wykorzystać wszystkie 4 kanały. Masz głośnik 2x2ohm czy 2x4ohm?
          Głośnik jest 2x2Ω, natomiast wzmacniacz jest opisany jako pracujący stabilnie przy 2Ω na pojedynczym kanale i przy 4Ω w mostku. Jednak i tak drugą parę wykorzystuję do zasilania stereo z przodu.

Skomentuj

Zakup czeka na montaż.

Zapakowany fatalnie - cud, że nie doznał uszkodzeń. No i samo pudełko kompletnie "gołe" jeżeli chodzi o ubranko w postaci zdjęcia, parametrów i nazwy Firmy... jakaś tam naklejka drobnym maczkiem napisana.
            Koszt 134 zł. z przesyłką.
            Skrzynia schnie...
            Last edited by grzeczny_52; 21.10.2017, 21:20.

Skomentuj

Zmienili nabiegunnik dolny? Już cewka tak nie stuka?

Skomentuj

Pytasz @ jevgienij'a czy mnie?
                Mój jeszcze nie odpalony. Czeka na montaż.

Skomentuj

Pytam ogólnie.
                  Miałem ten głośnik w starszej wersji z mniej wysuniętym nabiegunnikiem i zdarzało się że potrafi stuknąć cewką o dolny nabiegunnik.

Skomentuj

Liczę na to, że nie będzie miał tej przypadłości. Zapewne ktoś z ludzi decydujących o zmianach w tym czy innym modelu czyta nie tylko słowa pochwały ich produktu, ale też te negatywne.
                    Zresztą nie będzie katowany. To moja pierwsza konstrukcja - RMS wzmacniacza 130W... a i fantazja już nie ta co onegdaj była. Chociaż ludzie mówią, że zabawa z car audio jest nie do opanowania...

Skomentuj

Apetyt rośnie w miarę jedzenia:)

Skomentuj

Ostatnia kwestia na dopieszczenie tematu - zamierzam zrobić filtr subsoniczny do tego subwoofera. Pytanie brzmi jaką częstotliwość odcięcia wybrać?

Skomentuj

Tak jak pisałem wcześniej w tym temacie - wzorowałem się na konstrukcji przedstawionej przez @Pawel S.
                          Tak to wygląda:

Skomentuj

Pierwszy odsłuch i ... tragedia!
                            Wystąpiły głośne stuki! Normalnie byłem nie dość, że zawiedziony to jeszcze zły.
                            Minęły trzy dni.
                            Jeszcze raz zeruję wszystkie ustawienia na radiu i wzmacniaczu. Stroję mój wzmacniacz - prostaczek Mac Audio APM 2.0 - znowu pobrzękuje.
                            I w tym momencie zrezygnowany pogłaśniam radio tak na ok. 45 w skali do 62 przy odsłuchu utworu (zawiera sporo niskich tonów) Ariana Grande "Side To Side" i co się dzieje?

C u d o

Wszystko mija jakby jakieś czary zadziałały!

Zero stuków czy jakichkolwiek zniekształceń, czyste i w dodatku bardzo nisko schodzące basy. Co ciekawe w samochodzie lekkie wibracje przy głośnym odsłuchu, ale na zewnątrz tego nie słychać.
                            Czyli tylko ja i muzyka moja... reszta niech zazdrości he he he))

Skomentuj

Witam wszystkich ponownie.
                              Wiem że temat stary jak świat ale po co zakładać nowy jak już takowy istnieje.
                              Przymierzam się do zakupu STX W.20.300.2x2.MC, wielu wspominało o stukaniu tegoż głośnika. Czy wciąż występują te problemy czy już to rozwiązali ?

PS. Szkoda że w pierwszym poście nie ma już zdjęć. Jakiś update ?
                              Last edited by matrix; 22.04.2018, 19:25.

Skomentuj

Podobno juz to nie występuje.

Skomentuj

Dzięki za info. Jak zamówię i złoże skrzyneczkę (33L z BR strojonym na 30Hz) to zapodam jak gra i jak wyszło.

Jeszcze pytanie, widzieliście może pierścienie maskujące pod stx'y ? Konkretnie pod ten model ?
                                  Last edited by matrix; 22.04.2018, 20:07.

Skomentuj

zdecydowanie za duza obudowa!

zobacze czy mam fotki

Skomentuj

Czemu za duża ? Producent głośnika zaleca cytuję
                                      Recommended enclosure: 30L@30Hz - Bass Reflex or 15L Closed
                                      Więc 33L jest tylko 3 L więcej.

Może zejdę do 27L bo w WinISD ładnie wygląda symulacja.
                                      Last edited by matrix; 22.04.2018, 21:14.

Skomentuj

bo basu nie bedzie za wiele. celuj w to co ja pisalem na samym poczatku

fotki dodane

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          celuj w to co ja pisalem na samym poczatku
                                          Czyli ? Pewnie ten fragment?
                                          sprawdzilem wiec inne opcje i w efekcie tego wyszlo ze najlepiej ten glosnik gra w obudowie 23-25 litrow strojonej na 30-35Hz
                                          No dobra tylko wykres z symulacji WinISD wygląda słabiej w przypadku obudowy 25L niż 27 czy 30L.

fotki dodane
                                          Dziękuję.
                                          Last edited by matrix; 22.04.2018, 21:20.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X