Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC Bass-Reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
    Na pewno będziesz zadowolony z jego brzmienia. Tak naprawdę jest stworzony do słuchania muzy na poziomie, który pozwala na delektowanie się przez kilka godzin bez zmęczenia. Na zewnątrz go nie słychać... no może troszeczkę, ale za to wnętrze auta wspaniale wypełnia niskimi tonami...
    A mi ochoty narobiłeś... Już się nie mogę doczekać.

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
    A to tylko 8 cali :)
    No właśnie, trochę mały i miałem obawy... Ale słyszałem mniejsze domowe głośniki i ładnie grały basem. Jak będzie ładnie grał to sobie zrobię do domu suba aktywnego.

Skomentuj

Pytanie do kolegi Paweł S. Jak obliczyłeś tunel ? Bo jak podaję dane Twojego tunelu do WinISD to mi liczy rezonans na 284Hz i kosmiczną długość rzędu 64cm. Nie wpływa to jakoś negatywnie na odtwarzanie dźwięków ?
      Chyba że coś wpisuję źle ?

Dodatkowo ja chciałem niejako odwrócić skrzynię i mój tunel był by szerszy ponieważ był by od strony szerszej ścianki co w sumie nie zmienia rezonansu tak bardzo ale długość rośnie do 67cm.

Last edited by matrix; 24.04.2018, 20:41.

Skomentuj

na zle "Hz" patrzysz
        zmien w zakladce BOX strojenie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          na zle "Hz" patrzysz
          zmien w zakladce BOX strojenie
          Tam mam strojenie na 30Hz
          To co wskazałem to rezonans ale pal licho z nim bo ten nie jest ważny aż tak bardzo bo odcięcie na wzmaku mam niżej niż rezonans, ale co z długością tunelu ? Bo kosmiczna wychodzi....
          Last edited by matrix; 25.04.2018, 19:22.

Skomentuj

kosmiczna bo za niskie strojenie dales! :p
            jak dasz strojenie skrzyni na 30Hz to wcale nie oznacza ze zagra tak nisko
            trzeba isc zawsze na kompromis

ale zeby to zrozumiec to najlepiej pobaw sie sam i posluchaj roznych wersji

Skomentuj

kosmiczna bo za niskie strojenie dales! :p
              jak dasz strojenie skrzyni na 30Hz to wcale nie oznacza ze zagra tak nisko
              To wiem akurat. Ja nie chcę jej zestroić żeby grała 30Hz bo ta częstotliwość akurat mi nie leży. Najbardziej podoba mi się przedział między 40 a 50Hz, taka częstotliwość jest najbardziej przyjemna dla mojego ucha. Tylko że jak zestroję to na powyżej 38Hz to zaczyna podbijać powyżej 0dB pasmo między 40 z 100Hz.
              Dobieram różne symulacje w WinISD i za każdym razem nie wychodzi zbyt dobrze.
              Najlepiej wychodzi symulacja ze strojeniem na 36Hz, wówczas musiał bym zestawić tunel 20x200mm i miał by długość 332mm czyli realną do uzyskania w obudowie 24L

(...) zeby to zrozumiec to najlepiej pobaw sie sam i posluchaj roznych wersji
              No nie tak do końca idzie się pobawić przy realnej skrzyni. Jak już ją złożę i skleję to musi tak zostać stąd tyle moich pytań tutaj żeby błędów uniknąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
                No nie tak do końca idzie się pobawić przy realnej skrzyni. Jak już ją złożę i skleję to musi tak zostać stąd tyle moich pytań tutaj żeby błędów uniknąć.
                to zrob skrzynke testowa na okragla rurke
                przytniesz PCVke i posluchasz roznych wersji

Skomentuj

Oki, miał być BR jak u Ciebie Pawle, ale skorzystam z rady i zastosuję okrągły. Po przeanalizowaniu suchej teorii z WinISD dobrałem port o średnicy 45mm i jego długość powinna wynosić 120mm. Niestety ciężko taki znaleźć więc kupię o tej średnicy i "dosztukuję".
                  Skrzynia już się składa.
                  Trzy ścianki się sklejają a została jedna ale do niej jeszcze trochę będzie dorabiane.

Skomentuj

A nie lepiej zrobić według projektu i nie sztukowac😕

Skomentuj

Na moje 45mm to będzie za mało. Może nie wydolić taka mała średnica. Może świszczeć.

Skomentuj

No właśnie winisd nie woła nic złego. Już sam nie wiem.....
                        Chodzi o to że czym większa średnica tym dłuższa rura... Szukam kompromisu.
                        Last edited by matrix; 27.04.2018, 22:06.

Skomentuj

A jaka rura była w oryginale? Czy był szczelinowy? Nie kombinuj i zrób jak w oryginale .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                            A jaka rura była w oryginale? Czy był szczelinowy? Nie kombinuj i zrób jak w oryginale .
                            No korzystam z projektu kolegi zakładającego ten temat czyli Pawła S.
                            Tylko jak liczę jego port BR w winisd wpisując dane które on podal czyli 25mm na 270 coś to nie wychodzi długość 400mm jak u niego tylko dużo większa. Stąd się zrodziły moje pytania. Do tego Paweł ma tunel na krótszej ścianie a ja na dłuższej...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Bez roznicy na której masz ten port aby nie za blisko ściany na przeciwko bo będzie świszczeć. Zrób taki port jak u Pawła. Sprawdź jeszcze czy dobrze wpisałeś wszystkie parametry do programu.

Skomentuj

ale ja nie rozumiem w czym problem, port jest zawsze taki sam przy danym litrazu i strojeniu... tutaj parametry glosnika nie wplywaja na te wartosci

kup trzy rurki zebys mogl wybrac pod siebie strojenie, litraz zrob wiekszy wrazie "wu" cos wrzucisz do srodka i fertig....
                                bedziesz widzial jak sie zmienia bas przy zmianie strojenia, litrazu i wybierzesz pod siebie.

Wyważacie otware drzwi Panowie pozdro

- - - - - aktualizacja - - - - -

- - - - - aktualizacja - - - - -

jak bys chcial jednak zrobic szczeliwnowy
                                Last edited by Pteterycz; 28.04.2018, 14:14.
                                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zadaję tak dużo pytań i rozważam różne możliwości bo to w sumie moja pierwsza taka poważna budowa. Wcześniej coś tam "wyczesałem" parę razy ale głośnik jakiś z d..y był a i skrzynia nie liczona i raczej to tłukło niż grało przyjemnym basem.
                                  Teraz chciałbym zrobić to zgodnie ze sztuką a że nie dysponuję górą hajsu to chciałbym aby wyszło mi to jak trzeba za pierwszym podejściem.
                                  Proszę więc Was o cierpliwość.

Skomentuj

Im dłużej będziesz kombinował, tym bardziej będziesz niepewny swojego wyboru :)
                                    Ja szedłem po prostej linii.
                                    Uważne wpisanie T/S głośnika do programu, uwzględnienie wniosków @Pawel S. i ognia!

Skomentuj

Już jest decyzja. Czekam wolnego dnia i walę dalej. Skrzynia około 24L, BR okrągły fi 7cm. Nie mam tylko pomysłu na pierścień maskujący na głośnik , bo nie zamierzam zakrywać całego.

Skomentuj

Po przeanalizowaniu suchej teorii z WinISD dobrałem port o średnicy 45mm i jego długość powinna wynosić 120mm.
                                        za maly!!!!
                                        do 8" b-r powinien byc srednicy 70mm lub od biedy 60mm (sa takie alphardy 57x185mm)

Nie mam tylko pomysłu na pierścień maskujący na głośnik , bo nie zamierzam zakrywać całego.
                                        a co dokladnie masz na mysli?
                                        ja zakladam maskownice

Skomentuj

za maly!!!!
                                          do 8" b-r powinien byc srednicy 70mm lub od biedy 60mm (sa takie alphardy 57x185mm)
                                          W ostatnim poście napisałem że będzie miał 7cm

a co dokladnie masz na mysli?
                                          ja zakladam maskownice
                                          Coś takiego, pewnie nie dokładnie taki, ale tak tylko poglądowo pokazałem ocb.

Last edited by matrix; 01.05.2018, 12:00.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X