Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC Bass-Reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
    No tak, ale jeśli na przykład przesunięcie fazowe będzie w okolicy 90st to nie będzie już gorzej niż w przypadku tylko jednej podłączonej cewki?
    nie widze mozliwosci wystepowania takiego zjawiska
    moze ono wystapic jak cos wlaczymy w tor jednego kanalu

w normalnych warunkach rozbieznosci kanalow beda rzedu kilku procent (czy tam kilka stopni)

np. takiego Carpowera kanały grają dokładnie w zgodnej fazie?
    znajac zycie to nic nigdy nie jest takie same

P.S.: Dużym ZA jest właśnie wykorzystanie takich kombinacji na zawodach car audio, gdzieś czytałem, że pędzili dwa 3-cewkowce z 3 wzmaków stereo Tylko mi zależy głównie na wytrzymałości, szkoda mi spalić głośnik, wolę mieć pewność takiego podłączenia.
    jakis juz czas u brata jezdzi 12" (teraz 10") STX zasilany z taniej 4 kanalowki...
    2 mostki po 150w i jakos nic sie nie spalilo

Skomentuj

Bardzo fajna konstrukcja :) Przyda się tym co chcą słuchać muzyki a nie dresować :) Ja od siebie również polecam ten głośniczek, mi odpowiada bardziej w obudowie zamkniętej, jest bardziej punktualny a i kopyta mu nie brakuje przy dobrym dowatowaniu :) Na korzyść tego subika można powiedzieć wiele, jedna z nich jest tu wspomniana, głośnik ma 2 cewki i zagra już pod słabym piecykiem a nawet końcówką radia (może nie będzie to grać głośno ale pasmo uzupełnić można od dołu), ale i potrafi wytrzymywać moce rzędu 350W nawet :) A wtedy to już pokazuje pazurek :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
        ale i potrafi wytrzymywać moce rzędu 350W nawet
        nie radze bez subsonica!
        bo moze sie szybko uszkodzic :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          nie radze bez subsonica!
          bo moze sie szybko uszkodzic
          W klozecie daje rade ale czasem lubi prosić o litość w symfonii puk puk litoooosscciiiii :p

Skomentuj

Witam wszystkich!
            Dzisiaj przyszła do mnie paczka z tym głośnikiem. Mierząc rezystancję cewek z ciekawości zmierzyłem rezystancję między cewkami i otrzymałem ... 1,85 kom. Czy to nie za mało? Spodziewałbym się raczej mega omów. Czy ktoś może zmierzyć u siebie rezystancję między cewkami?

Skomentuj

pewnie kupiles 2x4omy i spiales w 2omy
              lub zmierzyles R jednej z cewek

co do parametrow to wszystkie sa podane na stronie
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie! Nie o to mi chodzi. Mam wersję 2x2omy. Cewki nie podpięte do niczego. I rezystancja MIĘDZY cewkami wynosi tylko 1,85 KILO omów (1850 omów).

Skomentuj

wydaje mi sie, ze nie umiesz obslugiwac multimetru
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przy słabej baterii w multimetrach pomiary dużych rezystancji właśnie tak wyglądają. Zwłaszcza w popularnych multimetrach za 10zł.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      wydaje mi sie, ze nie umiesz obslugiwac multimetru
                      Chyba mnie nie rozumiesz. Ja mierzę rezystancję izolacji MIĘDZY uzwojeniami dwóch osobnych, nie połączonych ze sobą cewek. Mierzę rezystancję między plusem cewki A, a plusem cewki B przy czym minusy pozostają w żaden sposób nie połączone. Pomiary wykonane poprawnie, sprawnym sprzętem.

---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post o 17:18 ----------

Czy ktoś mógłby wykonać pomiar rezystancji izolacji między cewkami w swoim głośniku z serii SW.STX.8.2.300 i podzielić się wynikiem?

Skomentuj

Nie wiem po co ten pomiar Ci... Wg mnie liczy się pomiar rezystancji cewki. Zepnij dwie cewki w jakiś sposób i zobacz ile masz ohm.

Skomentuj

a moge zapytac po co ci taki pomiar?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przecież rezystancja izolacji między cewkami powinna dążyć do nieskończoności, a nie mieć około 1,8kom.
                            Głośnik kupiłem jako nowy ze sklepu ale ma lutowane i trochę powyginane złącza.
                            I teraz jest kilka możliwości:
                            1. Producent stosuje kiepskiej jakości lakier na drucie nawojowym i po prostu ten typ tak ma i nie ma się tym co przejmować.
                            2. Wada produkcyjna.
                            3. Panowie w sklepie testowali sobie ten egzemplarz i troszkę go "przewatowali" co doprowadziło do uszkodzenia izolacji, a wtedy musiałbym go reklamować.

Wolę się najpierw upewnić czy to standard w tych głośnikach czy muszę się bawić w wysyłki i reklamacje warte 1/5 głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez pietros Zobacz posta
                              I teraz jest kilka możliwości:
                              1. Producent stosuje kiepskiej jakości lakier na drucie nawojowym i po prostu ten typ tak ma i nie ma się tym co przejmować.
                              2. Wada produkcyjna.
                              3. Panowie w sklepie testowali sobie ten egzemplarz i troszkę go "przewatowali" co doprowadziło do uszkodzenia izolacji, a wtedy musiałbym go reklamować.
                              wyciagnij cewke ze szczeliny magnetycznej to uzyskasz dazenie do nieskonczonosci
                              lub inaczej - zacznij ruszac membrana a zobaczysz jakie "cuda" sie zaczna dziac

---------- Post dodany o 23:24 ---------- Poprzedni post o 23:22 ----------

Głośnik kupiłem jako nowy ze sklepu ale ma lutowane i trochę powyginane złącza.
                              bez wygiecia tych terminali nie da sie wlozyc glosnika do obudowy!

Skomentuj

Ale jaki wpływ na przepływ prądu stałego w czasie pomiaru rezystancji ma niezmienne pole magnetyczne? Przecież cewki powinny być odizolowane od siebie galwanicznie, to co to za różnica czy znajdują się w polu magnetycznym czy nie?

Skomentuj

to co to za różnica czy znajdują się w polu magnetycznym czy nie?
                                  a taka ze bez pola magnetycznego glosnik czy silnik by nie dzialal
                                  proponuje zapoznac sie z podstawami
                                  tu wyglada to najprosciej http://www.fizyka.net.pl/index.html?...czanie_ma.html

Skomentuj

Mam nadzieję, że koś mnie zaraz bananem nie poczęstuje ale zadam jeszcze pytanie: którędy więc w czasie pomiaru rezystancji przepływa prąd z cewki A do cewki B? Przez lakier?

Skomentuj

poprzez pole magnetyczne!

Skomentuj

Witam,

wydaje mi się, że obawy kolegi pietros-a są uzasadnione. Owszem przebiegi zmnienne mogą przeindukować się z cewki na cewkę za pośrednictwem pola magnetycznego. Ale pomiar rezystancji bazuje na prądzie stałym i tu oprócz momentu podłączenia i odłączenia końcówek pomiarowych do zacisku nie ma raczej prawa nic się dziać. Jeśli faktycznie między uzwojeniami jest taka rezystancja to wg mnie zdecydowanie jest coś nie tak. Wypada tylko zapytać, czy w momencie pomiaru na zakresie np 20 MOhm kolega nie dotyka palcami końcówek pomiarowych, bo jeśli tak, to mierzy swoją rezystancję a nie izolację.
                                        Napewno ktoś na forum ma jakiś głośnik dwucewkowy. Dlaczego tego nie zweryfikować badając innego pacjenta ?

Pozdrawiam,
                                        Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                                          Napewno ktoś na forum ma jakiś głośnik dwucewkowy. Dlaczego tego nie zweryfikować badając innego pacjenta ?
                                          Ja zmierzyłem właśnie mds-a 10", na największym zakresie (20M) urządzenie pokazuje 1 - czyli nieskończoność. Styki wkręciłem w gniazda głośnika, więc ich nie dotykam podczas pomiaru (jak dotykam to 570k). Ale najlepiej sprawdzić to na innym stx-ie (model z tematu), jednak chyba coś jest nie tak (z przetwornikiem albo multimetrem).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X