Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB12 - linia transmisyjna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SB12 - linia transmisyjna

Witam wszystkich swoim pierwszym postem :)
    Naczytałem się już tego i owego o liniach transmisyjnych i postanowiłem również zbudować trochę bezkompromisową konstrukcję. Przebrnąłem również przez minione 2 tygodnie przez 90 pierwszych stron tematu i postanowiłem poradzić się w sprawie swojego projektu.
    Było ich duuużo i zzawsze wychodziły za wielkie albo o bardzo przekombinowanym wnętrzu. Postanowiłem więc do granic możliwości uprościć mój projekt.
    Z założenia ma to być konstrukcja, której nigdy nie zabraknie najniższego basu, dlatego kupiłem sobie 12" niskotonowca SB34NRX75-6 (http://www.sbacoustics.com/index.php...2-sb34nrx75-6/). Pozostałych głośników można powiedzieć, że jeszcze nie kupiłem, ale zastanawiam się nad Dayton PT2C-8 Planar Tweeter (http://www.daytonaudio.com/index.php...r-tweeter.html) + Dayton RS52AN-8 2" Dome Midrange (http://www.daytonaudio.com/index.php...-midrange.html) + Dayton RS225-8 8" Reference Woofer (http://www.daytonaudio.com/index.php...ce-woofer.html) lub Seas H1192-08 CD22RN4X (http://www.seas.no/index.php?option=...112&Itemid=134) a cała konstrukcja w całości ma wyglądać tak: http://pokazywarka.pl/myuebq/ . Z góry przepraszam za tak odręczny rysunek, ale jeszcze nie miałem czasu przerobić tego na rysunek CADowski. I wymiary obudowy to wymiary wewnętrzne -zewnętrzne będą większe niż podałem na rysunku.
    Głośniki idąc od góry umieszczone są: niskotonowy -> wysokotonowy -> średniotonowy -> subniskotonowy przy czym zważywszy na zamknięte i malutkie kosze głośnika wysokotonowego i średniotonowego nie planuje ich zamykac w osobnej obudowie -uważam, że lecące powietrze od subniskotonowego głośnika nie zrobi nim zbyt wielkiej krzywdy.
    Materiał tłumiący po przeczytaniu pierwszych 90 stron uważam, że gąbka czopkowa po wszystkich stronach ścianki powinna wystarczyć, z tym, iż nie planuję jej przykleic bezpośrednio do ścian obudowy, lecz do małych listewek przyklejonych do ścian obudowy (o wysokości coś między 0,5-1cm) oddalonych powiedzmy o 20cm od siebie tak, żeby materiał tłumiący nie dotykał bezpośrednio obudowy na całej długości a łączył się z nia tylko na tych listewkach.
    Dłuższa linia ma około 3m długości co po uwzględnieniu wytłumienia obudowy powinno dac rezonans 1/4 fali przy ok 30Hz. Drugi głośnik pracujący de facto w krótszej linii (o długości ok 1,9m) ma za zadanie wytłumić nieco pierwszy "antyrezonans" (ponieważ umiejscowienia tego głośnika nie można nazwac offsetem, gdyż ciśnienie wytworzone z głośnika subniskotonowego popchnie to wytworzone z niskotonowego górnego w stronę wylotu linii). Czyli suma sumarum wyjdzie mi konstrukcja 3,5 drożna.
    Niestety nie ogarnąłem jeszcze żadnego programu symulacyjnego w stopniu wystarczającym, więc jeśli ktoś miałby czas i chęć zasymulować taką obudowę byłbym wdzięczny :)

Czekam na Wasze rzeczowe uwagi i komentarze mojego projektu :)

---------- Post dodany o 11:55 ---------- Poprzedni post o 08:40 ----------

Lub jako ten nisko-średniotonowy w grę wchodza jeszcze: SB Acoustics SB23NRXS45-8 (http://www.sbacoustics.com/index.php...-sb23nrxs45-8/) oraz Seas H1471-08 CA22RNY (http://www.seas.no/index.php?option=...173&Itemid=165)

Może jakiś rysunek zdradzający więcej szczegółów, np Sd tunelu, wylotu itp. nudne detale?
    Zasadniczo temu 12" SB34NRX75-6 mimo EBP=44 dla osiągnięcia 30 Hz powinno wystarczyć z wytłumieniem 220-230 cm w zależności od ilości tego wytłumienia. W 300 cm z wytłumieniem powinien zejść w okolice 20 Hz, lecz ciszej. Lecz to diagnoza ogólna i zgrubna tak, jak pokazany szkic zamierzonej konstrukcji.

Skomentuj

wewnętrzna szerokość obudowy to 35cm, czyli za głośnikiem basowym jest ok 875cm^2 następnie 630cm^2 po zwężeniu, następnie powiedzmy 700cm^2, przy kolejnym zwężeniu 525cm^2 i na wylocie od 630-525cm^2. Jak zrobię dokładny rysunek to go też umieszcze.
      PS Waszym zdaniem dawanie drugiego nieskotonowca w celu eliminacji (częściowej) pierwszego "antyrezonansu" to dobry pomysł czy strata pieniędzy na drugi głośnik i strata na najniższym zakersie częstotliwości?
      PS Comandante W -zbudowałeś obudowę tasukową dla dużych głośników (o których chęciach pisałeś jakieś 150 stron wcześniej)?

Skomentuj

Tak jest, zbudowałem, a nawet zdążyłem rozbudować dodając drugi tunel i profile tunelów w duchu Karlsona. Nie było to wprawdzie bardzo konieczne, ale musiałem, co jakiś czas swędzi coś sprawdzić i pokombinować choćby ryzykując, że nie będzie wcale lepiej, a tylko inaczej. Opis bojów rozsiany tu i ówdzie na forum.

Skomentuj

Należy unikać montażu dwóch różnych głośników w jednej obudowie. Układ taki nie będzie działał tak, jak to opisałeś - czyli że ciśnienie generowane przez głośnik większy, zlokalizowany na początku tunelu, spowoduje, że głośnik mniejszy, umieszczony w offsecie, będzie "widział" tylko część tunelu od offsetu do jego końca. Ciśnienie generowane przez większy głośnik będzie większe (większa SD, większy skok bo i częstotliwości niższe) będzie wpływało na membranę głośnika mniejszego, który będzie wytwarzał mniejsze ciśnienie i spowoduje to zaburzenie jego pracy. Być może da się dobrać dwa takie przetworniki, że będą odpowiednio działały w takiej konfiguracji, ja jednak nie widzę takiego rozwiązania.

Dwa głośniki w jednym tunelu, w różnych jego miejscach - jak najbardziej, ale niech będą to takie same modele.

Skomentuj

dabyl, generalnie to się z Tobą zgadzam, bo najbardziej obawiam się, że ten mniejszy głośnik stałby się taką bierną membraną :/ Chociaż z drugiej strony nie wiadomo czy takie wzajemne oddziaływanie będzie pozytywne czy negatywne -nigdy przynajmniej nie widziałem takiego testu Bo z drugiej strony podchodząc do tematu takie oddziaływanie można porównać trochę do zasady działania izobarycznej obudowy (z tym, że tam stosuje się te same przetworniki a ja drugiego SB34 nie kupię, bo bas by mnie chyba zabił )

Czyli znowu mam problem z głośnikami :/ Bo chciałbym spróbowć zbudowac kolumne na w/w wstędze szczerze mówiąc, ale ją powinno się ciąć powyżej 3kHz, a nie mogę znaleźć odpowiedniego woofera, z odpowiednim Sd, żeby pracowł dobrze i z odpowiednią efektywnością w paśmie 300-3000Hz i ani wstęga ani SB34 go nie zagłuszyły :/

Skomentuj

Ja nie rozumiem trochę użycia 8 calowego głośnika. Jak już masz na dole 12 cali i uparłeś się na kopułkę średniotonową i wstęgę to niską średnicę daj jakieś 5-7 cali, czyli jakiś dobry midwoofer z dobrą średnicą. Zagra Ci to do dołu na tyle, że połączysz nisko z SB Acoustics i wystarczająco wysoko żeby połączyć to z kopułką średniotonową. Choć ja osobiście olałbym kopułkę i zamiast 4 dróg zrobiłbym 3 drogi z jakimś bardzo dobrym, specjalizowanym średniakiem (Scan 15M?). Ale jeśli już chcesz te 4 drogi to zastosuj midwoofer albo midrange, dla którego wydzielisz 5-7 litrów komory własnej z obudowy i nie będzie problemu.

I jeszcze coś, zwrotnica będzie wielka i nie może ona się znajdować na wylocie tunelu. Lepiej ją umieścić na początku tunelu, przy głośniku niskotonowym. Otwór będziesz miał duży, więc nie będzie problemu z jej wyciąganiem w razie czego.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czyli znowu mam problem z głośnikami :/ Bo chciałbym spróbowć zbudowac kolumne na w/w wstędze szczerze mówiąc, ale ją powinno się ciąć powyżej 3kHz, a nie mogę znaleźć odpowiedniego woofera, z odpowiednim Sd, żeby pracowł dobrze i z odpowiednią efektywnością w paśmie 300-3000Hz i ani wstęga ani SB34 go nie zagłuszyły :/
                Witam na innym forum
                Pisaliśmy na audiostereo w twoim długaśnym temacie, że to nie ma szans, pozwólcie, że się zacytuje:
                Szcerze mówiąc krecimy się cały czas w kółko i będziemy się kręcili dopuki nie uświadomisz sobie jednej rzeczy (upraszaczając): wielkość głośnika determinuje częstotliwość podziału.

Więc albo dajesz małe głośniki i wysoki podział http://zaphaudio.com/ZDT3.5.html , albo duże głośniki i niski podział ( http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm )

No f..ing way zeby sensownie zrobic cos innego.
                I tyle.
                ---------

nie mogę znaleźć odpowiedniego woofera, z odpowiednim Sd, żeby pracowł dobrze i z odpowiednią efektywnością w paśmie 300-3000Hz
                Nic dziwnego, że nie możesz znaleźć bo po prostu takiowego nie ma.

A co do konstrukcji 4 drożnych - widziałęś ile projektowów jest w sieci? Jak myślisz, dlaczego tak mało?

Może po prostu zrób normalny subwoofer i normalne kolumny, a basu nie zabraknie.

Skomentuj

Nie ma to jak zupelnie zieloni amatorzy biora sie za budowe skomplikowanych projektow...
                  Ja juz niemal rok mecze sie z projektem malego monitorka TL, a tu facet rzuca sie na 4 drogi z TL nie majac jeszcze na ten temat zadnego pojecia. Potem zasypywanie forum pytaniami i propozycjami zupelnie bezsensownych rozwiazan.
                  Moze lepiej skopiowac cos gotowego, lub zbudowac monitor trojdrozny na 8 calowym wooferze, a do tego dodac osobno subwoofer TL na 12 calowcu zasilany aktywnie. Nie widze innej drogi pogodzenia tak skomplikowanych i trudnych tematow.

Skomentuj

Nie uparłem się na 4 drogi -po prostu nie znalazłem optymalnego połączenia wstęgi i 12" -te niby gotowe projekty są mimo wszystko na tyle inne, że nie da rady ich od tak skopiować, a poza tym co to za przyjemność "ctrl+c ctrl+v"
                    Pogromco mitów -piszesz od tak, że nie mam zielonego pojęcia co robię -po którym moim tutejszym wpisie to wywnioskowałeś? Czy z góry zakładasz, że jak ktoś nie ma 3895 postów na forum, to znaczy, że urodził się wczoraj i czytać nie potrafi, bo przecież jakby potrafił czytać to by i pisał, trochę pokrętna logika. A to, że nie jestem na tyle bogaty, żeby kupić sobie 100 głośników i każdy przebadać i tylko na podstawie własnych pomiarów znaleźć te właściwe, to póki co nic na to nie poradzę, a właściwie staram się poradzić -pytając innych ludzi, którzy potencjalnie mogli coś słyszeć/robić. BTW Twój wpis był bardzo merytoryczny, normalnie jak przystało na profesjonalnego zaawansowanego użytkownika. I nie, nie czepiam się Twojego doświadczenia, bo w tym temacie wniosłeś naprawdę dużo, ale nie niszcz człowieka na podstawie... No właśnie, na jakiej podstawie?

A teraz tak już żeby nie robić offtopu -jeszcze przed kupnem basowca kupiłem szerokopasmówkę, którą (po "amatorsku" oczywiście) pomierzyłem w profesjonalnej (tak na przekór) komorze bezechowej przy użyciu systemu Pulse. Oto wyniki (składane na szybko): http://pokazywarka.pl/xnwzv6/ (linia czarna 0st, czerwona 30st, niebieska 60st), więc jak widać charakterystyka nie jest ani wybitnie płaska ani skuteczność nie jest powalająca, dlatego metodą prób i błędów nie chcę kupować to kolejnych głośników tylko na podstawie, mało konkretnych danych.

Dlaczego wstęga? Otóż sam nie jestem do końca przekonany, ale raz ją słyszałem (niestety niezbyt długo, dlatego nie jestem w 100% przekonany) i grała po prostu rewelacyjnie (w przeciwieństwie do reszty pasma). A ta wstęga ma aż 94dB skuteczności, więc o 4-5 mniej niż ta szerokopasmówka (Sd=94cm^2, Xmax=3mm, Pmax=28/56W @8ohm)

Ale odbiegliśmy od tematu samej linii -właśnie z tego wątku wyczytałem, że im więcej zakrętów, tym bardziej tłumi się fala, dlatego wstępnie zrezygnowałem z mojego pierwszego projektu na rzecz minimalnej ilości zakrętów linii. Za tym faktem jest większa efektywność i niższe zejście, ale większy dołek przy "antyrezonansie" czego chciałem uniknąć. BTW -w Waszych liniach -mocno przeszkadza w słuchaniu pierwszy "antyrezonans"? Czy może okolice 80-120Hz w praktyce są i tak podbijane przez pomieszczenie wystarczająco, by wygładzić charakterystykę?

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      5-7 cal
                      Tylko on nie wyrobi się przy tym 12 cali :) i o to się cała sprawa rozchodzi :)
                      Kolega się w kopał z tym 12 cali i jeszcze chce to w linie wsadzić co przy tym głośniku praktycznie nie ma sensu.
                      Chyba chce wygrać konkurs na najdziwniejsze kolumny roku

Za tą kwotę co chce przeznaczyć (chyba nie zdaje sobie sprawy że koszt głośników to pikuś ) zrobił by spokojnie wypasioną konstrukcje na L26, w18 i jeszcze na fajną kopułkę by mu zostało

---------- Post dodany o 19:58 ---------- Poprzedni post o 19:52 ----------

Zamieszczone przez scitsuocA Zobacz posta
                      Pogromco mitów
                      to meloV8 na AS.

Kolego nie masz nawet podstaw co wielokrotnie udowodniłeś w swoim temacie na AS, Porywasz się nie z motyką nie tylko na księżyc ale nawet na plutona i jedyne co jesteś wstanie zrobić to Ctr+V takie są niestety fakty. widać nie wyciągnąłeś żądnych winsoków z tematu na AS ani niczego się z niego nie nauczyłeś.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Tylko on nie wyrobi się przy tym 12 cali
                        Ta 12'stka SB Acoustics ma 90dB. Ścianka przednia będzie szeroka, więc BS trochę go tu wspomoże. Poza tym to 3-way. Filtr średniego trochę pomoże na efektywności. Wystarczy mu midwoofer z efektywnością ok 88-89dB i powinno dać się skleić. Np AC130Mk2, ma 90dB i do 3k z łagodnym filtrem od góry i później pułapką powinien dać się skleić.
                        Da się zrobić taki zestaw. Poza tym ja mam takie wrażenie, że TL'ka zabiera trochę efektywności. A AC130Mk2 mam akurat na sprzedaż w dobrej cenie

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        L26, w18 i jeszcze na fajną kopułkę by mu zostało
                        Chętnie bym posłuchał w takiej konfiguracji, albo z wysokim Morelem, albo z wysokim Scanem, najlepiej berylowym (mam okazję z tą kopułką trochę pracować - cięta na 2kHz jest niesamowita). A L26 leżą na szafce, dziś przyszły, będę do nich robił TLkę :)
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi -a jaki kształt linii transmisyjnej planujesz do L26?

Skomentuj

LuSzTi -a jaki kształt linii transmisyjnej planujesz do L26?
                            Nie wiem jeszcze, będę badał różne tunele. Z wylotem z przodu na dole i z wylotem u góry. Różne offsety. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Sam tunel będzie miał ok 2-2,2 metra długości.

Skomentuj

chodziło mi bardziej, czy będziesz dążył do minimalizacji zakrętów linii czy wręcz przeciwnie robiąc dużo krótkich łamanych tuneli.
                              A co do zwrotnicy i jej umiejscowienia -wiem, że będzie duża i póki co jedyne co wiem to to, gdzie nie będzie -miejsce za głośnikiem odpada tylko z jednej przyczyny -bawiąc się (strojąc) zwrotnicę musiałbym co chwile wykręcać niskotonowy głośnik. Pomijam już, że musiałbym za każdym razem wkręcać i wykręcać 8 śrub lub wkrętów, ale z czasem by się wyrobiły i nie trzymały wystarczająco głośnika.

Skomentuj

chodziło mi bardziej, czy będziesz dążył do minimalizacji zakrętów linii czy wręcz przeciwnie robiąc dużo krótkich łamanych tuneli.
                                Jedno, góra dwa załamania o 180 stopni.

A co do zwrotnicy i jej umiejscowienia -wiem, że będzie duża i póki co jedyne co wiem to to, gdzie nie będzie -miejsce za głośnikiem odpada tylko z jednej przyczyny -bawiąc się (strojąc) zwrotnicę musiałbym co chwile wykręcać niskotonowy głośnik. Pomijam już, że musiałbym za każdym razem wkręcać i wykręcać 8 śrub lub wkrętów, ale z czasem by się wyrobiły i nie trzymały wystarczająco głośnika.
                                Bo do strojenie zwrotki to się kable wypuszcza na zewnątrz i zwrotkę się ma na wierzchu. A później finalną już zwrotkę za głośnik, w miejsce gdzie tunel jest najszerszy.

Skomentuj

Nie uparłem się na 4 drogi -po prostu nie znalazłem optymalnego połączenia wstęgi i 12" -te niby gotowe projekty są mimo wszystko na tyle inne, że nie da rady ich od tak skopiować, a poza tym co to za przyjemność "ctrl+c ctrl+v"
                                  Pogromco mitów -piszesz od tak, że nie mam zielonego pojęcia co robię -po którym moim tutejszym wpisie to wywnioskowałeś? Czy z góry zakładasz, że jak ktoś nie ma 3895 postów na forum, to znaczy, że urodził się wczoraj i czytać nie potrafi, bo przecież jakby potrafił czytać to by i pisał, trochę pokrętna logika. A to, że nie jestem na tyle bogaty, żeby kupić sobie 100 głośników i każdy przebadać i tylko na podstawie własnych pomiarów znaleźć te właściwe, to póki co nic na to nie poradzę, a właściwie staram się poradzić -pytając innych ludzi, którzy potencjalnie mogli coś słyszeć/robić. BTW Twój wpis był bardzo merytoryczny, normalnie jak przystało na profesjonalnego zaawansowanego użytkownika. I nie, nie czepiam się Twojego doświadczenia, bo w tym temacie wniosłeś naprawdę dużo, ale nie niszcz człowieka na podstawie... No właśnie, na jakiej podstawie?
                                  Wlasnie te blisko 4000 postow na forum swiadczy o tym, ze o czyms pisze i staram sie pomagac ludziom jesli cos moge pomoc. Jednoczesnie widzialem juz nie raz posty podobne do Twojego, jak to ludzie chca robic cuda na kiju nie majac wiedzy chocby teoretycznej. To ze na forum AS i tu ludzie odpisuja Ci to znak, ze chca Ci pomoc ale jednoczesnie namawiaja Cie do wybrania drogi z jaka sobie poradzisz, a inni juz ja przeszli.

Twoj pomysl z uzyciem glosnika 8 calowego w tym samym tunelu z glosnikiem 12 calowym nie ma prawa bytu. Laczyc mozna glosniki tylko o tych samych parametrach, poza tym ich odleglosc przeciez tez ma znaczenie dla rozbicia rezonansow. Suma sumarum wychodzi i tak na to, ze rezonansow sie nie pozbedziesz, bo nie ma takiej mozliwosci. Jesli koniecznie upierasz sie na obudowe TL, to mozesz ja zrobic dla glosnika 12 calowego w formie najbardziej typowej znanej od lat, to jest linii cwiercfalowej, zwezajacej sie. Tak jak napisalem wczesniej - zastosowalbym osobne panele aktywne do zasilania takich subwooferow. Dalsze 3 drogi zamknac w jakis sprawdzony projekt 3 drozny w obudowie zamknietej ( mniej problemow przy zgrywaniu z TL ).
                                  Majac osobne moduly basowe TL, mozesz zaprojektowac je dowolnie, ich ksztalt nie bedzie ograniczany przez reszte glosnikow, ktore tez trzeba by bylo gdzies w tego smoka zabudowac.

Obudowa dla 12 calowego glosnika, ktora realnie odtworzy 20hz i nizej musi byc duza, tutaj masz przyklad http://www.hifi-forum.de/viewthread-188-2179.html

Skomentuj

A którędy kable do wyprowadzenia zwrotnicy? Mają iść przez całą linię przez prawie 3 metry? Trochę słaby pomysł. A przy głośniku też nie da rady bo jak będzie przykręcony do obudowy to nawet nitka nie powinna się zmieścić
                                    Miejsce nad którym jeszcze się zastanawiam to z tyłu obudowy za średniotonowym głośnikiem i wtedy odkręcana tylna ścianka.

A co do linii -czym chcesz ją wygłuszyć? Ja pierwotnie chciałem wełną owczą, ale z tego co czytałem gąbka piramidkowa daje podobne rezultaty, a jest jednak tańsza. Więc gąbkę chce dać na listewkach na ścianki obudowy tak jak na rysunku z poprzedniej strony i sam środek linii zostawić pusty.

---------- Post dodany o 22:24 ---------- Poprzedni post o 22:12 ----------

Pogromco mitów -tak jak pisałem -nie kwestionuję Twojej wiedzy bo sam na jej podstawie wyciągnąłem wiele wniosków (głównie jeśli chodzi o wytłumienie obudowy).
                                    Co do układu i ilości głośników -konstrukcja modułowa (monitor+sub) ma prawie same zalety, zgadza się, ale z kilku powodów chcę/muszę mieć wszystko w jednej obudowie. Pierwotnym moim zamysłem (do którego pewnie wrócę) będzie konstrukcja 3 drożna gdzie średniotonowy i wysokotonowy będą odseparowani w swojej części obudowy a basowiec w linii. Dzięki za link, chyba po raz pierwszy ktoś pokazał mi link do strony, której wcześniej nie czytałem :) Zdaję sobie sprawę z wielkości obudowy. Mam nadzieję w najbliższych dniach zrobić obudowę testową i spróbować podłączyć moją szerokopasmówkę ciętą na razie dla próby cyfrowo przy 300Hz i podłączyć z SB34 i przekonać się czy wywieje tego TB czy nie Chociaż zważywszy na fakt, że cicho słucham muzyki może te 28W max dadzą radę od 300Hz, ale już nie chcę spekulować, po prostu sprawdzę. Ostatecznie nie mam nic (oprócz obudowy testowej i weekendu) do stracenia, skoro oba głośniki już mam

Skomentuj

A którędy kable do wyprowadzenia zwrotnicy? Mają iść przez całą linię przez prawie 3 metry? Trochę słaby pomysł.
                                      A powiedz mi tak szczerze - czemu to słaby pomysł? Bo co się stanie? Jak masz jakieś normalne kable a nie stary kabel telefoniczny pamiętający czasu PRLu to jaki problem, że te kable będą miały 3m? Poza tym 3 metry tunelu wydaje się być jednak za dużo...ale co tam ja wiem.

A co do linii -czym chcesz ją wygłuszyć?
                                      Kilkanaście postów w tył jest moje opracowanie na temat materiałów tłumiących, jest też coś na temat kształtu tunelu, jak cofniesz się jeszcze bardziej to znajdziesz REWELACYJNE opracowanie Pogromcy na temat offsetu. Warto się z tym zapoznać.
                                      Ja używam miksu filcu, gąbki (jest ukształtowanie nie ma znaczenia, ważna jest jest objętość, może być gładka, będzie tańsza) i ovaty tapicerskiej.

Pierwotnym moim zamysłem (do którego pewnie wrócę) będzie konstrukcja 3 drożna gdzie średniotonowy i wysokotonowy będą odseparowani w swojej części obudowy a basowiec w linii.
                                      Ja zbudowałem coś takiego: http://diyaudio.pl/showthread.php/19...-way-by-LuSzTi

Skomentuj

Mają iść przez całą linię przez prawie 3 metry? Trochę słaby pomysł. A przy głośniku też nie da rady bo jak będzie przykręcony do obudowy to nawet nitka nie powinna się zmieścić
                                        Czarno widzę realizację tak skomplikowanego projektu, jak nie przychodzi Ci do głowy banalne rozwiązanie - wywiercenie otworu w surowej obudowie i uszczelnienie go jakimś kitem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X