Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB12 - linia transmisyjna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A to zaczyna sie koncert zyczen...? Ludzie probuja wytlumaczyc kilka rzeczy, marnuja swoj cenny czas a tu od tak nagle wywalamy? Moze sie kolega zastanowi zanim cokolwiek zacznie pisac...

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Skomentuj

Kolega nie uzyskał przytaknięcie na jego dziwne pomysły to się wziął i obraził...:razz:
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie koncert życzeń -widzę jak ten temat drażni forumowiczów, a ja złośliwy nie jestem, więc i nie chcę ludzi denerwować. Moje pytania owszem -dla Was wydawały się dziwne/głupie, ale spowodowane były natłokiem czasami sprzecznych informacji. Przeczytałem temat o budowie linii transmisyjnej -ten niekończący się, na którym to zacząłem wątek, przeczytałem różne pdf'y znalezione w sieci jak i 3 książki drukiem pisane, dotyczące interesującego mnie zjawiska. Nie pisałem o rzeczach znanych, logicznych czy o tym co już wiem, bo o tym jest dużo w głównym wątku o TL. Szczerze? Żadne z przytoczonych tutaj pytań nie było mojego autorstwa. Sam byłem scepytcznie nastawiony do tych pomysłów o których pisałem, dlatego się pytałem, żeby zweryfikować wiedzę zdobytą gdzie indziej.
        Inną kwestią jest to, że pytania były formułowane w ten sposób, że kwestie: "czarno to widzę", "kompletny brak wiedzy" itd mogliście sobie darować, ale jeśli poczuliście się bardziej dowartościowani to pisząc to ok, chociaz uważam to za nie w porządku i dlatego prosiłem o zamknięcie tematu. BTW -krócej, łatwiej, szybciej i mniej stresowo mozna było na te dziwne moje pytania odpisac tak/nie (przynajmniej niektóre)
        Co do informacji przydatnych -było takowych 8 postów i nawet je sobie zapisałem, pozostałe dotyczą raczej tego o czym pisałem przed chwilą. Jesli moderator miałby chęci i czas to mógłby zostawić te 8 wartościowych wypowiedzi, ale wiem, że łatwiej usunąć wszystko, dlatego już nie chciałem proponowac przefiltrowania wątku.
        Dziwi mnie tylko fakt nazywania pomocy pisząc przeważnie o domniemanej czyjejś niewiedzy.
        Druga kestią, dlaczego myślałem o wyczyszczeniu tematu jest to, że przechodzę do fazy budowy i wszystkie eksperymenty będa pomierzone i będą miały się nijak do "Nie ma to jak zupelnie zieloni amatorzy biora sie za budowe skomplikowanych projektow..." i takich tam tekstów.
        Pozdrawiam

@ LuSzTi -na nikogo sie nie obraziłem :) Akurat Twoich postów w tych 8u rzeczowych jest najwięcej i za to tobie dziękuję :)
        A wątek chce przeczyścić, żeby jak będę wrzuciał pomiary, projekty itp ktoś kto dopiero dotarł do wątku nie musiał przebijać się przez 5 stron "wprowadzenia". chodzi mi tylko o czytelność.

Skomentuj

O widze jakies gorzkie zale. Kolego, pozwol ze cos Ci powiem-napisze. Twoje pytania wynikaja wylacznie z niewiedzy. Jesli ktos o cos pyta, to dlatego ze czegos nie wie, lub nie jest tego pewien, co niby wie. Nikt nie jest omnibusem zeby wszystko wiedziec wiec sie nie spinaj, ze ktos Ci wytyka braki. Dostales na tacy konkretne porady od zaawansowanych uzytkownikow tutaj i na forum AS, a mimo to dalej starasz sie drazyc temat, na ktory wlasnie nie masz pojecia. Niby cos tam przeczytales, juz cos wiesz, a dalej zalewasz nas po prostu glupimi pomyslami. Potem sie obrazasz, ze ktos Ci pisze, ze nie masz wiedzy, ale nie widzisz jakos tego, ze ktos Ci sie dobrze doradzic. Zastanawiam sie czy wiekszosc z tych porad, to nie sa po prostu porady z litosci, bo juz ludziom Ciebie szkoda, ze mowia Ci co masz zrobic zeby bylo najlepiej, a Ty dalej swoje.

Skoro jestes tak pewny swoich pomyslow, to wlasnie rusz sie do pracy, przedstaw prototypy i ich pomiary. Wtedy bedzie o czym pisac, bo narazie to sie krecisz w kolko i ludzie juz nie maja ochoty w kolko sie powtarzac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            rusz sie do pracy, przedstaw prototypy i ich pomiary
            Tak dokładnie zrobię, dlatego chciałem usunąć offtop z wątku :)
            i już koniec offtopu z mojej strony. I ja się nie obrażam bo i nie mam o co, pisałem o tym wcześniej. Nie wiem jak mam dosadniej określić różnice między oczyszczeniem, przefiltrowaniem, chęcią zostawienia przydatnych informacji od offtopu :/

PS przykład przydatnej informacji:)

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Offset na 1/3 nie pozwala na ukladanie sie polowki fali. Rezonans polfalowy jest bardzo slaby przez co zostaje tylko cwiercfalowy i kolejne jego silne harmoniczne.
            Natomiast komora za glosnikiem obnizy rezonans falowodu oraz nieco przygasi rezonans polfalowy i harmoniczne. W tej wersji znacznie latwiej poradzic sobie z rezonansami. Wlasnie dlatego taka wersja TL byla chetnie stosowana przez IMF, czy KEF'a.

Skomentuj

Nie na temat...

Rada żebyś dał sobie z czymś spokój wcale nie jest taka głupia lub złośliwa bo wynika z doświadczenia. Po prostu koncepcja od początku jest zbyt ambitna i zbyt mało realna dla kogoś kto zaczyna zabawę. O ile pamiętam jeszcze z wątku o linii to miało 4 way w LT. Czy można sobie bardziej skomplikować życie? Pewnie tak ale po co?

Naczytałeś się o liniach i myślisz, ze jest to złoty środek. Tak niestety nie jest. Po pierwsze nie da się tego wszędzie zastosować. Ja np nie rozumie chęci stosowania LT dla średnio tonowego bo ta koncepcja wg mnie nie ma absolutnie żadnych korzyści. Za to ma sporo wad które można dostać w prezencie przy źle zaprojektowanym tunelu.

A nawet jak się uda dobrze zrobić tunel to gdzie są te korzyści, co on ma dać przy tonach średnich? Przecież nie poprawi odpowiedzi impulsowej skoro można zrobić obudowę zamkniętą o Qtc=0,5 i mieć najlepsza odpowiedź z możliwych.
              Poprawi wytrzymałość mocową? Może tak ale po co? Równie w tym celu można zastosować bas reflex. Zresztą Czy 15-18cm nisko-średnio tonowiec a takie najczęściej stosuje się obecnie dla tonów średnich, filtrowany przy 200-300 Hz nie poradzi sobie z tą "mocą tonów średnich" ? Pewnie, że sobie poradzi, nawet bez żadnej obudowy.

Proste rozwiązania spisują się znakomicie i można z nich wyciagnać bardzo dobrze brzmienie. A do skomplikowanych trzeba "konstruktorsko dorosnąć".

Skomentuj

No właśnie. Słuchaj się Yoshiego i zrób tak jak Ci kiedys napisałem. Średniotonowy w małej zamkniętej (Jaka tak pasuje do tego średniaka jakiego użyjesz) a taka małą komorę closed wbuduj jakoś ładnie w linię dla niskotonowca. A najpierw rozpocząłbym robienie prototypów dla niskotonowca. Wymyśl sobie szerokość i wysokość a głębokość prototypu będziesz zmieniał poprzez przykręcanie deski tylnej oraz przegrody/przegród środkowych. twój temat nie jest dla mnie jakiś super dziwny ale nie zapuszczaj się na głęboką wodę i zrób w układzie trzydrożnym tylko jedną linię dla tego głsnika który naprawdę potrzebuje niższego zejścia - czyli niskotonowca.

odpowiedzieć musisz sobie na jedno pytanie. Czy chcesz mieć najniższe możliwe zejście z tego niskotonowca, którego użyjesz czy nie mieć problemów z okiełznaniem harmonicznych przy testach wytłumienia. Jak to pierwsze to głośnik ustawiasz na samym początku linii. Jak to drugie to stosujesz dosyć duży offset kosztem podwyższenia się rezonansu tunelu.
                Last edited by gooralesko; 03.10.2012, 14:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                  Jak to drugie to stosujesz dosyć duży offset kosztem podwyższenia się rezonansu tunelu.
                  W rzeczywistosci zupelnie niezauwazalnie, mozna powiedziec nawet, ze nie powoduje zadnych zmian.

Skomentuj

W symulacjach Lusztiego widziałem duże zmiany. -6dB przesunęło się o kilka Herców do góry czyli inaczej mówiąc nie było tak niskiego zejścia jak z aplikacji z głośnikiem na początku tunelu.

O tym obrazku mówiłem

No i z tych wykresów można jeszcze zauważyć, że im dłuższy tunel plus głósnik na początku tunelu tym -6dB jest najniżej. A raczej górka przed rezonansem tlki ma największe natężenie (Wykres 1)
                    Last edited by gooralesko; 03.10.2012, 15:05.

Skomentuj

Ja tu nie widze zadnych zmian. Zobacz na dolek z charki glosnika z cz. okolo 35hz ( cholerny SW, nigdy nie widac dokladnie ). Na kazdym z pomiarow jest w tym samym miejscu. To jest dowod na to, ze strojenie tunelu sie nie zmienia.

Skomentuj

Nie jest na kązdym wykresie w tym samym miejscu. Raz jest w okolicach -50dB a innym razem koło -60dB. jest tez wykres gdzie jest przy -55dB. Punktem odniesienia jest 50Hz ustawione na skali SPLu identycznie w każdym wykresie. Natomiast górka rezonansowa znajdje się na różnych wysokościach. na pierwszym wykresie ma najwyższe natężnie i to jest własnie obudową dająca najniżej umieszczone -6dB.

Skomentuj

Napisales tak: "Jak to drugie to stosujesz dosyć duży offset kosztem podwyższenia się rezonansu tunelu. " Czyli piszesz, ze po zastosowaniu offsetu rezonans podwyzszy sie, zmieni swoje miejsce. Ja odpowiedzialem, ze reznonas cwiercfalowy nie zmienia swojego miejsca w zadnym z wymienionych pomiarow Lusztiego, caly czas jest w tym samym miejscu.

Tobie najwyrazniej chodzilo o poziom dB w danym pasmie czestotliwosci i to faktycznie jest inne dla roznych tuneli.

Skomentuj

Plan jest taki:
                            - zewnętrzna obudowa o wymiarach zewnętrznych 125x35x45 (wys/szer/gł) -są to wymiary dla MDFu 16mm dla obudowy testowej (specjalnie zostawiam sobie kilka cm do dodania dla obudowy właściwej, która będzie z grubszych MDF'ów)
                            - wygospodaruje miejsce dla wstęgi i TB W5 (zostawiam na próbę tą szerokopasmówkę -nie zależy mi na dużym maksymalnym poziomie głośności -sam słucham cicho muzyki, dlatego właśnie chcę wzmocnić te 20Hz linią transmisyjną, bo przy cichym słuchaniu muzyki stosunek basu do reszty jest odczuwalnie inny niż przy słuchaniu "Vmax")
                            - wstępne wytłumienie -gąbka stożkowa o max wysokości 6cm -na każdej ze ścianek (prześwit zawsze zachowany -minimum 2cm licząc od końca piramidek). Zastanawiam się też nad zrobieniem czegoś na wzór drabiny na środkowych ściankach -jak kiedyś ktoś jednorazowo wspomniał -wyglądałoby to podobnie do rury od odkurzacza -lekkie zawężenia co kawałek -ponoć niweluje rezonanse (piszę ponoć, bo o tym czytałem, nie jest to moja teza i postaram sie to zweryfikować pomiarami).
                            - przygotuję kilka projektów wnętrza kolumny -podobne co u LuSzTi'ego + http://diyaudio.pl/showthread.php/13...wostki/page209 #2087
                            - w prototypie nie, ale docelowo ścięte boczne ścianki
                            - średniotonowy wysunięty do przodu o ok 2cm w celu wyrównania środków akustycznych głośnika wstęgowego z TB
                            - zacząłem zastanawiać się nad zwrotnicami aktywnymi, ale w tym temacie uczciwie przyznaję, że jestem póki co zielony. Jeżeli tradycyjne filtry II lub III rzędu

Budowę chciałem zacząć w ten weekend, ale nie wiem czy dam radę, bo pilna robota mi wyskoczyła :/

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                              W symulacjach Lusztiego widziałem duże zmiany.
                              To nie są symulacje a pomiary z komory akustycznej. Proszę o nie wprowadzanie w błąd!
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Pomyliło mi się, przepraszam. I nie krzycz!

Skomentuj

mam jednak jeszcze do Was pytanie -czy wstęgowy Dayton pt2c-8 może być umieszczony w linii transmisyjnej basowca? Bo do obudowy przy ściance docelowej wystawałby do środka może kilka mm. Tylko z drugiej strony nie wiem czy fala dźwiękowa nie wzbudzi obudowy wstęgi i nie zakłóci jej prawidłowej pracy?

Skomentuj

A zdajesz sobie sprawę, że tweetery to sa konstrukcje zamknięte? Czyli inaczej mówiąc mają wymagany litraz zamknięty szczelnie w tylnej stronie głośnika i komora rezonansowa basowca nie wpływa na tweetera w żaden sposób.

Skomentuj

Owszem wiem i teoretycznie masz rację, a praktycznie w większości markowych konstrukcji wysokotonowce są albo razem ze średniotonowym albo we własnej osobnej obudowie. Zastanawiam się po prostu czy to ma sens tylko w wywindowaniu ceny, ładnego napisu w broszurce czy może jednak można to jakoś uzasadnić.

PS obliczyłem, że dla wyrównania czasowego powinienem średniotonowy wyciągnąć na przedniej ściance o 2,7cm, to trochę dużo. Czy ma ktoś porównanie czy takie wyciągnięcie głośnika do przodu w praktyce daje poprawę zgrania głośników czy to tylko poprawia samopoczucie konstruktora, że zrobił coś tak jak wyliczył?

Skomentuj

"Powiedzieliście co chcieliście powiedzieć ja i tak zrobię co uważam za słuszne."

Ile razy mamy jeszcze Ci powtarzać ?
                                        Po co piszesz i pytasz nas o zdanie jak masz wszystkie rady w głębokim poważaniu ?
                                        Jaki jest tego sens ?
                                        Powiedz mi ?

Zamieszczone przez scitsuocA Zobacz posta
                                        sam słucham cicho muzyki
                                        Przecież to się kupy nie trzyma . To po co kupujesz taki głośnik niekotonowy i budujesz takie wielkie kolumny ?
                                        Ten głośniki i takie kolumny są właśnie po to żeby osiągać duże poziomy SPL w dużych pomieszczeniach.
                                        Napisz gdzie to chcesz postawić bo zaraz się okaże że 9m kwadratowych :biggrin:
                                        Przecież miałeś na AS symulację głośnika w LT widziałeś jak to wygląda.
                                        Zamieszczone przez scitsuocA Zobacz posta
                                        PS obliczyłem, że dla wyrównania czasowego powinienem średniotonowy wyciągnąć na przedniej ściance o 2,7cm, to trochę dużo. Czy ma ktoś porównanie czy takie wyciągnięcie głośnika do przodu w praktyce daje poprawę zgrania głośników czy to tylko poprawia samopoczucie konstruktora, że zrobił coś tak jak wyliczył?
                                        Ale co Ty piszesz co sobie policzyłeś ? Nic nie możesz sobie policzyć bo musisz zmierzyć ! i bynajmniej nie linijką :P

Ja mam dość.

Skomentuj

no zmierzyłem z dokładnością +/- 1mm (bynajmniej nie linijką) i moje pytanie jest nadal aktualne. I pytanie jak najbardziej serio, bo mało producentów sprzętu coś takiego stosuje.

BTW dlaczego uważasz, że duże głośniki są TYLKO do głośnego słuchania muzyki? Uważasz, że w profesjonalnych studiach nagraniowych używających większe głośniki niż 12" ludzie robią ze wzmacniaczy kaloryfery rozkręcając je tyle ile fabryka dała? Jakbym chciał budować głośniki na zasadzie łup łup oby mocniej/głośniej wiwat sąsiedzi, to bym sobie altusy na STXach postawił -niestety jestem pokrojem melomana, który uważa, że dobry sprzęt potrafi też dobrze zagrać cicho, a nie dopiero jak się rozkręci do poziomu: "Dobra dobra stary -twój sprzęt gra super miodzio, ale weź już wyłącz, bo nie daję rady i zaraz ogłuchnę"
                                          Last edited by scitsuocA; 04.10.2012, 21:55.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X