Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB12 - linia transmisyjna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez scitsuocA Zobacz posta
    BTW dlaczego uważasz, że duże głośniki są TYLKO do głośnego słuchania muzyki?
    Raven1985 już Ci pewnie nie odpisze, więc w kilku słowach - wynika to z prostych praw fizyki, po prostu duże głośniki z dość ciężkim układem drgającym i sztywnymi resorami potrzebują większej dostarczanej mocy.
    Mimo silnego magnesu przy małych mocach nie będą prawidłowo odtwarzane tzw. mikro detale oraz wystąpi w pewnym stopniu zjawisko kompresji dźwieku. Każdy głośnik pracuje optymalnie w określonym zakresie dostarczanej mocy i nie chodzi tutaj tylko o zniekształcenia.

Skomentuj

O zniekształceniach w funkcji wychylenia układu drgającego (czyli de facto dostarczonej mocy):
      http://diyaudio.pl/showthread.php/18...-funkcji-mocy.
      Wraz ze wzrostem mocy rosną np. THD: (pomiary wysokotonwóki wykonane przez Yoshiego, moce kolejno 0,125W, 0,25W, 0,5W):

THD.jpg

Tutaj też kilka informacji:

Tutaj były testy wielu wymienionych na stronce "paczek", ale teraz coś rysunków i wykresów nie widać:/
      http://www.avtalk.co.uk/showthread.php?t=12281 W każdym bądź razie tam też widać było każdorazowy wzrost zniekształceń wraz ze wzrostem podawanej mocy.

Skomentuj

Nie na temat...
        No właśnie Racjonalny a Ty nic tylko ta moc i moc, kilowaty niedługo bedziesz zaprzegać do napędu kolumn haha

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          No właśnie Racjonalny a Ty nic tylko ta moc i moc, kilowaty niedługo bedziesz zaprzegać do napędu kolumn haha
          Ty bezczelny kłamco! Dobrze wiesz, że nie o kilowat, a o pół kilowata chodzi, a mimo tego mnie oczerniasz propagując fałszywe informacje:flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
            Mimo silnego magnesu przy małych mocach nie będą prawidłowo odtwarzane tzw. mikro detale
            To raczej mit kolejny ale nie chce mi się obalać :P

Podsumujmy ten temat .Kolega chce zrobić:
            Ogromne kolumny z:
            - głośnikiem 12 cali na basie za 1kPLN
            - z wątpliwej jakości 15cm szerokopasmowcem na środku
            - na górę dać wstęgę do tego badziewną
            - niskotonowca che wsadzić w linię
            - średniaka oczywiście też i to jaką !
            - wszystko ma być na filtrach 1 rzędu a jak !
            - tego 12 cali chce ciąć na 300Hz (i myśli że mu się to uda )
            - chce zrobić wyrównanie czasowe oczywiście (chociaż nie wie po co )
            - zwrotnica ma być aktywna (chociaż cienki jest z elektroniki)
            - konstrukcja ma być wzorowana na Jenzen Troels-a
            - a wszystko po to żeby sobie cicho plumkania posłuchać

:biggrin:

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
            Tutaj też kilka informacji:
            Ooo kiedyś to właśnie wklejałem tutaj :)

Nie na temat...

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            I mnie w to wrabia . Przy mojej obecnej wadzę będę musiał chyba z 5 tragarzy zatrudnić przy pracach :P

A taką mocą to ja bym mógł pokój ogrzać... w sumie to i tak 99% tej mocy podgrzewa pokój :P

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
            Ty bezczelny kłamco! Dobrze wiesz, że nie o kilowat, a o pół kilowata chodzi, a mimo tego mnie oczerniasz propagując fałszywe informacje
            W sumie 1KW z obu kanałów :flapper:

Skomentuj

raven1985 -słyszałeś kiedyś tą wstęgę? Bo ja tak i tylko dlatego się nad nią zastanawiam
              i w większości postulatów się mylisz i sam nie czytasz ze zrozumieniem

Skomentuj

Nie na temat...
                To raczej mit kolejny ale nie chce mi się obalać :P
                Obal, obal, ja z chęcią poczytam :)

Co do tekstu o dużych głosnikach i cichym słuchaniu miałeś na myśli spl, który jest ilorazem powierzchni mmebrany i wychylenia liniowego, a więc do niwielkich natężeń dźwieku wystarczą małe głosniki, które po kompensacji bafflestepu dadzą niższą efektywność i tak wystarczającą do cichego słuchania, ale mi długie zdanie wyszło, nie wiem, czy ktoś się połapie.

Acousticus, Raven może nagiął dwa fakty (głośniki robisz z dużym basowcem, bo czujesz niedosyt po powrocie z koncertu i odsłuchu w domu, a z filtrów pierwszego rzedu na szczesci zrezygnowałeś), ale...!

...ale może wydaje Ci się, że zrobiono tu nagonkę na Ciebie i twój nietypowy pomysł, ale szczerze mówiąc nikt nie chce dla Ciebie źle. Sprawa wygląda tak, że my wiemy z doświadczenia, że to nic dobrego nie wyjdzie, a Ty chcesz się o tym przekonać na własnej skórze. Z jakiego innego powodu ktoś miały odwodzić Cię od tego pomysłu? Z zazdrości? Przez fakt uczestnictwa w wielkim międzynarodowym spisku przeciwko ludziom wyłamującym się z utartych i jedynie słusznych sposobów budowania kolumn?

Skomentuj

Ludzie bez doświadczenia zawsze szukają dobrego brzmienia nie tam gdzie ono jest. Mają tendencje do wyolbrzymiania rzeczy nieistotnych i zaniedbywania rzeczy ważnych. Tak już musi być . Na nich żyją firemki audiofilskie produkujące gadżety pokroju podstawka pod kabel, pasta do styków albo złocone przewody HDMI. Niewiedza jest błogosławieństwem dla tej branży.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                    Co do tekstu o dużych głosnikach i cichym słuchaniu miałeś na myśli spl, który jest ilorazem powierzchni mmebrany i wychylenia liniowego,
                    Pewnie przeczytam, że cię obrażam, ale nie jest to iloraz, a iloczyn.
                    Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                    Obal, obal, ja z chęcią poczytam:)
                    Dowody w postaci wyników pomiarów są w podlinkowanych przeze mnie materiałach.

Skomentuj

tomq88 -owszem, słuchałem tej wstęgi dość krótko, ale jej dźwięk mi się podobał. Jej pomiary, które KRzysiekA opublikował na AS też są ok, więc dlaczego badziewna wstęga?
                      wątpliwej jakości szerokopasmowiec -pomiary również nie wyglądają źle, a po odfiltrowaniu raczej spełni swoje oczekiwania.
                      średniak nie będzie siedział w takiej linii jak rysowałem -to było tylko pytanie czy warto
                      cieszę się, że ktoś zauważył, że z filtrami I rzędu dałem sobie spokój :)
                      300Hz odcięcie dla basowca -wow, nareszcie coś zgodnego z prawdą -tak uważam, że uda mi się odciąć go w tej okolicy. Niby dlaczego miałoby się nie dać? Bez przesady -zniekształcenia przy 300Hz raczej nie są zbyt duże w tym głośniku. Nie ja jeden tak robię
                      wiem po co robi się wyrównanie czasowe -pytałem tylko czy to tak mocno słychać, bo nigdy akurat nie porównywałem z i bez, a niewiele firm nawet to stosuje.
                      zwrotnica aktywna może kiedyś będzie, to prawda, ale nie daje się za nią pociąć, bo aktywnej faktycznie jeszcze nie robiłem. I nie dlatego żebym był aż taki cienki z elektroniki, samemu budując wzmacniacze itd. Po prostu biorę taką możliwość kiedyś pod uwagę, że docelowo, za jakiś czas może będą aktywne zwrotki.
                      konstrukcja wzorowana... -Hmm, Audi A4 też jest wzorowane na A8, prawda? :) A to, że wymiary inne, silniki itd, ale wzorowane jest
                      cicho jest widzę pojęciem względnym, ale skoro lepiej się z tym czujesz, to niech będzie, że ma sobie cicho plumkać :)

PS ktoś z Was słuchał wstęgi Daytona lub tego szerokopasmowca TB lub SB34?

Skomentuj

Koledzy, nie wiem jak Wy ale ja dzwonie po karetke!

Skomentuj

Pewnie przeczytam, że cię obrażam, ale nie jest to iloraz, a iloczyn.
                          Oczywiście. "Czeski" błąd.

Dowody w postaci wyników pomiarów są w podlinkowanych przeze mnie materiałach.
                          Zostały one podlinkowane przed postem ravena, więc myślałem, że chodzi o coś innego.
                          Last edited by tomq88; 06.10.2012, 11:54.

Skomentuj

Po karetkę powiadasz...

Skomentuj

Chłopie, nie trać czasu na tą dyskusję tylko rób te paczki. Jeśli jesteś przekonany o dobrym brzmieniu i dasz rade osiągnąć to o czym piszesz, nie ma na co czekać.
                              Temat zapewne się rozwinie podczas prac jak będzie prosił o porady przy konstrukcji zwrotki lub tunelu i wtedy wiele się wyjaśni...

Pogromca weźmie Apap i mu przejdzie

Skomentuj

Dokładnie jak Marios napisał, przejdź do konkretów i swoje przypuszczenia zweryfikuj z rzeczywistością i nie zadawaj więcej pytań, na które tak naprawdę nie chcesz znać odpowiedzi bo to drażni. Pewnie nie tylko mnie:flapper:

Skomentuj

Projekty już mam gotowe. Będą 4. Teraz jadę po deski. Mam nadzieję, że dziś powstanie pierwszy prototyp.

---------- Post dodany o 17:55 ---------- Poprzedni post o 13:12 ----------

prototypu dziś nie będzie -deski będą dopiero pod koniec przyszłego tygodnia

Skomentuj

Po karetkę powiadasz...
                                    Nie bierz sobie tego do serca, to moj taki czarny humor, nie kazdy sie na nim jeszcze poznal :P

Skomentuj

Projekty już mam gotowe. Będą 4. Teraz jadę po deski. Mam nadzieję, że dziś powstanie pierwszy prototyp.

---------- Post dodany o 17:55 ---------- Poprzedni post o 13:12 ----------

W jakim miejscu tak długo tna kilkanaście desek? Byłem wczoraj w OBI i dałem piło-mistrzowi do ucięcia 13 desek w różnych wymiarach. Godzinę poźniej byłęm je odebrać.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        No rób rób... ja nieszczęście nie będę musiał tego słuchać :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Pamietaj o leżakowaniu, minimum 25 lat....

Skomentuj

Czaruję...
                                          X