Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB12 - linia transmisyjna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

gooralesko -MDF zamawiałem w Castoramie i co ja Tobie poradzę, że nie pocięli mi tych 14 desek, a no nic
    BTW dla porównania zrobię jeszcze 5y prototyp -> OB z 2xSB34 H-frame

Skomentuj

Zamieszczone przez scitsuocA Zobacz posta
      Braknie Ci efektywnosci. z H frame na jednym wooferze dostaniesz moze z 80db. Bez aktywnego ciecia i napedu nie ma co podchodzic.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Zamieszczone przez scitsuocA
        Braknie Ci efektywnosci. z H frame na jednym wooferze dostaniesz moze z 80db. Bez aktywnego ciecia i napedu nie ma co podchodzic.
        Pogromco -napisałem przecież, że w dipolu będą 2xSB34 w jednej kolumnie :) inaczej porównanie OB do TL byłoby bez sensu w tym kontekście

Skomentuj

No to niech beda dwa na strone, to Ci da tylko 3db wiecej, nadal strasznie malo i ciac trzeba bardzo nisko. Cos mi sie wydaje, ze znowu bujasz w oblokach, wiec na otrzezwienie wrzucam symulacji dipola H.

Po wycieciu zwrotnica z jednego glosnika bedzie okolo 75dB skutecznosci.

Skomentuj

Nie na temat...
            MDF zamawiałem w Castoramie
            Dziwne, bo wiele razy pytałem u siebie w Casto i mówili że nie prowadzą sprzedaży MDFu
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
              Nie na temat...

Dziwne, bo wiele razy pytałem u siebie w Casto i mówili że nie prowadzą sprzedaży MDFu
              Nie na temat...
              zaleznie od miasta casto prowadzi lub nie MDF. W Warszawie mam problem ze znalezieniem tegoz, w Gdansku nie i fakt, ze czasami im sie nie chce ciac jak zamawiasz w weekend.

Skomentuj

Drogi kolego scitsuocA , odkopałem twój temat bo mi się tytuł spodobał . Ciekawią mnie postępy 12-stoma calami w LT. Sam powoli się skłaniam do zrobienia LT na tak duzym głośniku zasilanym panelem . Natomiast z resztą kolumny bardzo mocno przesadziłeś , to nie wypali !!!. Widziałem gdzieś na początku wypowiedz Pogromcy mitów o zbudowaniu dwóch odzielnych kolumn , zwykła kolumna + subwofer na LT . Tylko jakoś nie widać w sklepach takich rozwiązań :(

Skomentuj

Amadeus11 -zbudowałem 7 różnych prototypów obudów dla tego głośnika niskotonowego. Wszystkie były pomierzone w komorze bezechowej. Generalnie najlepsze wyniki miała obudowa z najkrótszą linią transmisyjną i dużą komorą bezpośrednio za głośnikiem. Miała największą efektywność i najwięcej niskiego basu. Najrówniejsze pasmo reprezentowała najdłuższa lina transmisyjna, jednakże efektywność była niższa. Jako ciekawostkę powiem, że udało mi się zbudować też podwójną linię transmisyjną, na której wylocie było najrówniejsze pasmo przenoszenia w całym badanym zakresie (oczywiście charakterystyka opadała, ale nie było zauważalnych "antyrezonansów"). Jednak na pomiarach z 1m na wysokości głośnika niskotonowego mimo wszystko najlepiej wypadła pierwsza opisana w tym poście opcja.
                  Co do pozostałych głośników - :) Spokojnie jeden pojedynczy 5" średniak wystarczył :) Absolutnie niskotonowiec go nie zagłuszył. Nie było też żadnych problemów ze zgraniem w fazie tych głośników (II rząd) oraz uzyskaniu równego poziomu głośności, a uzyskana wypadkowa impedancja zestawu to zmierzone 4 ohmy.
                  jako głośnik wysokotonowy wykorzystałem Dayton PT2C-8 -świetny głośnik, ma jednak jedną wadę, a właściwie dwie -absolutnie beznadziejne charakterystyki kątowe pionowe -na stojąco jak słucha się muzyki (ok 50-80cm nad głośnikiem wysokotonowym) wysokich częstotliwości nie słychać wcale. Do tego wzrost poziomu głośności związany ze zwiększeniem mocy wejściowej głośnika jest mocniej rosnący niż w klasycznych głośnikach. Przez to trudno jest zrobić zwrotnicę, a właściwie trzeba założyć czy zrobić zwrotnicę pod głośne słuchanie muzyki czy ciche (dla głośnego słuchania muzyki trzeba bardziej stłumić wysokie częstotliwości, żeby uzyskać płaską charakterystykę względem reszty pasma).

To tak w notatkowym skrócie

Skomentuj

Zachowałeś wykresy z tych pomiarów?

może to się wyda trochę śmieszne, ale mnie te SB-A przypominają z parametrów takie 12" Tonsile "na sterydach". W obudowie 65 litrów strojonej gdzieś powyżej 33hz wysoka efektywność ale niskie zejście.

Skomentuj

oczywiście, że mam wykresy pomiarowe. Kiedyś je ładnie zbiorę do kupy i opublikuję :) Dlaczego kiedyś? Chcę uniknąć chaosu, kompilacji wykresów z prototypami, schematami. Muszę to ładnie poukładać

Skomentuj

Czy to kiedyś nie mogłoby być dzisiaj?

Skomentuj

jakie konkretnie pomiary Cię interesują -linii transmisyjnej, głośnika, sumy (głośnik+linia) z 1 metra i jakiej konstrukcji? Do wyboru -krótka linia transmisyjna, długa linia transmisyjna, offset, 2 linie transmisyjne, zamknięta krótka linia transmisyjna, obudowa otwarta H (2xSB 12"), obudowa zamknięta H (2xSM 12")

Skomentuj

Ja poprosiłbym o pomiar char-ki całej kolumny z nałożonymi na nia chark-ami posczególnych glosnikow.

Skomentuj

jakie konkretnie pomiary Cię interesują -linii transmisyjnej, głośnika, sumy (głośnik+linia) z 1 metra i jakiej konstrukcji? Do wyboru -krótka linia transmisyjna, długa linia transmisyjna, offset, 2 linie transmisyjne, zamknięta krótka linia transmisyjna, obudowa otwarta H (2xSB 12"), obudowa zamknięta H (2xSM 12")
                              Dawaj wszystko co masz i będzie ciekawie. Każdy cos znajdzie dla siebie i pomiary wniosa cos nowego dla forum.

Skomentuj

ok, do końca przyszłego tygodnia pozbieram wszystko do kupy i może nawet wstęp jakiś dam

Skomentuj

Czaruję...
                                X