Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP - sub w TL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP - sub w TL

Koledzy, czy ktoś z Was próbował już wsadzić SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP w skrzynkę typu TL? Wydaje mi się, że gdzieś kiedyś widziałem czyjeś próby w tym temacie ale nie mogę tego znaleźć.

Przyszło mi do głowy przebudowa mojego suba a właściwie wykonanie nowej skrzynki w linii i próba wyciągnięcia jeszcze niższego zejścia z tego głośnika. Z TL-kami nie miałem do tej pory do czynienia więc nie bardzo wiem jak poprawnie zaprojektować obudowę.

Zdaje się, że marian coś tam tworzył w tym temacie :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

O właśnie, dzięki za podpowiedź. Znalazłem http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post356963.
      Teraz tylko muszę się umówić na konsultacje z Marianem i do dzieła:)

Skomentuj

Tak, mam ten głośnik w linii jak na zdjęciach.
        Raczej nie ma co porównywać z BR, takiego natężenia niskich częstotliwości nie da rady wytworzyć BR jak linia.

Pod ten głośnik mam podłączony wzmacniacz Irka na jednym TDA więc słabo, no i filtr mnie też nie zadowala, 80Hz to dla mnie za wysoko, wolał bym mieć niższą częstotliwość do ustawienia.
        Przytargałem końcówkę mocy T.amp 2400, przy 4 ohmach (jak teraz mam ten głośnik spięty) końcówka oddaje 1200W, więc nikt nie powie że za mało :p

Niestety, jako takiej próby nie mogłem zrobić, ponieważ mój ampli na wyjście suba zapodaje jakieś 120Hz... porażka, zamiast grać basem to to dudnilo.
        Miałem niedawno panel STX-a A-138, również na tadku, ale tam można uciąć przy 50Hz, grało to zdecydowanie lepiej... tylko mocy mało.

Skomentuj

Odcięcie na 80Hz nie jest złe jeśli filtr bardzo stromy....

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Miałem niedawno panel STX-a A-138
          tam jest mostek TDA czy pojedyncza kostka ?

Skomentuj

Czyli dobrym rozwiązaniem będzie aplikacja w tl. Mam wzmacniacz n-mosfet irka z filtrem a-140, może jakoś to zagra. Marian, będę wdzięczny za podesłanie wymiarów.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
              tam jest mostek TDA czy pojedyncza kostka ?
              TDA ten sam co u Irka.

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
              Marian, będę wdzięczny za podesłanie wymiarów.
              OK, na PW.

Skomentuj

Nie na temat...
                TDA ten sam co u Irka.
                Coś mi tu nie gra, mam rzekomo PCB od panelu STX A138 i z tego co widzę na zdjęciu to różni się ono znacznie od tego. :/ Te płytki z zamówienia benka to jakaś ściema chyba

Skomentuj

Nie na temat...
                  a juz chcialem pisac zeby marian spisal elementy...

Skomentuj

marian, jakie ilości watoliny użyłeś? Ciasno czy luźno ułożona?

Skomentuj

Na wszystkie ścianki gąbka 2cm, a watolina jak widać na zdjęciu.

Nie wkładałem watoliny tak sobie, czyli nie zapychałem kanału tak jak to zrobił Eclipse na zdjęciu w poście 12212: http://diyaudio.pl/showthread.php/38...wo-%29/page611
                      U mnie watolina bardziej przylega do gąbki a w środku jest wolna przestrzeń.

Oczywiście z watoliną trzeba się pobawić, wcale nie musisz robić tak jak ja :)

Skomentuj

Ja na razie dałem gąbkę wszędzie poza bokami i będę kombinował z watoliną.

Skomentuj

Na ile tniesz filtrem?

Skomentuj

Na jakieś 70Hz

Skomentuj

Jeśli w tym wzmaku Irka jest ten sam filtr co w moim, czyli tym słabszym, to chyba najniżej można 80Hz.
                              Mi odpowiadało cięcie 50Hz z wzmaka STX-a A-138.
                              Moc taka sama co Irkowy, ale cięcie robiło swoje, grało to przyjemniej.

Skomentuj

Marian, probowales dawac wiecej gabki? Przynajmniej x2 i na kazda scianke?

Skomentuj

Nie wkładałem watoliny tak sobie, czyli nie zapychałem kanału tak jak to zrobił Eclipse...
                                  To nie jest wkładanie tak sobie. Nie wysnuwaj błędnych teorii marianie :huh:
                                  marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                    To nie jest wkładanie tak sobie. Nie wysnuwaj błędnych teorii marianie
                                    a ja się z nim chyba zgadzam. Przydał by się pomiar impedancji takiego "zapchanego" tunelu....

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...A-TL-by-Hermes
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

A widzisz twój projekt znany mi był do tej pory tylko ten z twojej str. int. a tam pomiarów nie ma.
                                        Czyli jednak zgadza się - tunel "zapchany". :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X