Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Radio samochodowe pod zasilaczem ATX - pytanie

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Radio samochodowe pod zasilaczem ATX - pytanie

Cześć,
    Mam zasilacz ATX (impet 300-x1 300w) oraz radio samochodowe (pioneer mvh-1400ub) no i na linni +5V nie dałem obciążenia ale to nie o to w tym wątku chodzi...
    Chodzi o to, czy nie muszę się bać o włączanie, tzn. Czy najpierw uruchamiać zasilacz a zasilanie dopiero podpiąć pod radio czy radio mogę mieć na stałe podłączone i zasilacz uruchamiać razem z radiem ? Bo boję się o te ''kopnięcie'' radia przy starcie zasilacza czy to tylko MIT ?

+5V dla radia samochodowego. Nie za mało?

Skomentuj

+5 zostawił bez obciążenia. Marios czytaj ze zrozumieniem. Co do problemu to boisz się o radio czy o zasilacz? Radio aż tak nie szarpnie.

Skomentuj

Noo... O radio. Że niby komputer się tego nie boi bo ''czeka'' na Power Good, a więc że radio dostanie to kopnięcie od zasilacza.

Skomentuj

jakby były jakieś kosmiczne piki napięcia wyjściowego podczas startu zasilacza to płyta główna była by tak samo narażona jak i twoje radio, które chcesz podłączyć. Ja uważam, że nie ma powodów do obaw, no chyba, że to stary i noname zasilacz. A tą sprawę można zbadać przy pomocy oscyloskopu i sztucznego obciążenia.

Skomentuj

Nie jest to markowy zasilacz, podałem model w pierwszym moim poście. No z drugiej strony racja, on normalnie startuje i normalnie się pojawia pewnie napięcie +12V a nie tam wydumuję jakieś kopnięcia tak jakby przy starcie miał puścić z 20V.:P
            Ale to na to ma wpływ też dodanie obciążenia na +5V czy raczej nie ?

Skomentuj

Ja osobiście z ATX-a kożystałem zasilając wzmacniacz na TDA1554q choć on wytrzymuje do 18V i wytrzymywał. Tak jak kolega wspomniał płycie głównej jakoś nic się nie dzieje. Spokojnie podpinaj. Oczywiście jeśli masz sprawny ten zasilacz.

Skomentuj

W tym momencie na linni +5V nie mam nic podłączonego, a na linni +3.3V jest dioda LED 2.5V z rezystorem 100R.

---------- Post dodany o 16:14 ---------- Poprzedni post o 16:09 ----------

No oczywiścię zasilacz normalnie działa. Podpiąłem wentylator pod +12V i śmiga.:)

Skomentuj

Jeśli chcesz tego zestawu (ATX+radio) używać na dłuższą metę, to raczej nie polecam Ale oczywiście działać będzie i na pewno nic się nie stanie. Na dłuższą metę zbuduj sobie jakiś zasilaczyk stabilizowany, zwykły.

Skomentuj

No niby to jest prawdą, że taki zasilacz może długo nie wytrzymać. Ale zawsze to lepsze niż nic.:) Co do budowy, to raczej odpada. Bo koszty o wiele wiele większe by były, części + płytka.. to to nie wchodzi w grę. Zresztą napewno bym se nie poradził bo i nigdy nie budowałem żadnego zasilacza. Już o wiele wiele taniej byłoby kupić gotowy zasilacz o tych parametrach po prostu od kogoś. Ale taki ATX za 15zł można mieć, więc zawszę można kupić następny w razie czego.:P

---------- Post dodany o 19:06 ---------- Poprzedni post o 19:04 ----------

A czemu nie polecasz ? Miałeś jakieś niebezpieczne sytuacje z takim zestawem ?

Skomentuj

Hmm, powiem tak: nie lubię używać do czegoś rzeczy, które nie są do tego przystosowane, bo poco.

Skomentuj

No tak, ale podłączałeś już radio z samochodu pod taki zasilacz PC ?

Skomentuj

Zamieszczone przez elektroPC Zobacz posta
                          No z drugiej strony racja, on normalnie startuje i normalnie się pojawia pewnie napięcie +12V a nie tam wydumuję jakieś kopnięcia tak jakby przy starcie miał puścić z 20V.:P
                          pierwszy raz slysze o skoku napiecia podczas uruchamiania zasilacza

predzej zasilacz moze sie wylaczyc przez zbyt duzy pobor pradu podczas rozruchu

dorob obciazenie linii 5v (nawet glupia żarówka) i zabuduj to zeby bylo bezpieczne

ja od lat jade na starym AT do sprawdzania wzmacniaczy w domu

Skomentuj

Ok. Ale można dać rezystor na obciążenie ? Wolałbym, bo żarówka będzie świeciła więc to mi nie pasuje.
                            Tylko to jakiś odpowiedni, umieszczę go koło wentylatorka w razie czego, mam nawet odpowiednią długość przewodu na linni +5V które to sięgają w sam raz do wentylatorka.:P

Skomentuj

a poradzisz sobie z obliczeniem odpowiedniego rezystora?

Skomentuj

Ja od lat używam zasilacza atx do testowania czy radioodtwarzaczy, czy innych urządzeń i nigdy nie bawię się w jakieś dodatkowe obciążenie, uruchamiam, nawet nie wiem co pierwsze podłączam. Zawsze hula. Może do czasu, nie wiem.

Skomentuj

Niestety, zabardzo nie umiem tego obliczyć.:/ Proszę o podanie jaki by wystarczył...
                                  Przewodem czerwonym wychodzi +5V i 30A.

---------- Post dodany o 19:40 ---------- Poprzedni post o 09:30 ----------

Jest ktoś do pomocy ?:)

Skomentuj

Ale co tak się upierasz o to obciążenie? Czy nie może zostać bez obciążenia?

Skomentuj

moze zostac bez obciazenia
                                      ale napiecie stabilizowane jest na bazie 5v

Skomentuj

No ok, ale jeżeli tak, to jaki rezystor czy nawet dwa mają być na +5V ?
                                        Skoro stabilizowane, to napięcie na +12V będzie zależne od +5V jaki tam dam rezystor tak ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X