Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

fountek CD1.0 + FW168 Białaski ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] fountek CD1.0 + FW168 Białaski ;)

Ostatnio zostalem poprosxony o zrobienie kolumienek Postanowiłem stworzyć je właśnie na fountekach, Obudowa 15litrów strojona na 40hz lakierowana na biało, urzyłem lakierów samochodowych podobno są trwałe dodatkowo poszedł lakier bezbarwny. Głośniki jak widać nie są wyfrezowane, uznałem że tak będzie fajniej na płaskiej białej powierzchni.
    Zwrotnica cięta wysoko 5000hz, 6/18dB okt pomiary w holmimpulse moge wrzucic poźniej jeśli ktoś będzie zainteresowany Pozdrawiam

Nawet spoko monitorki.
    Ja myślę że z frezami były by ładniejsze :)
    Do tego zestawu masz już zwrotnicę gotową na forum, niestety jak by się nie starać, to CD1.0 jest za "słaby" do FW168 ponieważ za nisko nie można go ciąć, co wymusza FW168.

PS. dość skromny opis.
    Skoro masz pomiary to nie pytaj czy ktoś chce zobaczyć, tylko pokazuj

Skomentuj

No właśnie, też jestem ciekaw co wychodzi z founteka przy tak wysokim podziale.

Skomentuj

uzupelnij opis bo za skromny

szkoda ze material z maskownic odstaje :p

jak wyszlo malowanie? nie widac laczen plyt?

Skomentuj

Napewno szkoda ze nie robilem zdjec podczas skladania. Plyty byly ciete specjalnie pod lakier jest to mdf 2cm sciety na kazdym boku.po 45 stopni, krawedz laczona jestwyfresowana a ubytki uzupelnione szpachla , plyta byla jedno stronnie laminowana co ulatwilo lakierowanie rogi przed polozeniem koncowej warstwy "zalałem" lakierem w spreju az zrobila sie jednolita i glatka warstwa po wyszlifowaniu, takze wygląda jak jednolita biala błyszcząca bryła, co do maskownic to fakt musze nabrac wprawy... A opis hmm sam nie wiem co mozna dopisać jeszcze

Skomentuj

Duży minus to brak frezow- było o tym juz z milion razy

6dB masz na wooferze?
            Mam nadzieje, ze poza cewka znajduje sie tam jakis układ?
            Pokaz pomiary i to co wyszło

Bardzo fajny biały kolor
            To akurat bardzo mi sie podoba
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Oj odrazu duzy minus za brak frezow :) gdyby byl fornir lub skora na froncie pewnie bym wpuscil na rowno, ale przy tak glatkiej i jednilitej powierzchni wydaje mi sie ze tak jest ladnie. Oprócz cewki na midwooferze jest filtr zobla ktory u mnie powoduje lagodny opad , mierzyłem bawiłem sie słuchałem i wg mnie 12dB na midw zabiera bass?? Robi sie lekko plytki i bez wykopu tak samo jak duzy kondensator w zoblu wiec zostalo na 6dB , wstega gra dla mnie swietnie gora jest duzo lepsza niz na kopułce wydaje sie jakby gralo bardziej detalicznie na wyzszych czestotliwosciach.

Skomentuj

Bardzo duży minus bo widze ze nawet nie wiesz po co je sie robi :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Pokaz wykresy i ta zwrotnice
                Ciekawy jestem co tam wyszło
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Moglbys polecic jakas lekture odnosnie tego? Czy chodzi o lepsze dopasowanie fazowe? Czy o co?

Skomentuj

Na forum nie raz było to poruszane. Brak frezów, powoduje zafalowanie charakterystyki tweetera. Jest to łączone ze zjawiskiem dyfrakcji występującej na krawędziach czegokolwiek. Na fizyce w średniej szkole czy może nawet wczesniej, słyszałeś zapewne o prążkach dyfrakcyjnych. Z falami akustycznymi jest podobnie, efekt jest taki, że zamiast płaskiej charki, mamy w jednym miejscu górke a w innym doline, w stosunku do poziomu referencyjnego mierzonego z wykonanym podfrezowaniem.

Skomentuj

+ za wykonanie
                      - brak frezów na wysoki (dyfrakcja )
                      - stanowczo za wysoki podział fw168 ~2.5k max .
                      - nieprzemyślany dobór przetworników (najtańsza wstęga kiepsko znosi niski podział wymagany z metalowym głośnikiem )

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez wydra9 Zobacz posta
                      Moglbys polecic jakas lekture odnosnie tego? Czy chodzi o lepsze dopasowanie fazowe? Czy o co?
                      http://diyaudio.pl/content.php/65-Wy...zenia-glosnika
                      Last edited by raven1985; 10.09.2014, 14:54.

Skomentuj

Jest pod ten zestaw zwrotnica od Akkusa. Da sie to zgrac poprawnie ale srednica nie bedzie robic szalu.

Skomentuj

raven ale w tym artykule to chyba słowa o podfrezowaniach nie ma :) Wiem, że ten temat jest pokrewny i wszystko opiera się o dyfrakcję, ale to mu tego nie rozjaśni. Luszti wrzucał kiedyś pomiar tego swansa z taśmą i bez, to zdecydowanie bardziej wyjaśniłoby mu sprawę, tylko że ja nie wiem gdzie tego szukać, może Ty pamiętasz gdzie to ?

Skomentuj

Jak bede w domu to napewno wrzuce pomiary ale wg mnie calkiem dobrze sobie radzi na srednicy ten fw168, a CD1.0 przy wys podziale gra fajnie, i srednica jest mega bas gleboki a wys wyrazne po sama gore, takze nie rozumiem czemu fw168 musi grac do 2.5khz. A co do frezow to naprawde mnie to zainteresowalo i bardzo bym prosil o jakis temat pozdrawiam

Skomentuj

A co do frezow to naprawde mnie to zainteresowalo i bardzo bym prosil o jakis temat pozdrawiam
                              http://diyaudio.pl/showpost.php?p=416363 Masz tu wykres pokazujący ten sam głośnik w podfrezowaniu i bez.

A kolumienki bardzo ładne. Gratuluje.
                              Last edited by charLeS; 10.09.2014, 17:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Ktoś się mnie kiedyś pytał po co obklejam taśmą papierową głośniki.
                                Dostałem na pomiary głośnik HiVi S1 (Swans S1). Jest to coaxialny midrange z tweeterem. Głośnik jest dość specyficzny, potrzebuje głębokiego frezu (ok 7 mm).
                                Niestety przy robieniu ostatnich frontów właśnie pod te głośniki padła mi frezarka. Postanowiłem więc, że przy okazji pokażę co daje brak frezu i co daje taśma papierowa.
                                Oto jak się prezentują głośnik przed oklejeniem i po:

I wykresy - czerwony: głośnik bez frezu, czarny: głośnik bez frezu ale oklejony taśmą:
                                :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                  moje swansy :)
                                  Kupie je sobie jeszcze kiedys
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A np. Fronty skorzane tez moga tak dzialac jak ten papier? bo przymierzam sie do 2.5 drogi na stx AWX i CD1.0 wg moich wariacji gra lepiej na wysokim podziale niz FW168 napewno pobawie sie tym frezowaniem i papierem ciekawe to

Skomentuj

A np. Fronty skorzane tez moga tak dzialac jak ten papier?
                                      Chyba nie zrozumiałeś zagadnienia.
                                      Tu nie chodzi o materiał z jakiego jest wykonana taśma.
                                      Chodzi o niwelację kantu wysokotonówki względem obudowy.
                                      Last edited by marian; 10.09.2014, 22:46.

Skomentuj

Tak tak to zrozumialem ale tez zrozumialem ze jeszcze lepiej jak jest rowno z frontem ale i podloze jest miekkie i chlonne, chyba ze zrozumialem zle :))

Skomentuj

Czaruję...
                                        X