Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frez pod głosnik wysokotonowy - fakty i mity

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
    Byłem na niejednym koncercie i wiem jak powinna brzmieć muzyka.
    no pewnie po co pomiary jak mozna isc na 'niejeden koncert'

Napisałem, że obudowa nie jest identyczna jak ta od akustyka?
    Tak, chociazby niema frezow.

najpierw WinISD jako punkt odniesienia, reszta na ucho.
    Dobrze ze chociaz tyle.

Może ci się to nie podoba, ale mam ucho
    ucho nietoperza? :) dopisz sobie w stopce w profilu 'mam ucho' :)

Jakie strojenie zwrotnicy na słuch? To nie ja kupiłem głośniki do 3 waya, a potem pytałem na forum jak to ugryźć aktywką
    Tak napisales w odpowiedzi na moj post, a ja sie nigdy nie pytalem jak stroic aktywna, pytalem czy pomiary sa prawidlowe. Wpadnij kiedys to zestroisz mi na sluch, pojdzie szybciej

Nie wiem czy wiesz, ale zwrotnicy pasywnej, która jest dedykowana do danego zestawu się nie stroi. Elementy pasywne używane w zwrotnicach (nie licząc w nielicznych przypadkach potencjometrów) SĄ NIEPRZESTRAJALNE!
    Dedykowane do czego? W tej chwili masz inne paczki i twierdzisz ze swietnie graja od dluzszego czasu. Moze ucho trzeba dostroic?:)
    Pisalem o modyfikacji zwrotnicy nie o 'strojeniu elementow pasywnych'. heh

O pracach z narzędziami tez nie masz zbytnio pojęcia, jesli twierdzisz, że tak się nie da i do wiertarki potrzebuję statyw...
    buahaha, spoko. Zrob po swojemu. Otwory wyzynarka, a frezy wiertarka z reki. Chcialbym zobaczyc jakosc takich frezow, zwlaszcza w wykonaniu fachmana kaka22 vel ucho.

Wiem, że podział jest wysoko i tam mogą pojawić się jakieś jaja. I nie chodzi o to, że szkoda mi kasy. Łukasz już mnie rozpracował. Trochę leń ze mnie :P
    i z wczesniejszego postu odpowedz na sugestie ze kolumny nie beda tak graly poprawnie:

Czytaj dokładnie - kolumny grają już parę miesięcy, a zwrotke zbudowałem na podstawie tej od Akustyka
    .... szkoda gadac... Piszesz bzdurne argumenty i zaprzeczasz samemu sobie. Naprawde, zrob to poprawnie albo oddaj komus glosniki. Jak mozna skopac gotowa konstrukcje...

Skomentuj

Takie bzdurne argumenty juz w jakimś temacie czytałem

Kaka mozesz okleic front z glosnikami taśma malarska aby było "na płasko"
      Zastąpi to troche frezy

Zapewne żaden z was by i tak w ślepym teście nie odpowiedział na pytanie, ktora kolumna ma frezy ktora nie
      Te "zafalowania" charakterystyki sa w wąskim paśmie

UWAGI MODERATORA

Prosze o rzeczowa dyskusje w temacie a nie osobiste wycieczki
      Last edited by lklukasz; 23.08.2014, 13:39.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No to widze nowy trend na forum, kolumny bez frezow albo oklejone tasma malarska:)

Skomentuj

Nie na temat...
          Nadal czekam na Twoje kolumny wraz z pomiarami. Chociaż daruj sobie. W Twoim poprzednim temacie nie potrafiłeś odpowiedzieć na proste pytania snując tylko swoje teorie. Z mojej strony to wszystko.

Tak więc temat nieco zagalopował, więc wróćmy do meritum.
          Pewnie masz rację z tym ślepym testem Łukasz. Myślę, że różnica najbardziej odczuwalna (ale nadal niewielka) byłaby przy muzyce typu np. David Gilmour, gdzie niektóre gitary potrafią się trochę wybić ponad resztę. W tym momencie przy głośniku osadzonym w wyfrezowaniu byłoby pewnie odrobinę delikatniej.
          Jednak mimo wszystko są to tylko smaczki, które nie rzucają się na pierwszy rzut w ucho.
          Nie będę nic oklejał - muszę się zdopingować na te frezy

Skomentuj

buahaha,
            No to zrob te frezy, narzedzia juz masz - wyzynarke i wiertartke :)
            A po wyfrezowaniu gitarki w muzyce typu np. David Gilmour beda napewno graly odrobine delikatniej :)

Skomentuj

Napewno lepiej na oryginalnej zwrotnicy bez frezow niz na wymyślonej aktywnej z frezami

Kaka zrobi szybciej frezy niz ty aktywnie potniesz swój system

Jak nie masz juz nic do dodania w temacie to lepiej sie nie odzywaj
              Jak nie potrafisz pomoc to nie przeszkadzaj
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tu nie ma żadnych mitów, tylko fakty. Podfrezowanie głośnika ma wyraźny wpływ na harakterystykę. Poniżej przekład:

Przepraszam że obrazek wstawiam nie przez forum. Korzystam z Tapatalk i nie mam możlwości wstawiania obrazków inaczej. Postaram się to poprawić w najbliższym czasie.

Pozdrawiam Karol

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  Napewno lepiej na oryginalnej zwrotnicy bez frezow niz na wymyślonej aktywnej z frezami

Kaka zrobi szybciej frezy niz ty aktywnie potniesz swój system

Jak nie masz juz nic do dodania w temacie to lepiej sie nie odzywaj
                  Jak nie potrafisz pomoc to nie przeszkadzaj
                  Nie bierz tego tak do siebie
                  Widze ze kaka22 vel ucho ma plecy i co niektorzy beda go bronili jak lwica, niewazne jakie brednie wypisuje.

No wiesz napewno zrobienie systemu aktywnego od podstaw, z pomiarami:) zajmie wiecej czasu niz skladanie gotowca.

To ty tez sie nie odzywaj w tym watku i nie przeszkadzaj, bo dales ta sama rade tutaj, a wlasciwie polowe. Jak ja przeszkadzam, to ty tez.

A sory, napisales ze mozna okleic fronty tasma, ale do 'gotowych' kolumn na ktorych kaka22 slucha muzki juz kilka miesiecy to chyba nie przejdzie.

Z wykresu dodanego przez charLeS'a wychodzi ze jednak mozna uslyszec roznice miedzy podfrezowanym a niepodfrezowanym glosnikiem.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Znów ta sama śpiewka, brak logicznego myślenia, słuchu i zdrowego rozsądku. Nie pogrążaj się ppp001, bo są na forum ludzie potrafiący logicznie myśleć i słyszeli więcej niż Zeusy Nikt mnie tutaj nie broni. To tylko głos zdrowego rozsądku, który do Ciebie nie dociera panie inżynierze od akustyki - ty wiesz wszystko lepiej. Zwłaszcza, że nawet tego revelatora w rękach nie miałeś

Koniec offtopu. To było moje ostatnie zdanie na ten temat. Jeśli coś takiego jeszcze się pojawi, proszę moderatora o wyczyszczenie tematu, ewentualnie przeniesieniu całego spamu do innego tematu (np "nowa akustyka wg ppp001"). Moje wypowiedzi nie na temat można usunąć - nie przenosić - szkoda mi czasu na branie udziału w bezsensownych dyskusjach.

Skomentuj

jeśli kupiłeś dobre i nietanie głośniki , nie żałuj wydania ,,100zl,, na porządnie zrobiony na cnc front , na aledrogo ogłasza się stolarz ,,koncertowy,, w dziale diy-kolumny głośnikowe , zawsze u niego zamawiam , ostatnio zrobił mi malowane na czarny połysk , polecam go.
                      Last edited by bolonietoperz; 25.08.2014, 07:41.
                      audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                      http://www.rane.com/note160.html
                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Przemyślałem sprawę i... kupuje frezarkę Znalazłem dość fajną maszynkę firmy Meister Craft. Po "obmacaniu" urządzenie robi dość dobre wrażenie, dodatkowo dostanę 7 lat gwarancji. I to w cenie połowy Boscha. Poza tym... myślę, że to nie są moje ostatnie kolumny, więc frezarka jeszcze kiedyś się pewnie przyda. Już mam nawet w głowie mały plan modyfikacji RD1, jednak nie wiem czy ma to do końca racje bytu...

Skomentuj

Aktywne zwrotnice?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nieee Raczej po głowie chodzi mi o rozwinięcie o 3 drogę. Choć przemknął mi pomysł kolumn z aktywnym dołem. A nawet przez moment miałem pomysł na zabudowanie subwoofera w jednej z kolumn. Wiem, że najniższe częstotliwości niby nie są kierunkowe, ale nie jestem pewien, czy bas z tego jednego suba (de facto w mono) nie zakłócałby w jakiś sposób sceny...
                            Mam za to inny spartański pomysł. W tym projekcie http://www.troelsgravesen.dk/Jensen.htm zostały połączone na dole 18 revelator (który posiadam), i 26 revelator. Pytanie jest jedno (na które na 99% odpowiedź pewnie brzmi "nie"). czy mogę "wyciąć" sobie ze zwrotnicy Troelsa filtr dolnoprzepustowy dla W26 i górnoprzepustowy dla W18, a resztę (czyli podział między 18, a tweeterem) zostawić tak jak jest teraz? Wiem, wiem, to pewnie herezje, ale spytać nie zaszkodzi

Skomentuj

zabudowanie subwoofera w jednej z kolumn
                              na tak dziwny pomysł jeszcze nikt nie wpadł
                              tu jest ciekawe rozwiązanie:

http://www.goldenear.com/products/triton-series?gktab=1
                              audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

A kto powiedział, ze sub musi byc mono?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sam nie wiem. Oczywiście sub dostawałby sygnał zsumowany z obu kanałów, ale po zsumowaniu (tak mi się przynajmniej wydaje) robi się sygnał zsumowany ale w mono. Chyba, że suby byłyby 2... Ale to znowu winduje koszty - drugi głośnik - ok, ale potrzeba jeszcze drugi wzmacniacz.
                                  >bolonietoperz, ktoś musi być pierwszy Chodziło mi właśnie o stworzenie kolumny "półaktywnej" czyli coś w stylu tych z twojego linku.

Co do mojego pytania o "scalenie" zwrotnic rozumiem, że nie dostałem odpowiedzi ze względu na to, że to nie ma prawa bytu? :P
                                  Last edited by kaka22; 26.08.2014, 16:32.

Skomentuj

zestroisz na sluch i bedzie gralo poprawnie tak jak te ktore teraz masz

Skomentuj

>bolonietoperz, ktoś musi być pierwszy Chodziło mi właśnie o stworzenie kolumny "półaktywnej"
                                      nie jesteś pierwszy miałem już półaktywne i robię nowe półaktywne , bas będzie napędzany końcówką w kl.D a szerokopasmówka i wstęga w kl.A
                                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

I co sądzisz o takim rozwiązaniu? Na pewno łatwiej jest dopasować poziom basu do pomieszczenia. Zauważyłeś jeszcze jakieś korzyści z kolumn półaktywnych? Jakie głośniki przetwarzaja u Ciebie najniższe pasmo?

Skomentuj

Wzmacniacz od suba zsumuje oba kanały wiec mozna w skrócie napiszac, ze odtworzy oba kanały
                                          Wiec pełny sygnał
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X