Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frez pod głosnik wysokotonowy - fakty i mity

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Frez pod głosnik wysokotonowy - fakty i mity

Cześć

W końcu zamierzam wykończyć moje kolumny, gdyż będę miał w końcu trochę wolnego czasu. Jedna rzecz hamuje dalsze prace. Nie mam frezu pod głośnik wysokotonowy. Teraz moje pytanie. czy utopienie głośnika wysokotonowego równo z przednią ścianką zmieni brzmienie w sposób zauważalny? Czytałem artykuł Troelsa i widziałem, że na wykresie robi się górka 3dB i to w niezbyt przyjemnym miejscu (3-5 kHz). I wiem, że te 3 dB to nie jest mało.
    Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Pytam, gdyż nie mam frezarki, a znalezienie kogoś tutaj (Niemcy), kto zrobi to za jakąś rozsądną kwotę, albo w ogóle podejmie się tak małego "zamówienia" graniczy z cudem. Tak więc pozostaje kupno frezarki (najtańsza to koszt ok 100E), której pewnie nigdy w życiu juz nie użyję lub "rzeźba" wyżynarką.
    Zestaw składa się na głośnikach SS 18W8531 G00+ SS D3004/6600 (a więc front kopułki ma 6mm grubości) na zwrotnicy Akustyka RD1.

Jakie Wy macie zdanie na ten temat? Warto się pomęczyć?

pozdrawiam

Idz na flomarkt, to kupisz frezarke za kilka moze kilkanascie euro. Przyda sie do wielu innych czynnosci.

Skomentuj

Wykresy pokazują że różnica jest.
      Co do tego czy słychać czy nie, to już musisz sam sobie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ każdy ma inny słuch.
      Jeden to usłyszy a drugi nie (oczywiście przy bezpośrednim porównaniu).

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
      Warto się pomęczyć?
      Warto się pomęczyć od choć by dla lepszego efektu wizualnego kolumny.

Skomentuj

Jedno jest pewne - nie uslyszysz nic bez porownania!

Skomentuj

Efekt wizualny to jedno. Oczywiście, że o wiele lepiej wygląda kopułka "utopiona". Flohmarkty już odwiedziłem. Kupiłem 2 wzmacniacze do auta w dobrych cenach, ale frezarki żadnej nie było... Nic - trzeba walczyć :)
          Mimo wszystko zapraszam do dalszej dyskusji, może dowiem się jeszcze czegoś ciekawego.

Skomentuj

Ale tu nie ma faktów i mitów. Jest jeden fakt - dyfrakcja fali na przeszkodzie.

Ale pomijając dyfrakcję - offset głośnika względem reszty. Zwrotnica była projektowana pod frez, musi tak być aby było dobrze.

Skomentuj

'fakty I mity' hehe, dobre, jak temat na artykul. Lepiej daj komus z forum zwrotke do uszycia, bo sam sobie nie poradzisz.
              Last edited by ppp001; 22.08.2014, 16:59.

Skomentuj

Kaka ale marudzisz
                Napisz, ze ci sie nie chce :P

Jak jesteś w Polsce moge ci na 2 tygodnie frezarke wypożyczyć
                Tylko nie zapomnij oddać
                Na zabawę bedziesz miał 2 pierwsze tygodnie wrzesnia
                Pasuje? :)
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jestem w Polsce ok 10 dni w roku... te dni niedawno minęły. Jednak ilość załatwień i brak internetu w Polsce nie dał mi ruszyć dalej z robotą.
                  Tak Łukasz, jestem leń Ale poświęcę się dla dobra projektu i zrobię frezy pod tweetery, nawet wyżynarką. Dzięki wielkie za propozycję pomocy Gdybym był w tym czasie w kraju - na pewno bym skorzystał.

ppp01> dobra nazwa tematu, to połowa sukcesu, żeby ktoś tu zajrzał. Czytaj dokładnie - kolumny grają już parę miesięcy, a zwrotke zbudowałem na podstawie tej od Akustyka

Skomentuj

grac moga i na zwrotce od kilera, ale to nie znaczy ze poprawnie. Jak robisz z gotowca, ale olewasz 'szczegóły' to dobrze nie bedzie. Poszukaj zakladu gzie maja frezarke cnc, za pare ojro powinni ci wyciac idealne frezy. Bo wyzynarka to sie frezow nie robi:)
                    Czym zasilasz?
                    Last edited by ppp001; 22.08.2014, 20:55.

Skomentuj

Po pierwsze - mam kilka punktów odniesienia, wiem jak powinna brzmieć muzyka i zwrotka od Akustyka jest ok. Z frezem czy nie. Nie mam zamiaru się przechwalać czego i ile słuchałem - po prostu uwierz na słowo
                      Po drugie. Niemiecka rzeczywistość (a właściwie sami Niemcy)... Tutaj na przełożenie kół na felgach musisz oddać samochód minimum na pół dnia do warsztatu, a termin ustalić minimum 2 tygodnie wcześniej. Teraz pomyśl, jak zjawiasz się u takiego "Majster von CNC" i rzucasz mu rysunek techniczny. Najpierw popatrzy, zastanowi się, po 10 minutach powie, że właściwie nie ma czasu, a i maszyny mu nie warto ustawiać dla 2 frontów.

Prosty przykład. Zadzwoniłem ostatnio do gościa, który obrabia metale na CNC. Myślę sobie, skoro gość rzeźbi w metalu to co za problem zrobić frez w MDFie. Przez telefon powiedziałem mu o co mi wstępnie chodzi, po czym on zapytał mnie: "jaki to materiał?". Więc mówię płyta MDF. A on: "a co to jest?"
                      To chyba nie wymaga komentarza... Idąc natomiast do większego zakładu, taniej wyjdzie mnie kupić własną frezarkę.

Jeśli chodzi o frezy wyżynarką - to dość partyzancki sposób. Wycinasz w płycie MDF (np 10mm gr) otwór o średnicy ok 1mm mniejszy niż rozmiar głośnika. Resztę doszlifowujesz ręcznie lub końcówką ścierną na wiertarkę. Potem ze sklejki 4mm wycinasz okrąg o wymiarze zewn kosza głośnika, a w nim otwór montażowy n głośnik. To wszystko składasz ze sobą, naklejasz na istniejący już front i masz 6mm frez pod głośnik

Aha. Teraz jako napęd pracuje Marantz PM 15s2 Limited Edition + Marantz SA 15s2 LE i jest fajnie. Jakiś czas miałem pożyczony Marantz PM 11s3 i było na prawdę fajnie :) Może kiedyś, jak bym gdzieś tego limiteda opchnął to kupiłbym jeszcze jakiś inny piecyk. Kusi mnie wypróbować jakiegoś McIntosha albo Accuphase, ale nie znam nikogo, kto dysponuje takim sprzętem. Jednak to perspektywa na lata, bo z Limited'a jestem bardzo zadowolony.

Skomentuj

Czytałem artykuł Troelsa i widziałem, że na wykresie robi się górka 3dB i to w niezbyt przyjemnym miejscu (3-5 kHz). I wiem, że te 3 dB to nie jest mało.

pozdrawiam
                        kolego, RD1 ma punkt podział przy 3,5kHz . zastanów się, czy ci się faza i amplituda nie rozjedzie w punkcie podziału, i jakie z tego wyjdzie sumowanie... wydajesz 800 EUR na głośniki a szkoda Ci 30 EUR na frezarkę lub stolarza?

Skomentuj

Po pierwsze - mam kilka punktów odniesienia, wiem jak powinna brzmieć muzyka i zwrotka od Akustyka jest ok. Z frezem czy nie. Nie mam zamiaru się przechwalać czego i ile słuchałem - po prostu uwierz na słowo
                          Po drugie. Niemiecka rzeczywistość (a właściwie sami Niemcy)... Tutaj na przełożenie kół na felgach musisz oddać samochód minimum na pół dnia do warsztatu, a termin ustalić minimum 2 tygodnie wcześniej.
                          hehehe, dobre. Ze strojenia zwrotnicy na sluch nic nie wyjdzie, chyba ze jestes nietoperzem i masz komputer zamiast mozgu. To ile zestawow slyszales na audio show niema nic do tego.. wogole co to za argument??!!
                          Twoje 'kilka punktow odniesienia' to nie to samo co pomiary ktore powinienes zrobic.

dlugosc br liczyles/mierzyles, czy tez na sluch?:)

Z tego co napisales wychodzi ze wstawiles gotowe zwrotnice z akustyka do wlasnych kolumn (mogles rownie dobrze wstawic uniwersalne zwrotnice od kilera)... i pomyslec ze udzielasz sie na forum i doradzasz innym. Akustyka to nie audiovoodoo czy ezoteryka, tylko fizyka.

Szkoda by bylo zmarnowac takie glosniki, na twoim miejscu, jak juz masz gotowa zwrotnice akustyka, to zrob paczki akustyka od poczatku, dokladnie, bez dziwnych zmian, albo lenistwa.

Co do frezow, to tak jak pisze djrobo - szkoda glosnikow. Zrob porzadnie, nie kombinuj z wyzynarka, bo zamiast kola bedziesz mial jajo. Frezow recznie tez nie zrobisz, chyba ze jestes masochista. Wiertarka? musialbys dokupic statyw do wiertarki, ktory jest w cenie... taniej frezarki. Nie widze zadnego sensu.
                          Last edited by ppp001; 23.08.2014, 01:30.

Skomentuj

Po pierwsze. Na Audi Show nie ma rewelacji tajkiej jakiej możnaby się podziewać. Byłem 2 razy. Mówię o konkretnych odsłuchach w konkretnym pomieszczeniu. Nie wśród 1000 innych ludzi.
                            2. Byłem na niejednym koncercie i wiem jak powinna brzmieć muzyka.
                            3. Naucz się w końcu czytać ze zrozumieniem. Dowiedz się najpierw jak wyglądały RD1, a potem zastanów się nad tym co napisałeś (odnośnie tego, że wstawiłem zwrotę akustyka do swoich kolumn). Napisałem, że obudowa nie jest identyczna jak ta od akustyka? Strojenie BR - najpierw WinISD jako punkt odniesienia, reszta na ucho.
                            Może ci się to nie podoba, ale mam ucho i w przeciwieństwie do ciebie nie porównuje Panasonica do TacTa Millenium. Trochę dystansu do siebie kolego.
                            4. Jakie strojenie zwrotnicy na słuch? To nie ja kupiłem głośniki do 3 waya, a potem pytałem na forum jak to ugryźć aktywką
                            Nie wiem czy wiesz, ale zwrotnicy pasywnej, która jest dedykowana do danego zestawu się nie stroi. Elementy pasywne używane w zwrotnicach (nie licząc w nielicznych przypadkach potencjometrów) SĄ NIEPRZESTRAJALNE!
                            O pracach z narzędziami tez nie masz zbytnio pojęcia, jesli twierdzisz, że tak się nie da i do wiertarki potrzebuję statyw...

A pomiary już kiedyś robiłem. Nie robiłem tylko impedancji. Rzeczywiście w okolicach 3-5k była lekka górka (jednak miałem mikrofon od znajomego, nie byłem pewien czy to nie wina mikrofonu). Jak uda mi się znaleźć gdzieś te pliki to wrzucę.
                            Chętnie zobaczę w jakim stanie są Twoje kolumny I twoje pomiary.

>DJrobo

Wiem, że podział jest wysoko i tam mogą pojawić się jakieś jaja. I nie chodzi o to, że szkoda mi kasy. Łukasz już mnie rozpracował. Trochę leń ze mnie :P Po to ten temat. Dowiedzieć się czegoś więcej i zdopingować do zrobienia tych frezów

Skomentuj

To moze kup tania frezarke na allegro i popros o wysylke do niemiec? Napewno sie zgodza, tylko trzeba zapytac.

Skomentuj

Hmm też dobry pomysł

Skomentuj

Kaka leniu
                                  Frezy musza byc jak w oryginale!!

Mam inna propozycje
                                  Mam firme ww wawie, ktora moze zrobic ci fronty i jak sie dogadasz wyslac za granice
                                  Mysle, ze jak zapłacisz za wysyłke to wyślą nawet do abudabi

A wogole to daj ogłoszenie "zlece wykonanie frontow"
                                  Komuś sie napewno nudzi
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Masz do tej firmy jakiś adres internetowy albo maila? Coraz bardziej interesujące propozycje tutaj padają :)

Skomentuj

Odnajdę

Ale zacznij od ogłoszenia
                                      Napewno ktos sie znajdzie co bedzie chciał pomoc

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zawsze najprostsze rozwiązania sa najlepsze
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok. Tak zrobię.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X