Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frez pod głosnik wysokotonowy - fakty i mity

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
    Głośnik musi być ustawiony pod kątem ok 90 stopni do słuchacza.
    no to w tej sytuacji lepiej niż do przodu
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Nie wiem czy to dobry pomysl ale moze zamiast frezowac pod wysokotonowy moze zrobic doklejke do frontu z hdf 3 lub 4 mm (zalezy ile potrzebujesz) z otworem o srednicy glosnika. Bedziesz mial troszke glebsze skrzynki ale chyba 3-4 mm na maja znaczenia. W moich robilem zaglebienie frezarka (+ cyrkiel, ktory wypatrzylem na youtube) ale nie zawsze wychodzi to precyzyjnie. Potem musialem troche poszpachlowac.
      No, chyba ze fornirowales przed frezowaniem. W takim wypadku moj pomysl jest do d...

Skomentuj

Skrzynki są gołe, ale frezarka już kupiona i cyrkiel będę robił w tygodniu jak będę miał chwilę czasu. Tak więc sprawa frezu rozwiązana

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          raczej wina dyfrakcji obudowy, a nie pomieszczenia.
          sorki że tak późno, zastanawiam się jeszcze to to nie będzie prypadkiem wina ulokowania mikrofonu w rurce, wcześniej jak robiłem próby w pomiarach to tej górki nie zauważyłem, filtr na nisko średnio tonowym był wtedy bez korektora. górka ma ok 2dB w granicach ok 800 do 1200Hz, szczy to ok 1kHz.

kaka i jak Twoje ferezy robiłes już coś tą frezarką???
          Last edited by fader_audio; 02.09.2014, 11:36.

Skomentuj

Nawet nie sprawdziłem jeszcze czy działa... Niestety chwilowo kompletny brak czasu. Mam nadzieję, że w weekend już coś pójdzie do przodu.

Skomentuj

Tak więc... weekend należy zaliczyć do udanych W sobotę wyfrezowałem oba fronty. W niedziele (czyli dzisiaj) montaż. Jednym słowem sukces. Większa różnica w brzmieniu pojawiła się nie tam, gdzie się tego spodziewałem. Wyższy środek trochę złagodniał, tego akurat się spodziewałem. Jednak oprócz tego poprawiła się scena. Jest lepiej wypełniona, wokal wyszedł jeszcze bardziej na przód (domyślam się, że teraz tweetery, gdy są zlicowane z frontem, inaczej rozpraszają dźwięki). Poza tym jeszcze jedno. Nie wiem czy to skutek tego, że wyższy środek złagodniał, czy tego, że przednia ścianka dostała dodatkowe 12mm grubości, ale poprawił się również trochę bas. Zyskał jak by mocniejsze uderzenie. Może brzmi to dla was zbyt optymistycznie, jednak różnice są już słyszalne na pierwszy rzut ucha. Odsłuchałem więc kilka płyt by sprawdzić czy mi się aby to nie wydaje. I wyszło na to, że rzeczywiście dźwięk się zmienił na lepsze.
              Fader Audio, robiłem frezy pod głośniki pierwszy raz i miałem pewne obawy czy nie zrobię jakiegoś bubla, ale idzie to zaskakująco łatwo. Na pierwszym otworze pod BR tak mi się spodobało, że za mocno nacisnąłem i przypaliłem (konkretnie) frez. Z racji tego, że moja piwnica ma ok 2m2 za chwilę nie było nic widać, więc otwarłem drzwi. Za chwilę przybiegł do mnie sąsiad spytać czy to u nas w bloku się pali bo u niego na 2 piętrze dym jest przed wejściem do mieszkania :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                Na pierwszym otworze pod BR tak mi się spodobało, że za mocno nacisnąłem i przypaliłem (konkretnie) frez. Z racji tego, że moja piwnica ma ok 2m2 za chwilę nie było nic widać, więc otwarłem drzwi. Za chwilę przybiegł do mnie sąsiad spytać czy to u nas w bloku się pali bo u niego na 2 piętrze dym jest przed wejściem do mieszkania :lol:
                Witaj w klubie :thumbsup:

Skomentuj

Jeśli ktoś wciąż ma problem z frezowaniem paneli przednich to zapraszam na priv. Pracuje na CNC frazując drewno,MDF,HPL,staron,fornirowane i laminowane płyty etc. nieopodal Warszawy :biggrin:

Skomentuj

Czaruję...
                  X