Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frez pod głosnik wysokotonowy - fakty i mity

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wczoraj wieczorem przyniosłem do domu subwofer z auta wraz ze wzmacniaczem (gladen SQX08 w 11l closecie+Hifonics Triton II) i podłączyłem sobie go pod mój zestaw przez preouta. Wzmacniacz posiada regulowany LPF, więc problemów wielkich ze zgraniem nie było. Największą wadą jest mój zasilacz, który ma całe 50W...
    Jednak do niezbyt głośnego grania nawet wystarczył. Uzyskałem bardzo fajny efekt. Właściwie mniej więcej to, co chciałem. Sub fajnie "dopalił" bas ze Scanów, jednak nie zamulił go, nie wprowadził żadnego buczenia. I nie jest to jakieś nienaturalne. Kolumny grają trochę potężniej, stopa jest fajnie podkreślona.
    Mocno myślę teraz nad zabudowaniem takiego małego suba w jednaj z kolumn (w drugiej siedziałby wzmacniacz).
    Teraz do rzeczy. W każdej z kolumn mam wolną komorę z boku o pojemności 13-14l.
    1. Czy są jakieś głośniki domowe (ok 8 cali), które zagrają w takiej pojemności, szybkim, energicznym basem? Nie oszukujmy się - nie zejdą niżej niż Scany (tak podejrzewam), jednak chodzi mi trochę o efekt "dopałki" basu, która nie popsuje reszty.
    2. Czy są jakieś godne polecenia panele do suba? Myślę, że 150-200W na 4 omach by wystarczyło. Tylko ogranicza mnie szerokość kolumny (20,5cm), więc panel nie może być szerszy. Chyba, że jest schemat jakiegoś fajnego wzmacniacza o takiej mocy na zasilanie 2x35V DC. Mam jeszcze w domu takie trafo o mocy 300W i 2 dość duże radiatory. Możnaby to wykorzystać. Jeszcze potrzebowałbym schemat filtra dolnoprzepustowego regulowanego. Zrobiłem kiedyś ten od Irka, ale on "startuje" z częstotliwością odcięcia dopiero od 80 Hz w górę... Jest jakiś sprawdzony schemat LPF od ok 40 lub 50Hz regulowanego?

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
      I co sądzisz o takim rozwiązaniu? Na pewno łatwiej jest dopasować poziom basu do pomieszczenia. Zauważyłeś jeszcze jakieś korzyści z kolumn półaktywnych? Jakie głośniki przetwarzaja u Ciebie najniższe pasmo?
      dopasowanie basu jest proste, basowy SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X ma oczywiście niższą efektywność niż szerokopasmówka i wstęga , więc półaktywność pozwoliła nie ściszać szerokopasmówki zachowując jej dynamikę./ TB W6-1916 , neo cd3 /, wzmacniacz basu jest w stereo i osobnej obudowie poza kolumnami.

- - - - - aktualizacja - - - - -

zabudowaniem takiego małego suba w jednaj z kolumn
      to bardzo dziwny pomysł , a im wyższe częstotliwości tym bardziej nierówne brzmienie.
      Last edited by bolonietoperz; 29.08.2014, 09:39.
      audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
      http://www.rane.com/note160.html
      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

witam,

może troszkę na temat troszkę nie, chodzi mi ofrezy ale po głosniki niskośrednio, mam zrobiony frez na głębokość trochę mniejszą niż kosz głośnika tak że wystaje ok 1mm. zastnaiwam się czy frezowanie głośnika nisk o sredni otez odbija sie na spl, pewnie tak tylko w jakim stopniu. może ktoś kiedys sie bawił tym problemme???

Skomentuj

Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
          wystaje ok 1mm
          mały problem , gorzej byłoby na wysokotonowym
          Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
          odbija sie na spl
          nie
          audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

to dobrze bo myślałem że górka w okolicach 1kHz jest tego winą, pewnie wina pomieszczania, bo jest ona widoczna na każdym pomiarze, nie jest duż ale jest, odsłuchowo moim zdaniem nic złego się nie dzieje.

Skomentuj

raczej wina dyfrakcji obudowy, a nie pomieszczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
                to bardzo dziwny pomysł , a im wyższe częstotliwości tym bardziej nierówne brzmienie.
                Ostatnio miewam dziwne pomysły Najbardziej jednak pasowałoby mi rozwinięcie tego projektu na klasyczne 3 drogi. W aktualnym zestawie raczej wszystko mi pasuje, jednak słyszałem już porządne 3 drogi (niestety nie w mojej kategorii cenowej - Dynaudio C4) i od tamtego czasu utkwiło mi to bardzo w głowie. Po prostu od tamtego czasu powiedziałem sobie, że kiedyś spróbuję 3 drogi. Więc kombinuję. Suba chwilowo i tak odpuściłem. Jeśli już to zrobiłbym 2 kolumny półaktywne.

Bolo> jak masz zrealizowane cięcie między szerokopasmówką, a basem? Aktywnie czy pasywnie?

Skomentuj

Nie rozumiem
                  Mozesz to wyjaśnić?

Ostatnio miewam dziwne pomysły Najbardziej jednak pasowałoby mi rozwinięcie tego projektu na klasyczne 3 drogi. W aktualnym zestawie raczej wszystko mi pasuje, jednak słyszałem już porządne 3 drogi (niestety nie w mojej kategorii cenowej - Dynaudio C4) i od tamtego czasu utkwiło mi to bardzo w głowie. Po prostu od tamtego czasu powiedziałem sobie, że kiedyś spróbuję 3 drogi. Więc kombinuję. Suba chwilowo i tak odpuściłem. Jeśli już to zrobiłbym 2 kolumny półaktywne.
                  Czyli juz złapałeś bakcyla
                  Teraz bedziesz miał ciężkie zycie
                  Wszystko inne bedzie namiastka dobrego dźwięku
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dokładnie. Zachorowałem... Te 2 drogi, które zrobiłem są już i tak na wysokim poziomie (bo słyszałem firmowe 3 drogi, grające gorzej od nich), jednak 3 drogi to jest "to". Następny poziom dla mnie to tylko 3 drogi. Najprościej byłoby uzupełnić ten zestaw o dobry dół (myślałem też o revelatorach 22w, jednak ciężko o opinie o nich). Tylko wtedy trzeba przerobić całą zwrotnicę (tak mi się wydaję), a nie tylko "dołączyć" sekcję nisko-średniotonową.
                    Myślałem tez o zestawie Yoshiego na L22+exel+morel, jednak obawiam się, że morel nie da mi takiej przejrzystości na wysokich tonach (poza tym chyba nie jest już łatwo dostępny). Są jeszcze w sieci jakieś sprawdzone zestawy 3 way?

Skomentuj

Juz niedługo bedzie :)

Dynaudio esotar
                      Mid 15 rewelator i
                      Alu rewelator 22cm

:)
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To ten dla Bartka?

Skomentuj

Dynaudio C4
                          Ja słyszałem mniejszy model 2 droży...
                          O ile morel to kraina teletubisiów to te dynie były jak miks pszczółki mai , teletubisiów i power rangers

Skomentuj

Te dynie określiłbym jako miks tego co najlepsze w SS i w morelu, tyle że - jak dla mnie - bez jakiegokolwiek kompromisu. Nie słuchałem C2, ale w C4 zabija średnica. Tak namacalna, realna. I znów połączenie delikatności i szczegółowości. Do tego bas - potężny, lekko zmiękczony, ale nie wybijający się ponad resztę, idealnie zszyty z resztą pasma.
                            Taaak... zabrzmiało to trochę jak przepłacona recenzja, jednak tak odebrałem ten dźwięk. Żeby nie było - to nie są jedyne drogie kolumny, które dane mi było słuchać. Ostatnio słuchałem B&W diamond 800 (droższe niż C4) i... Powiem krótko - nie podobało mi się.

A wracając do tematu. Czy jest jakiś fajny głośnik 8 calowy (może być też wymiar większy lub mniejszy) do obudowy zamkniętej powiedzmy ok max 25L, który zagrałby dobrej jakości zróżnicowanym, szybkim basem? Musi nadążyć za 18cm Revelatorami i trochę je "dopalić" :)

Skomentuj

Bolo> jak masz zrealizowane cięcie między szerokopasmówką, a basem? Aktywnie czy pasywnie?
                              oczywiście aktywnie

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              Nie rozumiem
                              Mozesz to wyjaśnić?
                              przy małym głośniku grającym ,,bas,, nie osiągnie się przecież niskiego zejścia , a raczej tylko dodatkowy spl i jeśli będzie w jednej kolumnie jako niby sub to poziom dźwięku będzie nie równy, o to mi chodzi.
                              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

To ten dla Bartka?
                                Nie tylko
                                Bo juz jest kompletowany drugi kompet
                                Tweetery juz sa
                                Zastanawiamy sie nad zmiana mida rewelatora na vifa ne lub SS iluminatora w 15cm

A wracając do tematu. Czy jest jakiś fajny głośnik 8 calowy (może być też wymiar większy lub mniejszy) do obudowy zamkniętej powiedzmy ok max 25L, który zagrałby dobrej jakości zróżnicowanym, szybkim basem? Musi nadążyć za 18cm Revelatorami i trochę je "dopalić"
                                Jak zwiekszysz bude do 30L to swietnie w zamkniętej gra usher 8955a
                                Długo nad nim siedzielismy i tak zagrał najlepiej

przy małym głośniku grającym ,,bas,, nie osiągnie się przecież niskiego zejścia , a raczej tylko dodatkowy spl i jeśli będzie w jednej kolumnie jako niby sub to poziom dźwięku będzie nie równy, o to mi chodzi.
                                Ale napędzany bedzie aktywnie wiec w czym problem?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ten Usher ciekawy. Nawet nie wiedziałem, że można go do zamkniętej aplikować. Dobra propozycja

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    Ale napędzany bedzie aktywnie wiec w czym problem?
                                    sub w jednej z kolumn to dziwne i nikt tak nie zrobił , można oczywiście postawić suba obok 1 z kolumn , ja bym tak nie zrobił ale w końcu to właściciel będzie tego słuchał ...
                                    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

sub w jednej z kolumn to dziwne i nikt tak nie zrobił
                                      Ponieważ suby potrzebują zazwyczaj dużo litrów.
                                      Jeśli ktoś robi kolumny to chce aby one nie zajmowały dużo miejsca.
                                      Łączenie frontów z subem ma sens, ale trzeba dobrze przemyśleć projekt.

Nikt tak nie robił też dlatego, że łatwiej jest dobrać odpowiedni sub do pomieszczenia, niż szukać kolumn z takim subem w środku.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Łączenie frontów z subem ma sens, ale trzeba dobrze przemyśleć projekt.
                                        tak i ja mam suba w każdej z kolumn.
                                        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Nikt tak nie robił, owszem, ale próbowanie czegoś nowego to chyba jedna z idei DIY? Przy czym to jest "projekt" w toku. Nie podjąłem jeszcze żadnej decyzji. I nie mówię również, że to jest jakieś super niespotykane rozwiązanie. Po prostu u mnie się to bardzo fajnie skleiło z kolumnami. Sam zawsze byłem raczej przeciwnikiem suba w stereo. Ale mając możliwość dlaczego nie spróbować? Jeśli wyjdzie kupa to wyjdzie. Też to tu napiszę To sprawdziło się u mnie, w moim pomieszczeniu przy moim sprzęcie. Przy czym napiszę otwarcie, jak głośnik suba skierowany jest na słuchacza to efekt się rozmywa - nie podoba mi się. Głośnik musi być ustawiony pod kątem ok 90 stopni do słuchacza.
                                          Przy czym u mnie subwoofer ma nieco nietypowe zadanie. Normalnie sub uzupełnia pasmo, z którym kolumny sobie już nie radzą. U mnie zejście jest wystarczające. SS'y ciągną na prawdę nisko, dla mnie niżej być nie musi. Tak więc sub (jak już wcześniej pisałem) robi tylko za "dopałkę", bas jest hmm trochę pełniejszy, delikatnie bardziej zaznaczony. Czuć lepiej stopkę.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X