Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budujemy dipola

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budujemy dipola

Siema!

Powoli szykuje mi się budowa dipola do salonu. Zagłębiając się w temat odgrody, planuję zastosować:
    • Tang Band W8-2145 8"
    • Eminence Alpha-15A 15"

Czy ktoś już miał do czynienia z tymi głośnikami? Czy wybór ich jest sensowny? Czy może warto coś innego rozważyć?

Otwieram dyskusję.
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

A co byś powiedział na seasa fa22rcz . Niedoceniany głośnik w dechach też gra tylko trzeba go wesprzeć od 18khz w górę . Średnica urzeka zejście też uczciwe dokleić jakiegoś UT i można go słuchać całymi dniami . Ja go mam u siebie w closed . I podobno bije na łeb exotica
    Last edited by Natalleos; 17.11.2016, 18:04.

Skomentuj

A ten
      Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
      Eminence Alpha-15A 15"
      to ma być w odgrodzie jako dipol?

On ma jeżeli dobrze przeczytałem niecałe 4mm wychyłu. Trochę mało jak na przemieszczanie powietrza.

Interesowała by mnie jeszcze Twoja wizja na temat dipoli. Dlaczego chcesz właśnie dipola jeżeli masz w domu super kolumny z TIWami SBkami itd. Grają one źle?

Skomentuj

Ta alfa to klasyk do dechy . Czasem nawet dwie się aplikuje . Najbardziej znana aplikacja to w8-1808 i dwie a15ki

Skomentuj

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
          Ta alfa to klasyk do dechy . Czasem nawet dwie się aplikuje . Najbardziej znana aplikacja to w8-1808 i dwie a15ki
          No właśnie, to że trzeba aż dwóch będzie najlepszym dowódem na brak wychyłu w tych głośnikach.

Skomentuj

Czy potrzeba dwa basy to zalezy od potrzeb, wymaganego spl i wielkości pomieszczenia.

Skomentuj

Ta alfa to klasyk do dechy . Czasem nawet dwie się aplikuje
              - czasem nawet 8 i nie ma w tym nic dziwnego :)
              Nie na temat...
              Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
              No właśnie, to że trzeba aż dwóch będzie najlepszym dowódem na brak wychyłu w tych głośnikach.
              - Tak mówi twoje doświadczenie i DCX ?? Najwazniejsze że głośniki sa duze i będzie można je nisko uciąć ... Przepraszam nie mogłem się powstrzymać :flapper:

Skomentuj

slawek213, kolumny dla kolegi. Ma salon "łamany" o powierzchni łącznej może z 50mk2, ale tam gdzie będzie słuchane może być z 25mk2
                Natalleos, namawiam kolegę na dwie sztuki basów, ale mówi że najwyżej TE pójdą do sypialni a kolejne do salonu zrobimy na dwóch basach.

Wracając do meritum, myślicie, że takie połączenie może się sprawdzić?
                Nigdy nie robiłem takich kolumn i jestem zielony w temacie o ile poczytałem troszkę teorii. Wobec czego chcę się czegoś od Was nauczyć.
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ogólnie jest tyle po forach konstrukcji że to musi grać . Z komercyjnych jest TRIO15 . Może nawet by się skończyło na skopiowaniu a pomiary dla własnego doświadczenia tylko formalnie

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                    ale mówi że najwyżej TE pójdą do sypialni
                    To jaką ten kolega ma sypialnię???
                    Chyba kawał chałupy.

Skomentuj

Natalleos, zrobię jakiś projekcik w 3D. Zobaczymy co wyjdzie

Micwoj, Z 200mk2 dla dwóch osób
                      marcinsywala.pl

Skomentuj

Ogólnie kibicuję temu projektowi . Jeszcze jakiś fajny BHL forumowy by się przydał . Gdyby nie skromność mojego pomieszczenia odsłuchowego to bym już dawno celował w jakąś odgrodę .

Skomentuj

Ogólnie kibicuję temu projektowi . Jeszcze jakiś fajny BHL forumowy by się przydał . Gdyby nie skromność mojego pomieszczenia odsłuchowego to bym już dawno celował w jakąś odgrodę .
                          Odgrody wcale nie muszą być duże.

Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie po co robi się systemy na zwykłej odgrodzie albo dipole.

Maja one dwie zalety albo trzy.
                          Jena jest to fakt braku obudowy, która ma wpływ na brzmienie
                          Druga to jest większa ilość dźwięków odbitych, które umożliwiają słuchanie dobrego stereo
                          nie tylko z jednego miejsca pomiędzy kolumnami.

W konstrukcji pana Linkwiza LXmini zastosował swoja kompletną wiedze w celu stworzenia
                          idealnej konstrukcji.
                          Nie mieszał falowodowego wysokotonowca z basem na odgrodzie.

Jest to dwudrożny system gdzie basowy promieniuje dookulnie we wszystkich kierunkach
                          a potem przy 700Hz gra szerokopasmowy ze swoim dyfuzorem. Całość jest dookulnie promieniującym źródłem dźwięku.

Basowy jest w rurze by zapewnić odpowiednia wysokość oraz by fala akustyczna tylnej strony
                          membrany była tłumiona na poziomie -40dB oraz wykorzystać stabilność mechaniczną zwykłej rury.

Wiec nie trzeba wielkich desek z ośmioma 15" jak można łatwiej a mądrzej.
                          Last edited by slawek213; 18.11.2016, 12:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
                            Jest to dwudrożny system gdzie basowy promieniuje dookulnie we wszystkich kierunkach
                            A co to za dipol jak basowy daje wszechkierunkowo?

Skomentuj

Uściśle,

chodzi o odbiór akustyczne konstrukcji dobrego dipola jakim jest

LX521 http://www.linkwitzlab.com/LX521/Description.htm

z prawie równoważną i prostą oraz tanią

LXmini

Namawiam na lekturę jego strony.

P.S.

Faktycznie uwaga jest słuszna w tym basowym to rozchodzi się o monopol, ale zajebiście dobrze i inteligentnie zaprojektowany.

Skomentuj

Z LX mini taki dipol jak z koziej dupy trąba

Skomentuj

Ogólnie ten T-B to aż się prosi o trąbę

Skomentuj

Czemu prosi? Ma spora dobroc, wiec raczej dipol lub jakaś odmiana tl.

Skomentuj

Dechy też mu nie można odmówić . Ogólnie jest bardzo ciekawym przetwornikiem za relatywną kasę . Daje duże pole do popisu w nieszablonowych konstrukcjach . A co do dipola to jak ta 15 by się sprawowała poprzecznie

Skomentuj

Co do doboru głośników - Alphy 15a nie polecam. Słuchałem w tej konfiguracji. Beta 15a jest dużo lepsza w kwestii zróżnicowania basu. Alpha jest za wolna. QTS w okolicach 0,6-0,9 jest wg mnie optymalny. A jeszcze lepiej w 18"

Co do szerokopasmówki. Zobacz ofertę Sonido. Będzie taniej niż TB. Miałem SFR175 i grał świetnie z dwoma 12" na stronę spiętymi równolegle..
                                        Do pojedyńczego basowca 15' - 18" na niezbyt dużej desce użyłbym raczej czegoś o efektywności max 90db/w.
                                        Mysłałeś o rozmiarze i kształcie dechy?

PS. Masz możliwość odsunięcia dech od ściany na 150cm? Dopiero w takiej odległości ogrody mają sens.
                                        Last edited by fakamada; 19.11.2016, 22:34.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X