Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budujemy dipola

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
    @Pogromca - no bez przesady.. szafka z książkami a goła ściana - to jest mega różnica.. i nie zawsze chodzi o pochłanianie - a nawet ze względu na kształt inne odbicia..

Nie jest to moze dyfuzor.. ale ja jednym regałem w pokoju poprawiłem "sporo" (nie mierzyłem, ale nawet na ucho - pogłos zmniejszył mi się znacząco.. dudnienie basu jest znacznie mniejsze)
    Ja nie twierdze, ze regal z książkami nie wpływa na akustykę. Wpływa, ale nie wiesz jak. Skuteczna dyfuzja, to skuteczne i przewidywalne rozpraszanie, a książki tego nie robią.

Skomentuj

no ok.. wiem o co Ci teraz chodzi.. ale w pierwszym wpisie poleciałeś po bandzie.. Jasne, że jak będę robił pokój odsłuchowy to sobie przeliczę wymiary pomieszczenie i dobiorę tłumienie i odbicia.. ale na to jakoś szybko się nie zanosi.. ;-)
      WAF i tak nadwyrężyłem w salonie do max.. wieszając co nieco po suficie.. więc na ścianie bocznej regalik będzie musiał wystarczyć.. a.. że mam trochę asymetryczne ustawienie - to tłumienie ogarniam kanapą i fotelem..

po 30cm pianki.. w oparciach.. - szkoda, że nie sprzedają mebli z pianką o większej gęstości..

Skomentuj

Nie musisz się tłumaczyć LubMich , to są rzeczy oczywiste , Pogromca mitow po prostu chciał mi dołożyć obojętnie czy książkami czy sofą po to by moc napisać :Teraz to już nawet to uwielbienie kolegi aktywnych rozwiązań wydaje się bardziej oczywiste. Muszą chłopaki pilnować interesu bo ciężko jest sprzedać zwrotnice pasywną za 2 tyś i daca stereo diy za 2 tyś.

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez luigi Zobacz posta
          Nie musisz się tłumaczyć LubMich , to są rzeczy oczywiste , Pogromca mitow po prostu chciał mi dołożyć obojętnie czy książkami czy sofą po to by moc napisać :Teraz to już nawet to uwielbienie kolegi aktywnych rozwiązań wydaje się bardziej oczywiste. Muszą chłopaki pilnować interesu bo ciężko jest sprzedać zwrotnice pasywną za 2 tyś i daca stereo diy za 2 tyś.
          Ooo, widzę kolejny ma manię prześladowczą oraz brak wiedzy w temacie na który się wypowiada.

Skomentuj

Dolaczyles na nasze forum stosunkowo niedawno, wiec przypomne Ci jedna z zasad tu panujacych. Staramy sie, aby forum bylo najbardziej rzeczowe, wolne od tematow audio voodoo, pseudo akustyki i wszelkiego rodzaju szamanow. Forum czyta wiele osob, najczesciej poczatkujacych i wazne jest, aby nie karmic ich glupotami. Zwrocilem Ci uwage, poniewaz piszesz dydrymaly na temat akustyki. Owszem, uzywa sie procesrow i eq do poprawy akustyki, ale jest to szlifowanie systemu, ktory juz pracuje w pomieszczeniu dobrze zaadaptowanym akustycznie. Niestety wielu rzeczy procesorem nie poprawisz, a jesli twierdzisz inaczej, to masz szanse zostac bardzo bogatym czlowiekiem. Kazdy audiofil czy posiadacz studia dzwiekowego, tylko marzy o tym aby za pomoca sprytnej korekcji zbudowac dzwiek referencyjny w dowolnym pomieszczeniu.

Drugiej czesci wpisu nawet nie komentuje, bo jak ktos wylewa swoja żółć w rozmowie, to ja na takie prostackie zaczepki nawet nie mam zamiaru odpowiadac.
            Last edited by Pogromca mitow; 09.11.2018, 21:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Ooo, widzę kolejny ma manię prześladowczą oraz brak wiedzy w temacie na który się wypowiada.
              ty pokazałeś kim jesteś jako pierwszy doradzając koledze jakim sprzętem utrudnić życie sąsiadowi za ścianą , a wiedzą i osłuchaniem błysnąłeś jak twierdziłeś ze głośnik w kartonie brzmi jak z membraną bierną wiec dla ciebie szkoda czasu.
              Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Owszem, uzywa sie procesrow i eq do poprawy akustyki, ale jest to szlifowanie systemu, ktory juz pracuje w pomieszczeniu dobrze zaadaptowanym akustycznie. Niestety wielu rzeczy procesorem nie poprawisz
              nigdzie nie pisałem ze jest inaczej , zaczepka była z twojej strony.

- - - - - aktualizacja - - - - -

zaawansowanej korekcji i wyrównania czasowego jakie zrobię na nanoDIGI 2x8 K nie jest w stanie zrobić żadna wasza pasywna zwrotnica choćby na najbardziej magicznych elementach.
              Last edited by luigi; 10.11.2018, 11:36.

Skomentuj

Nie na temat...
                Muszą chłopaki pilnować interesu bo ciężko jest sprzedać zwrotnice pasywną za 2 tyś i daca stereo diy za 2 tyś.
                zaawansowanej korekcji i wyrównania czasowego jakie zrobię na nanoDIGI 2x8 K nie jest w stanie zrobić żadna wasza pasywna zwrotnica choćby na najbardziej magicznych elementach.
                I tylko po to tu jesteś?

Informacja
                Przypominam że jest to temat o dipolach a nie o Twoim pomyśle o DSP.
                Last edited by marian; 10.11.2018, 11:41.

Skomentuj

pewnie ze nie można korekcją zastępować adaptacji akustycznej, można poprawić to czego nie da się już zmienić przestawianiem regałów z książkami.
                  to napisałem wcześniej zanim uczepiłeś się książek.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Przypominam że jest to temat o dipolach a nie o Twoim pomyśle o DSP.
                  ok, to przenieście do spam postu posty które zeszły z tematu.

Skomentuj

No tak, ale raczej jest to niezbyt przydatne przy poprawie akustyki pokoju :)

Mimo to, na wyrównanie czasowe pasywnie również są sposoby jeśli ktoś ma taka potrzebę, choć musze przyznać ze temat jest bardzo kontrowersyjny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      No tak, ale raczej jest to niezbyt przydatne przy poprawie akustyki pokoju
                      no akustyki pokoju nie , ale co się słyszy tak , dobrze ze co do podstaw sobie temat wyjaśniliśmy.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                        Napisz do polink
                        Polink wycofał się z dystrybucji TB
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

TB już lecą do mnie zza wielkiej wody!

Last edited by Hermes; 19.11.2018, 23:24.
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Basy są już u mnie!

marcinsywala.pl

Skomentuj

Sprawdzone glosniory, bedzie grac.

Skomentuj

Strasznie małe magnesiki mają.
                                marcinsywala.pl

Skomentuj

Dzięki nim jest basik w małej desce :)

Skomentuj

Są i one!
                                    marcinsywala.pl

Skomentuj

A to zabawki do mojej wersji :) Koaksjalne 8 cali i 18 cali na bas :)
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Oprocz sp. Linkwitz'a poczytalbym tez ze strony
                                        John Kreskovsky, ktory tez bawi sie w dipole.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta

A to zabawki do mojej wersji :) Koaksjalne 8 cali i 18 cali na bas :)
                                          co to konkretnie za zabawki?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X