Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 3-drożne] el Diablo by EZO

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 3-drożne] el Diablo by EZO

el Diablo by EZO

Witajcie

Konstrukcja, którą chcę Wam przedstawić w zamierzeniu miała być moją ostatnią – dlatego więc starałem się wykonać ją tak by zarówno dźwiękiem jak i wyglądem zwalała z nóg. Zestaw głośnikowy nie miał być królem SPL'u lecz dokładności, realizmu, przestrzenności i dynamiki.
    W sumie nie wiem sam do czego zaliczyć moją konstrukcję do 2way + 2suby czy może do 2,5 z aktywną połówką, ponieważ TIW200XS napędzany jest osobnym, niezależnym wzmacniaczem.
    Zapraszam do opisu.

Przetworniki

Sekcja wysokotonowa – Vifa DX25TG-05-04 – spotykałem się z różnymi opiniami ale w moim odczuciu jest to naprawdę świetna kopułka. Dokładna, delikatna, dźwięk jest swobodny bez piasku. Aż miło posłuchać wyższego pasma. Ważniejsze parametry to: SPL 94dB, impedancja 4 Ohm, Fs 650Hz

Sekcja nisko-średniotonowa – Vifa M18WH-08-08 – przetwornik niemający w swojej klasie cenowej konkurenta, nadający się zarówno do zamkniętej jak i otwartej komory w dużej rozpiętości litrażu. Napewno charakteryzuje się świetną średnicą, co do słynnego basu jak na tak mały przetwornik nic niestety jak na razie nie mogę powiedzieć, ponieważ dopiero się wygrzewa.
    Ważniejsze parametry to: SPL 87dB, moc znamionowa 70W, Fs 29Hz, impedancja 9 Ohm

Sekcja subniskotonowa – Visaton TIW200XS – gdyby nie to, że jedną sztukę udało mi się wygrać nigdy bym drugiej nie kupił. Dlaczego? Ponieważ nie uwierzyłbym, iż 20tka potrafi tak nisko zejść i zagrać niesamowicie dynamicznie. Wiem, że w tej cenie spokojnie można dostać 2xpeerless sls 10 , ale ver. 12Calowa wypadła blado przy TIWie i zdecydowanie jego wolę. Wybrane parametry to: SPL 84dB, moc znamionowa 120W, impedancja 8 Ohm, Fs 26Hz + zabójczy wygląd.

Podział, zwrotnica, tłumienie

Zwrotnica z podziałem na poziomie 3500Hz. Tłumik dla wysokotonowego -4dB. Zastosowane elementy to kondensatory MKP Jenzten'a i cewki powietrzne. Elementy zostały osadzone na wytrawionej płytce. Tłumienie 12/12 dB/okt.12dB dla

Obudowa, wykończenie

Obudowa została wykonana głównie z MDF'u 22mm i dodatkowo z blatu 38 mm oraz płyty wiórowej 16 mm (grubość ścianek miejscami dochodzi do 60mm!!). Każda z kolumn posiada kilkanaście wzmocnień. Vify mają dla siebie + zwrotnica + br 23litry. Visaton pracuje w objętości 35litrów netto. Poprzez podniesie w jednej z kolumn dna uzyskałem identyczny litraż dla TIW'a w zarówno kolumnie w której osadzony jest wzmacniacz jak i w tej bez końcówki mocy. Aby kolumna była jak najwęższa, przy zastosowaniu ścięć będących swego rodzaju wizytówką moich konstrukcji, postanowiłem umieścić subniskotonowy głośnik na pierścieniu – co było nie lada wyzwaniem zwłaszcza, że trzeba go było ofornirować. Zastosowany fornir to modrzew 1,5mm + ipe 1mm potraktowany caponem, a następnie trzykrotnie lakierem półmat do parkietu. Każde miejsce na głośnik i port b-r ma podfrezowania – co rzeczywiście bardzo ciekawie wygląda. Terminale pozłacane, okablowanie wewnątrz kolumny to wstęgowe przewody Jentzen Audio Denmark 1,33mm/2
    Jak można zauważyć na zdjęciach po raz pierwszy zastosowałem podstawę, do tego kolce, ale najlepszy efekt daje połączenia dwóch fornirów tak bardzo różnych kolorystycznie. W celu wyrównania fazowego część zawierająca Vify została nachylona pod kątem 7stopni.
    B-r TIW'a został zestrojony na 32Hz, natomiast dla m18wh na 38Hz.
    Głośniki mocowane śrubami z nakrętkami wbijającymi się w płyte.

Wzmacniacz

Zastosowany wzmacniacz do napędzania TIW'ów konstrukcja irka, oparta na dwóch parach tranzystorów dający moc około 300W sin przy 4 Ohm. Wzmacniacz umieszczony jest w jednej z kolumn i dlatego każda z kolumn ma dwie pary terminali. Górne służą do doprowadzenia sygnału dla Vif, dolne do połączenia TIW'a z kolumny bez wzmacniacza z samym wzmakiem. Połączenie równoległe Visatonów w stosunku do wzmacniacza daje 240W przy 4 Ohm, a więc sam wzmacniacz dysponuje jeszcze zapasem mocy.

Jak to gra?

Tak jak wcześniej pisałem m18tka jeszcze na dotarciu. Ale jak na razie jej średnica plus delikatne wysokie i potężna dawka dynamiki z Visatona robią niesamowite wrażenie. Będę mieć teraz cały weekend na testy ale już teraz wiem, że to jest to czego oczekiwałem budując tę konstrukcję.

Koszta

Koszta to ceny obowiązujące w Polsce
    Tiw 200 2szt. - 780pln
    Vifa m18wh 2szt. - 700
    Vifa DX25 2szt. - 300
    Wzmak irka – 470 z kosztami wysyłki
    Zwrotnice – 130 z kosztami wysyłki (wszystkie części zakupione w http://www.f-a-s.com.pl/)
    Terminale, przewody taśmowe – 80 z kosztami wysyłki (zakupione w http://www.f-a-s.com.pl/)
    B-r i kolce – 50 z kosztami wysyłki
    Wkręty – 48 pln
    Śruby – 40 pln
    Lakier + capon – 38pln
    Klej Momment 2szt -46pln
    Fornir -100pln
    Papier ścierny – 20pln
    Przewody do Tiwów – 20pln
    Płyty na kolumny 140pln
    SUMA : 2962pln – i dlatego na nic więcej już sie nie zdecyduję bo droższe to już przesada. Chociaż kto wie bo chodzą mi po łowie monitorki na teslach :)

Podziękowania
    Dla: Questera za konsultacje i szybką realizację zamówień
    MarkaW za konsultacje, wsparcie duchowe i wiedzowe projekt zwrotnicy
    GRZESKA - za konsultacje
    SW, ezHo, Budzika, Wovo - ze słuchali i wspierali

Jeszcze kilka zdjęć:

REWELACJA!
    Wyglad powala... dzwiek zapewne tez...

JEdna z najlepszych jak nei najlepsza konstrukcja na forum:)

Skomentuj

Bardzo ładna konstrukcja,grac musi pieknie, jednak myslałem ze bedzie ona kosztowac ok 1500 zł

Skomentuj

Co tu duzo pisac - tylko gratulowac!!! Orginalna konstrukacja.

Skomentuj

nieznam cen wiec myslalem ze tak malo ofcoz.

Skomentuj

n/c
            Coś wspaniałego
            Możesz dać więcej fot ?:>

Skomentuj

No brawo, przemyslany dobor glosnikow chociaz DX zastapilbym XT19 nie podoba mnie sie aktywny dol Sad ale gdyby nie to to malo sie usmiecha 84dB z dobrym wiatrem konstrukcja.

Wiem ze wykres SPL nie odzwierciedla brzmienia ale moglbys go pokazac??

Skomentuj

Wygląd jak zawsze u EZO rewelacja, dopracowanie szczegółów też robi wrażenie. Domyślam sie, że musi grać podobnie jak wygląda.. czyli zabójczo

no cóż.. pozostaje tylko życzyć wszystkim by mogli tez kiedyś dorobić sie tak fantastycznej konstrukcji..

Skomentuj

You Are Superstar

fajnie fajnie ... ;] ladny fornir ja nie jestem zbytni przekonany do tego typu rozwiazan ale podoba mi sie

p.s. cos ty sobie wykombnowal z ta tazma ?!? :|

Skomentuj

Ale żeś doje*ał :]
                    Kurde kiedy ja sie dorobie zrealizowanie moich mażeń :/
                    Pytanko: czy zwrotka dla vif jest z ESA Ostinato 2000 ?
                    I czy fakt że vifa i visaton zaczynają z dośc niskiego pasma nie prowadzi do..... czy tak może być !!
                    ogólnie wszem i wobec jest znane i stosowane w takich przypadkach zaimpletownie zwrotnicy 3way, a u ciebie... pirwszy raz widze, sam nie wiesz jak tą konstrukcje nazwać :]... z technicznego punktu widzenia jest to konstrukcja dwu drożna z subwooferem.

Skomentuj

Długo czekaliśmy ale w końcu jest, a czekać było warto każdą chwilę. Naprawdę extra konstrukcja.... ale jestem pewnien, że na tym się nie skończy, napewno jest to duży krok naprzód w tej strasznej chorobie zwanej diy :P

Skomentuj

Jak czytalem opis konstrukcji tez mi sie zdawalo ze to nie koniec.... to dopiero poczatek

Skomentuj

bardzo bardzo ladne!

Skomentuj

Piękna sprawa. Tylko jedno ale. Ustawienie cewek. Czy aby nie powinny być przesunięte w osi? Najprościej - jedna powinna być w pionie Bo teraz działają na siebie na zasadzie wzajemnej indukcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek
                              Piękna sprawa. Tylko jedno ale. Ustawienie cewek. Czy aby nie powinny być przesunięte w osi? Najprościej - jedna powinna być w pionie Bo teraz działają na siebie na zasadzie wzajemnej indukcji.
                              Wydaje mi sie ze za duza odleglosc. Poczekam na inne opinie nie jest problemem przekrecic ja

Skomentuj

AJ sie wypowiem, ze projekt odjazdowy niz inne ktore sie powtarzaja wygladem. Podoba mi sie zrobiony front.

ocwna 6/6

Skomentuj

jedne z najladniejszych kolumn jakie widzialem... EZO.. moze jakies fotki z budowy? jestem ciekaw jak to wygladalo.. ;]

Skomentuj

No naprawde piekna "kolumienka" za ta cene to mozna rzec ze to juz hiend bdb przetworniki przemyslane przeliczone no i wyglad

Ocena 9/10

Skomentuj

Poprostu boskie!!! Napewno nie chcialbym ich uslyszec:P, potem snily by mi sie po nocach i nie moglbym przestac myslec o tym dzwieku..... Prawie 3tys. za kolumny mam nadzieje ze mnie to nigdy nie spotka. EZO nie wiesz w co sie wpakowles...

Skomentuj

Szczenka na podlodze.... Nie no, full wypas!!
                                        Prosze o wiecej fotek, zblizen tego pierscienia i tej czesci gdzie sie konczy ciemny fornir na dole... I ogolnie wiecej, w hi res

Skomentuj

Czaruję...