warsiawiak, obawiam się że obejdziesz się ze smakiem.Pomiarów niet.
EZO, popadasz w samouwielbienie,klasa "gratów" wcale nie świadczy o klasie całości.Przy pomiarze może wyjść że to jedna wielka "kupa".
Więc zanim się znowu przypomnisz to może pomyśl o solidnych argumentach.Bo tak...fajne fotki.I tyle.
Umberto dlaczego kupa ?
przecierz nawet najbardziej liniowa kolumna nie zagra liniowo w pomieszczeniu, a jezeli to jak graja te kolumny, EZOwi sie podoba to chyba kupy nie ma ...
Lukasz
"Jednak co prawda to prawda wykonczeie mistrzowskie szkoda że z reszta gorzej."
wykonanie faktycznie mistrzowskie ale dlaczego mowisz ze z reszta gorzej ??
glosniki niebanalne , konstrukcja niebanalna ....
mozna do zwrotnicy sie przyczepic , no ale to chyba kwestia indywidualna ... jezeli konstruktorowi brzmienie odpowiada to chyba jest ok ??
Człowiek wydał prawie 3 tys. zł, napracował się co nie miara i tego nie pomierzył .. przykra sprawa .. nawet jeśli to brzmi to nie wiadomo co się właściwie dzieje choćby na charakterystyce. W tej sytuacji polecam pomiary systemem opartym na Speaker Workshop. Co i jak tu: http://www.audio.dmkproject.pl/phpbb/
hmm ze tak powiem duzo racji jest w pomiarach tylko ze slucha sie muzyki a nie ch-ki... pomiary moga nam pomoc w osiagnieciu celu a konstruujemy sprzet dla siebie i jest to bardzo indywidualna sprawa... napewno jakis pomiar by nie zawadzil bo mozna by sie czegos chwycic cos zmienic i moze bylo by lepiej ale jak jemu pasuje tak jak jest to czemu ma zmieniac... zeby nie bylo ze jestem zwolennikiem robienia wszystkiego na ucho pomiary sa bardzo wazne...zaprojektowanie zwrotki bez pomiarow na dobra sprawe mozna powiedziec ze jest niemozliwe...ale skads projekt na nia wzial...
Chłopaki pierdo... jak stare baby. Powiem tak jak sie podoba to po co mierzyć? Umberto w twoich hornach po pomiarach wychodzi kupa a gra fajnie tobie sie podoba. Wg mnie mierzyc dla faktu by mierzyc to GŁUPOTA!!! Gra fajnie to najważniejsze!
w pomiarach można wychwycić coś , czego poprawienie może sprawić że zagra lepiej.
w całym diy chodzi chyba o dążenie do najlepszego brzmienia, możnabyło po 1 konstrukcji stwierdzić że skoro gra fajnie to po co nową robić ?
pozatym sam poziom konstrukcji niejako wymusza pomiary.
Tak Takero tylko pisanie przez Umberto że wyjdzie kupa to głupota. Jak wyjdzie kupa to juz mu nie będzie sie podobac jak to gra?? Śmieszne wg mnie. O ile wiem to Ezo zwrotke robił Standardowa dla m18wh+DX + dodał do tego suba.
Horna Umberto też można zwrotka ulepszać, charka będzie lepsza, ale jemu sie podoba tak co szanujemy!!
[ Dodano: 2006-09-28, 10:41 ]
Dorge do przodu widać u Ciebie w twoich konstrukcjach takero :) :razz:
TAKERO BYŁ POST na KTÓRY ODPOWIEDZIAŁEM A TY GO WYWALIŁEŚ JAJA SE ROBISZ??
Na początek pokomentuję niektóre błędne przekonania:
- To nie jest jedna, wielka kupa - po prostu trzeba je dopracować,
- Muzyki to można i na słuchawkach za 1,5 zł posłuchać. Właściwa aplikacja to podstawa,
- Nieliniowa kolumna, która mogłaby być bardziej liniową gra w pomieszczeniu gorzej niż by mogła,
- Zwrotnica nie jest kwestią indywidualną jeśli mamy rozmawiać o naprawdę dobrym brzmieniu - ma być tak samo dopieszczona jak obudowa.
Ja opieram się na pomiarach tworząc kolumny nawet za 350 zł (z obudowami i standami) i to zawsze przynosi dobre rezultaty. Każda zmiana wprowadzona do zwrotnicy czy w wytłumieniu wiąże się ze kolejnymi pomiarami i kolejnymi próbami odsłuchowymi i tak w koło aż do momentu kiedy ,,mucha nie siada". Przeważnie trzeba zrobić odstępstwo od tego co pokazał program np. dodając/ujmując wypełnienia, skracając tunel lub ściszając wysokotonowego.
Będę niegrzeczny .. kolumny za 3 tys. bez przeprowadzonej optymalizacji na drodze pomiarów nie mogą pretendować choćby do miana hi-fi. To tak jak upierać się przed doszlifowaniem papierem ściernym kiedy wiadomo, że jest oraz po co jest i jak się go używa. Te kolumny są nieskończone, a perfekcyjne to mogą być co najwyżej z zewnątrz.
Konstruktorze, przystąp do egzaminu poprawkowego :)
Dj zibi,niewiem czy przeklnołes(przekląłes sie pisze?) ale jesli tak to post odrazu leci,niejeden moj polecial odrazu,oczywiscie nietylko takero takie wywala,zeby niebylo.
Szczerze mówiąć to o hi-endzie świadczy przede wszystkim cennik imo.
Bo jak na diy to dużo. Gdybym ja miał tlye pieniędzy, na pewno nie wydawałbym tyle na aktywny dół - po co, skoro EZO napisał, że i tak rzadko kiedy włącza Tiwy.
wg mnie mija się to z celem, bo kopułka czy lowmid to raczej hi-end nie jest.
Pewnie, że to nie hi-end. Ja bym wolał SS 8535 i D2905_9500 i zapomniałbym raz na zawsze o zmianie kolumn tylko cieszyłbym się wyśmienitym dźwiękiem. Taki komplet to teraz już niecałe 2 tys. zł.
TAKERO BYŁ POST na KTÓRY ODPOWIEDZIAŁEM A TY GO WYWALIŁEŚ JAJA SE ROBISZ??
ja go nie wywalałem...
gdy ja coś wywalam (wywalałem), pisze (pisalem) PW co i czemu wyleciało, a jeśli w poście jest jakaś konkretna treść merytoryczna lub pytanie to przekleństwo zaznaczam na czerwono, a reszte zostawiam.
Radze sie zastanowic zanim pierdoly niektorzy tu napisza.
Konstrukcji nie mierzonych i mierzonych na duecie dx+m18 w internecie jest cale mnustwo, na dodatek w identycznym litrarzu i strojeniu. Zwrotka zostala troche zmodyfikowana przez MarkaW (a niewielu osoba ustepuje wiedza jesli chodzi i zwrotnice) poniewaz trzeba bylo wziasc pod uwage nachylenie 7st. Przeciez 2 way nie jest trudno zestroic. Tiwy to subwoofery wiec co za problem z pilota troche przyciszyc lub podkrecic natezenie - nie widze problemu.
Z reszta na pomiarach swiat sie nie konczy i wiele osob juz to udowodnilo m.in Mc Gver ktory nie robi pomiarow, a jednak jego kolumny schodza jak cieple buleczki.
Umberto w twoich hornach po pomiarach wychodzi kupa a gra fajnie tobie sie podoba
Wcale nie taka kupa,przyjżyj sie dobrze.Spadki na krańcach nie świadczą o tym że od razu jest źle.
Ja się obawiam że w przypadku kolumn Ezo mogą się pojawić lekkie tatry,to konstrukcja nader skomplikowana i raczej bez pomiarów i mozolnej pracy nie da się jej uspokoić.A ucho...do wszystkiego się przyzwyczai.
I proszę nie odbierać moich wpisów jako definitywnej krytyki.To sa raczej uwagi sugerujące wyciągnięcie wniosków na przyszłość.
I żeby nie było,wszelkie porady na temat ładnego wykończenia otrzymałem od EZO za co jestem mu bardzo wdzięczny.
dj_zibi, ja nikomu tu nie urągam,a napewno nie Markowi którego bardzo cenię.Ale zauważ że CAŁOŚĆ nie była pomierzona.I w tym jest sęk.
Nie ma co przesładzać,trza ogół na mikrofon wsadzić to wtedy pogadamy.
Skomentuj