Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie macie i jakie polecacie Aparaty

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez MrWho
    Gi chyba jasno powiedziałem żę F31 w porównaniu do reszty tam pokazanych ma ziarno nie fotke :) Chyba kazdy widzi.. nie ma co go tak strasznie bronić.. żadna rewelacja :) Dla mnie już lumix'y robią ładniejsze fotki tylko pewnie tez przedział cenowy nieco inny... :)
    Jasne, że szumi gorzej niż lustra, ma parę razy mniejszy sensor (szczególnie od 5D z sensorem full frame). Sprawa taka, że różnice są naprawde małe jeżeli chodzi o porównanie do lustra i szumów z innych kompaktów.

Podaj tez model tego lumixa, który robi lepsze foty (chodzi o wysokie ISO, na niskich wszystkie wypadaja podobnie). Biorę od ręki (mówie serio, szukam dobrego kompaktu i jak narazie oprócz f31 nic nie ma dobrej jakości powyżej ISO400).

Zamieszczone przez raffal81
    Gi ok widze ladne zdjecia z tego FUJI nie mialem z nim do czynienia wiec nie bede sie wypowiadal ale tutaj masz wykadrowane zdjecia pomniejszone i skad wiesz ze nei bylo ingerencji programu jakiegos do usowania szumow ? tym bardziej musieli bysmy sie przyjzec wszystkim danym (EXIF) przy jakiej przyslonie zdjecie zostalo wykonane jakim czasie naswietlania czy ISO bo jezeli zdjecie zostalo zrobione przy ISO 50 z czasem naswietlania 1 sekundy to wiadomo ze tych szumow wielkich nie bedzie acz kolwiek niektore aparaty radza sobie z nimi doskonale lecz powyzej ISO 200 strazsnie szumia.
    Tutaj masz sample z F31/F30:
    http://highiso.net/images.php?Model=...+FinePix+F31fd
    http://www.dpreview.com/gallery/fujif31fd_samples/
    http://www.imaging-resource.com/PRODS/F30/F30A7.HTM

np:
    Kot ISO1600
    Ten sam kot w mniejszym formacie

Musial bym przyjzec sie testom czy specyfikacji aparatu bo tak gdakac to nie ma co chociaz przyznam ze jak bym nie zobaczyl ze robione to MALPKA to bym chyba nie uwierzyl wykonanie naprawde swietne.
    Testy F31fd (lub F30) są szeroko dostępne, dpreview, imaging-resource, parę polskich stron, etc. Wyżej wklejone foty to raczej umiejętności fotografa (robi super foty), ale pokazują też po części że i kompaktem można zrobic dobre foty.

Choc mimo to nie ma co porownywac lustrzanki do kompakta to calkiem 2 rozne klasy, dla mnie jest bardziej uniwersalny, bo najwazniejsza dla mnie to wymiennosc optyki.
    Oczywiście, że jest gorszy od lustra, ale tak jak pisałem przy małych wydrukach oraz przy amatorskim strzelaniu fot nikomu ta różnica nie będzie przeszkadzała, a zyskujemy mobilność i oszczędzamy kasę. Mówię tu ciągle o F31 bo to najlepszy znany mi kompakt, jeżeli chodzi o jakość zdjęć.

Lecz zrobienie takiego zdjecia aparatem ktory ma wieksze szumy tez jest mozliwa wystarczy uzyc odpowiedniego programu nawet glupi NEATIMAGE ;] na zdjeciach nocnych jak uzyemy mocnej redukcji szumow w tym programie czy innym zdjecie stanie sie takie plastyczne jak tutaj wlasnie przy czym pozbedziemy sie prawie kazdego szumu
    Jasne, że można odpalić noise ninje czy innego neatimage i poprawić PS-em, ale jeżeli chcesz polegać na mocnym PP to po co ci lustro ? Nawet fotę z gównianego kompaktu można zrobić w PS by było nie do odróżnienia od tych z luster przy odpowiedniej ilości czasu i umiejętności.

Gi

Skomentuj

Jasne, że można odpalić noise ninje czy innego neatimage i poprawić PS-em, ale jeżeli chcesz polegać na mocnym PP to po co ci lustro ? Nawet fotę z gównianego kompaktu można zrobić w PS by było nie do odróżnienia od tych z luster przy odpowiedniej ilości czasu i umiejętności.
      Mialem tutaj na mysli te zdjecia wlasnie ktore pokazales mam lustro dlatego ze dla mnie jest niezastapione i po to by wlasnie nie bawic sie zadnymi programami by uzyskac efekt ktory mnie zadowoli

Ale faktycznie przyznac musze ze na kompakcik to jest naprawde niezly ciekawe w jakiej cenie mozna go dostac o ile mozna bo na allegro czy gdzies ciezko cos wylapac.

Skomentuj

Ale faktycznie przyznac musze ze na kompakcik to jest naprawde niezly ciekawe w jakiej cenie mozna go dostac o ile mozna bo na allegro czy gdzies ciezko cos wylapac.
        F100fd dopiero wchodzi na rynek. USA i UK już chyba jest, u nas pewnie nie. Ma niestety problem z "pink banding" czyli "różowym paskiem" po lewej stronie foty przy niektórych zdjęciach w trudnych warunkach, więc poczekał bym do wydania nowego firmware, który ma to naprawić.

F31 jest już niestety tylko na ebayu dostepny.

F31fd ISO3200

Całkiem nieźle jak na kompakt :shock:

Gi

Skomentuj

To ja wam pokaze dzisiejsza sesje zwierzakow z 450d

To zdjecie monochromatyczne nie jest uzyskkane zadnym programie graficznym 450D ma wlasnie funkcje takowa w niewielu lustrzankach jest taka opcja bylem ciekaw jak sobie radzi i jestem mile zaskoczony

zdjecia pomniejszone oczywiscie bez jakiejs ingerencji kolorystycznej cz czego kolwiek :)

Canon 450D byl dobrym zakupem w porownaniu z poprzednim 300d ktory teraz lezy w sumie i sie kurzy przeskok jest naprawde widoczny.

Ten w latki bialo piaskowe to TAJFUN a ten czarny co same uszy mu widac to FOCUS

Skomentuj

Zamieszczone przez gi

Gi
            Chyba nie wiesz o czym piszesz:)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
              Chyba nie wiesz o czym piszesz:)
              PS-em bawię się już ładnych kilka lat (hobbystycznie, głównie web design) więc owszem wiem co można tym zrobić.
              Możliwości PP w PS są ogromne i wątpie by zwykły zjadacz chleba odróżnił w ślepym teście fote z kompaktu (po profesjonalnym PP) od foty z lustra.

Skomentuj

raffal81 - w aparacie jest prosty algorytm desaturacji do robienia B&W - oczywiscie nie znaczy to że jest zły, co sam pokazałeś - ale jest wiele innych sposobów uzyskiwania B&W nad którymi mamy kontrlę nawet pełną kontrolę np. rozbicie na kanały RGB i użycie miksera kanałów itd itp.

Skomentuj

w 30D tez jest :)

ja wam pokaze więc co mozna uzyskac zwykłym kompaktem i pozniejszym dodaniem czegos od siebie na komputerze.. (w tym przypadku kontrast , b&w i wycięcie oraz rameczka :) )
                  :

pozdrawiam

Skomentuj

Panie membranie takie zdjecie to ja zrobie i k800 :P:P

No moze podobne wlaczajac tryb makro to jedyna szansa na glebie ostrosci w telefonie hehehehe

Skomentuj

raffal81 - czytaj czym to jest zrobione :P tanim sony, jakimstam nie wiem co , nie 30D - zeby nie bylo..

ps Rafale czytaj pw :)

Skomentuj

Gi czekam aż pokazesz mi ładny portret zrobiony kompaktem z 1-2cm GO zrobiona w PSie:) taka pierwsza sprawa ktorej PSem nie zrobisz by wyglądało naturalnie:]

Skomentuj

Panowie moim zdaniem te rozmowy do niczego nie prowadzą Zaraz się zacznie jak dzieci w piaskownicy.. ten jest lepszy ten jest gorszy bla bla bla :)

Zamieszczone przez gi
                          [...]ma parę razy mniejszy sensor (szczególnie od 5D z sensorem full frame) [...]
                          Chwała Ci za to, że potwierdziłeś to co wcześniej napisałem
                          Panowie nie czarujmy się :) Checie mieć super fote Zwykły kliszowiec :P Wszystko w temacie Fotka to 70%fotograf... 20% szkła.. 10% aparat :) dobry fotograf zrobi fotkę piękną byle gównem :) A reszte zrobi się w PS'ie :P

Skomentuj

Na dzien zdisiejszy dobra cyfrowka nie ustepuje kliszowemu

Skomentuj

Na dzien zdisiejszy dobra cyfrowka nie ustepuje kliszowemu
                              nieprawda, cyfrówka jest lepsza od kliszowca :wink:

Skomentuj

Grzesio jedyny plus to ze na koncu dałes " :wink: " eskperci foto pokazac mi kompakt z taka pojemnością tonalna jak cyfra to stawiam skrzynie wina z 1500 roku :mrgreen:

Skomentuj

A prosze znalazlem taki ZIBI zobacz

A tak propo mam taki w domu jeszcze nim zdjec nie robilem

Skomentuj

zrobiłem bład

miało być:
                                    "Grzesio jedyny plus to ze na koncu dałes " " eskperci foto pokazac mi kompakt z taka pojemnością tonalna jak KLISZA to stawiam skrzynie wina z 1500 roku "

Skomentuj

Od wina brzuch mnie boli, ale skrzynkę piwa chętnie obale :mrgreen:

Specjalnie wcześniej to napisałem - już od dawna wiadomo ze cyfraki mają większą rozpiętość tonalną, od kliszy - B&W 8-9EV, kolor 5-7EV, slajd najmniej, matryce średnio 8-9EV (ale i więcej), ludzkie oko koło 6EV. Na papierez mozemy zmieścić 7EV, na monitorze komputera 8EV, skanery również rejestrują 8EV.
                                      To tak w skrócie, wszystko jest w googlach :wink:

PS. niemam zamiaru się wykłucać co jest lepsze, jak na razie organoleptycznie lepjej wyglądają zdjecia z analoga.

Skomentuj

GRZESIO nie chce bić piany ale robiłeś zdjęcia analogiem? Po cos powstał HDR:) Zrób zdjęcia w sloneczny dzień Twoim Pentaxem moim Canonem Kliszą oraz kliszą BW:)

Skomentuj

A ja pstryknelem przed chwilka z balkonu udalo mi sie ladnie uchwycic

300mm
                                          F/5,6
                                          1/3200
                                          ISO-100

Moim starym dobrym canonem 300d :)

[ Dodano: 2008-04-28, 13:15 ]
                                          A tak w ogole to ta ramka skopalem se zdjecie nie powinno jej byc teraz dopiero zaowazylem

[ Dodano: 2008-04-28, 14:54 ]
                                          Juz skasowalem ramke

Skomentuj

Czaruję...
                                          X