Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie macie i jakie polecacie Aparaty

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dalem do przeczytania mojemu bratu ten watek poniewaz zajmuje sie fotografia od wieli wielu lat i chcialem zobaczyc jakie on ma zdanie w tym temacie no i widze troche sie rozpisal ))) No i widze ze ma takie samo zdanie jak ja

Grzesio ale zdjecie swietne gdzie bylo robione ? i CIekawe jak by ta lampa wyszla jak bys dal troche wieksze F byc moze nie bylo by tak swiecacej kuli ognia :)

ps. Chociaz po zdjeciu widac ze i tak F bylo chyba dosyc wysokie tak mi sie wydaje ale zdjecie fajne )) ladny widok ;]

Skomentuj

chyba F/8 i czas kilka sekund - cud że ludzie mi nie uciekli - zdjęcie z Włoch

Skomentuj

byc moze jak dal bys troszke wieksze F ta kula ognia zmienila by sie w ladna gwiazdeczke ale zawsze jest mozliwosc skadrowania wiec problemu nie ma ja musze wyleciec tez w plener robic jakies nocne zdjecia ale statyw mi sie popsol

To zdjecie bylo robione dawno dawno temu zwyklym kompakcikiem CANON A70 :)

Ulica Mariacka w Gdasku najpiekniejsza z ulic troszke za male F i za duzy czas naswietlania przez to wlasnie te kule ognia ale czlowiek wtedy dopiero uczyl sie poslugiwac aparatem

Skomentuj

Bracie Rafała nie chciało mi się wszystkiego czytać, albo źle się wyrażam albo nie umiesz czytać między wierszami. Ja nie twierdze ze analog jest lepszy nie jestem jego fanem:) Wyrosłem na Cyfrze. Analogiem robie tylko BW bo niestety takie BW z pięknym ziarnem ciężko dostać w PSie. Twierdze natomiast że zdjęcia z analoga (niektóre materiały czyt. klisze) są bardziej "tonalne" w całym szerokim tego słowa znaczeniu. Dodatkowo klisza ma większą podatność na prześwietlenia i w druga stronę.

Co do zdjęć to niestety nie robie zdjęć kolorowych analogiem i nie mogę ich wkleić (po prostu ich nie mam) BW nie wklejam bo to gł. street. A przykład czy mój czy znajomego z którym często foce IMO bez różnicy.

Myślę że trzeba zakończyć rozmowę bo jeszcze troszku wyjdzie masakra

Zakoncze tak:

Zgadzam się ze dużo zależy od materiału. Nie wiem czy do końca trafny przykład ale jedno zrobione cyfra i wyciągane ostro z cieni. Drugie mocno kontrastowym Ilfordem Pan 400 też z mocnymi kontrastami..

Przepraszam za jakośc skanu

Skomentuj

szkoda ze nie chce Ci sie czytac wszystkiego ... faktycznie w takim razie wypadalo by to wszystko zakonczyc i juz nie polemizowac dalej

Skomentuj

raffal81 przeczytałem, taki mały test sprawdzający umiejętnośc czytanie między wierszami (wiem głupie ale działa). Jak odpowiedziałem Ci na kilka "zarzutów" to chyba oczywiste że musiałem je przeczytać:)

Skomentuj

Zibi w tej wypowiedzi mego brata zawarte jest wszystko i chodzilo gownie o to ze starales sie przekonac nas ze zrobienie zdjecia analogiem takie ktore pokazywales z tym pomnikiem czy krzyzem nie jest mozliwe w cyfrze, a ja chcialem cie przekonac ze to co jest do wykonania analogiem to tak samo wykonasz cyfrowym aparatem :) Wiec nie wiem czy nadal bedziesz sie klocil ze analogiem jestes w stanie zrobic zdjecia ktorych cyfrowym apratem nie da rady wykonac ? :)

ps. Dzisiaj przed balkonem znalazlem malego przyczajonego tygrysa ))))

Skomentuj

raffal81 nie pokazywałem zdjęć krzyży ani pomników:) Zasadnicza sprawa to ze nikt sie nie kłuci a wymieniamy poglądy:)

PS ostatnie 3 zdjęcia moje by nie było znów... :twisted:

Skomentuj

Przaepraszam mialem na mysli "XYS" ktory na samym poczatku pokazal zdjecie z tym pomnikiem ale to i tak bez roznicy bo macie te same poglady

Ale juz nie wazne to co mialem napisac napisalem :) i moj brat napisal i to duzo ja co do tego nigdy nie mialem watpliwosci :) Jakie kolwiek zdjecie analogiem wykonac mozna cyfrowym aparatem i Tyle ;]

Skomentuj

A ja cału czas powtarzam, cyfra ma większe (lepsze) właściwości, ale analog ma ten czar.
                      I koniec :mrgreen:
                      Róbcie zdjęcia.

Pozdrawiam

Skomentuj

Grzesio jasne ze tak a jezlei chodzi o czar analoga to tylko moj ZENIT TTL potrafi czarowac :P:P to dopiero magik

Skomentuj

raffal81, nie kit prawda tylko krzyz jest dopalony lampa blyskowa chcesz rawa na maila ???? poprosu dostalem sliczne chmury w prezencie :)
                          GRZESIO, zaden z nas chyba 2 nie przekona : moze sie myle ale jakos mam sentyment od analoda i tak pozostanie a teraz ide sie bawic ze zdjeciami z borow tucholskich :)

Skomentuj

Juz wsztstko mi sie pokiciaklo :) mi chodzi o wypowiedzi osob ktre twierdza ze nie zrobi sie takiego samego zdjecia cyfrom co analogiem juz nie wiem ktory z was tam to pisal :d a pilem tylko do tych osob

XYS podawales w jednej wypowiedzi zdjecie zlepek 2 zdjec :) z rozna expozycja i wlasnie o tym mowie bo twierdziles ze cyfrakiem tego nie zrobisz a analogiem tak i o tym wlasnie mowie :) ze nie masz racji :)))) tylko oto mi chodzilo :P

Ok ide z psem

Skomentuj

Czaruję...
                            X