Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tak. ja to robie krążkiem - wieksze naciski jednostkowe

Skomentuj

a powiedz boki i przód to dobierać na oko jeżeli chodzi o słoje?

Skomentuj

tak, przeciez fornir jest tylko i wylacznie dla wygladu

Skomentuj

i tak będzie bejca wenge gdzie słojów tak nie widać więc niema co idealnie dobierać przodu i boków jedynie góra i przód :wink:

[ Dodano: 2009-06-25, 08:16 ]
          Fuck, zmierzyłem fornir i wychodzi że ma 237mm a kolumna 235mm:( i co zrobić kupić nowy fornir czy robić z dwóch kawałków

Skomentuj

zrob sfazowania po 5-10mm i bedzie na styk :P
            lub jak masz wiecej forniru to 2 kawalki.
            lub jak sloje sie ladnie lacza to naklej jeden plat i uzupelnij go scinkiem z przedniej/tylnej scianki (bo zazwyczaj jest wezsza)
            dab sie ladnie laczy wiec problemu byc nie powinno

Skomentuj

Fazowania nie zrobię bo niski jest prawie na brzegu:) Więc albo połącze dwa lub z resztką z tylu. Dziś odwiedze gościa może ma coś szerszego:) Zaczynam dziś od klejenia tylu:) co to będzie co to będzie:)

[ Dodano: 2009-06-28, 16:09 ]
              Fornirowanie idzie nawet ok ale jak dobrze dotrzeć to łączenie???
              bo z przody też tak musze zrobić a to jest bok (łuk)

Skomentuj

jak najwiecej nakladki odetnij delikatnie nozykiem (tak zeby bylo ok 1mm)
                pozniej szlifujesz az zakladka zniknie.
                jak docisnales dobrze drugi lisc to nie bedzie widac laczenia. jak docisnales za slabo to bedzie przerwa. ale spokojnie - to tez da sie naprawic

Skomentuj

Jak naprawić???
                  Czasem występują lekkie wybrzuszenia ale po dociśnięciu żelazkiem jes ok czy mogą znów wystąpić??? I pęknięcia równierz ale też po czasie są mniejsze. Odczekać jakiś czas aby wszystko sie unormowało???

Skomentuj

Zamieszczone przez Krystian Markow
                    Jak naprawić???
                    TOOL BOX strona 6
                    pokazalem naprawianie oraz nizej wyjasnione jest klejenie na zakladke

Zamieszczone przez Krystian Markow
                    Czasem występują lekkie wybrzuszenia ale po dociśnięciu żelazkiem jes ok czy mogą znów wystąpić???
                    takie cos wystepuje jak nie docisniesz wystarczajaco mocno jakiegos fragmentu. wtedy delikatnie stopniowo rozgrzewasz to miejsce, klej mieknie i mozna na nowo przykleic.
                    nie mozna mocno rozgrzerwac bo klej bedzie dlugo lapal i co gorsza - fornir peknie od skurczu

Skomentuj

Pawel S. na dniach bede próbował ogarnąć te ubytki przy głośnikach ale pozostaje kwestia ubytków forniru, jak to uzupełnić aby bejca złapała :?:

Skomentuj

eeee - mowa o twoich kolumnach?
                        w twoim temacie juz pisalismy - poloz nowy front
                        najszybciej i najwygodniej

Skomentuj

Nowy front tak ale chodzi o drobne ubytki w innych miejscach??

Skomentuj

jak nie przesadzisz z iloscia kleju to nie bedzie problemow z bejcowaniem

Skomentuj

A niema alternatywy dla kleju nitro?? który proponujesz??

Skomentuj

nitro byl do szpachli. ja przeciec kazalem zajzec do TOOL BOXa - tam pokazalem jak wypelniac takie drobne ubytki :P

Skomentuj

witam. fornirowalem dębem i powychodzily mi niezle pęcherze wzdluz słoi :roll: planuje wziasc henkela to strzykawki z gruba igła i powstrzykiwac troche w bąble :razz: dobrze mysle? czy moge to bardziej spartolić ? :roll:

Skomentuj

bardziej spieprzysz bo bedzie widac slad po strzykawce
                                    zapewne nie docisnales wystarczajaco dobrze forniru podczas klejenia.
                                    rozgrzej stopniowo to miejsce zelazkiem i docisnij pozadnie na calej powierzchni (punktowo a nie czyms duzym)

Skomentuj

Pawel S., dzieki, udalo sie :)

Skomentuj

a co myślicie o takim fornirze?
                                        http://www.allegro.pl/item706236472_...yfikowana.html
                                        jest na flizelinie i jak rozumiem klei się na ciepło?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Fizelina to taka cieniutka warstwa jakby papieru z jednej strony forniru. Dzięki temu fornir nie łamie się tak łatwo (co przy fornirach drobnosłoistych jest bardzo ważne) i dużo łatwiej się go kładzie. Nie wiem czy można kleić go na gorąco, ale ja kleiłem właśnie wenge na henkel moment, czyli w ten sam sposób jak fornir niemodyfikowany.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X